Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Opus mirabile 2007 díjat kapott a Szent Imre 1000 éve című kiállítás Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. október 07.

ImageA Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottsága Opus mirabile 2007 díjban részesítette a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Szent Imre 1000 éve kiállítását és a kiállítás katalógusát. – kaptuk a hírt Bertáné Pintér Katalin sajtóreferenstől, aki elmondta: a magas rangú kitüntetést holnap, 14 órakor adják át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

A díjat a Művészettörténeti Bizottság 14 évvel ezelőtt alapította, s minden évben titkos szavazással ítélik oda a Bizottság tagjai azon személyeknek/intézményeknek, akik/amelyek a művészettörténeti munka területén kimagaslót alkottak. (Értendő itt a művészettörténeti tanulmányok, művészettörténeti tárgyú kiállítások köre.)

A Bizottság tagjai: András Edit, Beke László, Czére Andrea, Dávid Ferenc, Eörsi Anna, Farbaky Péter [titkár], Galavics Géza [elnök], Garas Klára, Gerszi Teréz, Jávor Anna, Kelényi György, Komárik Dénes, Kovalovszky Márta, Lővei Pál [alelnök], Marosi Ernő, Mikó Árpád, Nagy Ildikó, Passuth Krisztina, Pataki Gábor, Sisa József, Szakács Béla Zsolt, Szilágyi András, Timár Árpád, Zwickl András.

Az Opus mirabile kitüntetésben most először részesült egyházmegyei fenntartású intézmény. Bertáné Pintér Katalin elmondta: A díj rangját emeli, hogy a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum mellett csak budapesti országos múzeumok kiállításai kapták a művészettörténész szakma elismerését. A díjat vidéki és egyben egyházi kiállítás a Szent Imre 1000 éve című tárlat mellett eddig csak az 1996-os pannonhalmi Mons Sacer 996-1996. Pannonhalma 1000 éve című kiállításnak ítélték oda.

A díjat Galavics Géza akadémikus, a Művészettörténeti Bizottság elnöke adja át holnap a Magyar Tudományos Akadémia székházában, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén. A kitüntetést átveszi: a kiállítási katalógus szerkesztője, Kerny Terézia, és a kiállítás kurátora, Smohay András. Az ünnepségen részt vesz az intézmény fenntartója Spányi Antal megyés püspök is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >