Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szeretet, biztonság, tudás
Szeretet, biztonság, tudás Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. október 08.

Image

Száznál is több Fejér megyei tanár és óvodapedagógus részvételével kezdődött meg tegnap a „SZERETHETŐ ISKOLA – Esélyteremtéstől a tehetséggondozásig” című, egész napos szakmai konferencia az idén 28 éves István Király Általános Iskolában. A megnyitón levetítették azt a videofilmet, melyben az intézmény tanulói fogalmazták meg véleményüket saját iskolájukról. Krählingné Kovács Tünde igazgató bemutatta szakmai tevékenységüket, annak eredményeit, melyek folyamatosan változtak, fejlődtek az elmúlt csaknem három évtizedben.

 

 

A megnyitón a konferencia fővédnökei, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Török Szabolcs, a KLIK Székesfehérvári Tankerületének igazgatója köszöntötte a résztvevőket. 

 

Az István Király Általános Iskola 1986-ban nyitotta meg kapuit a Palotavárosi tavak mellett, lakótelepi környezetben. Jelenleg 16 osztályban 351 diák tanul, a 34 fős nevelőtestület munkája nyomán évfolyamonként 2-2 osztályban folyik a tanítás. A gyermekek körülbelül 20 százaléka saját nevelési igényű (SNI), hátrányos helyzetű, beilleszkedési zavarokkal küzd, vagy fogyatékkal él, ezért ők különleges bánásmódot igényelnek. Ennek fontosságát felismerve az István Király Általános Iskola törekszik arra, hogy folyamatosan megújítsa szakmai tevékenységét, és befogadó, támogató módon oktassa, nevelje a diákokat tanítási és szabadidőben egyaránt.  Ennek köszönhetően az iskola idén júniusban elnyerte a „minősített referenciaintézmény” címet, melyet az egyedi, más intézmények számára is példaértékű, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal, szervezeti innovációval rendelkező intézmények kaphatnak meg.  A minősítés nyomán az iskola felkérést kapott az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-től egy szakmai műhelymunka megszervezésére.

 


 

„A SZERETHETŐ ISKOLA – Esélyteremtéstől a tehetséggondozásig”című konferencia száznál is több Fejér megyei tanító, tanár és óvodapedagógus részvételével kezdődött meg ma délelőtt. Bemutatták azt a videofilmet, melyben a tanulók fogalmazták meg, hogy miért szeretnek az István Iskolába járni. Sok barátjuk van, jók a tanárok, a tantárgyak, de nagyon jók a szabadidős programok is, és sok a sport az iskolában. – hangzott el a felvételen.

A szeretetet, a biztonság és a tudás a legfontosabb alappillérei a munkának.
 – hangsúlyozta a szakmai tevékenységet bemutató prezentációjában Krählingné Kovács Tünde igazgató. Elmondta, az intézmény lelkes, innovatív tanítói és tanárai nevelő – oktató munkájuk során nagy hangsúlyt fektetnek az értelmi és érzelmi nevelésre egyaránt. Úgy nevelik a gyerekeket, hogy megtanuljanak örülni. Céljuk, hogy gyakran lássanak mosolyt az arcukon, érdeklődő ragyogást a tekintetükben, és fontos, hogy cselekedeteik tükrözzék az együttérzést és a szeretetet. Lényeges az is, hogy mindenki a maga helyén, a maga talentumával, a maga lehetőségei szerint ne csak önmagáért, hanem a közösségért is hozzon áldozatot.
Az igazgató bemutatta az évtizedeket átívelő fejlődési folyamatot és intézményi munkát, melyben a tananyag elsajátításán túl nagy hangsúlyt kap a hagyományápolás, az iskola saját ünnepeinek és szabadidő programjainak megszervezése.

A megnyitón részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, a konferencia egyik fővédnöke, aki köszönetét fejezte ki az István Király Általános Iskola valamennyi kollégájának. Mint mondta: az intézmény elhelyezkedése miatt nincs a legideálisabb helyzetben, mégis kitűnő eredményeket ér el. A városvezető köszönetet mondott a város többi iskolájának is, hiszen az intézmények nagyban szolgálják, segítik és támogatják Székesfehérvár közösségi életét. E nélkül nem lehetne méltó módon megszervezni a városi ünnepségeket, melyekhez rendszeresen kapcsolódnak az iskolák és a diákok. Ez az a kölcsönösség, melyben a város és intézményei együtt tudnak működni. A legfontosabb a GYERMEK, és az, hogy hosszú évek elmúltával kiderüljön, megérte rengeteg energiát belefektetni a nevelésükbe. Ez mindannyiunk közös felelőssége! – tette hozzá a polgármester.

 


 

Ugyancsak köszöntötte a résztvevőket Török Szabolcs, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének igazgatója. Hangsúlyozta: az oktató munkán túl nagyon fontos a nevelő tevékenység, amit a pedagógusok készéggel, örömmel és lelkesedéssel művelnek.
Török Szabolcs örömét fejezte ki, hogy Székesfehérvár iskoláiban elhivatott pedagógusok vannak, akik a nevelő munkájukkal elérik azt, hogy a gyermekek szeressenek iskolában lenni. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha a pedagógusok és az intézmény munkatársai maguk is szeretik azt, amit csinálnak,  így válik egy intézmény szerethető iskolává. A város kivételes helyzetben van, hiszen sok intézményben folytatnak példamutatóan jó pedagógiai gyakorlatot. Az István Király Általános Iskolában rendezett konferencia első lépése lehet annak, hogy a bevált és hagyományosan jól működő módszereket, programokat az intézmények megosszák egymással. – mondta a KLIK helyi igazgatója.  

A „SZERETHETŐ ISKOLA – Esélyteremtéstől a tehetséggondozásig”című konferencia plenáris és szekcióülésekkel folytatódott. Az egész napos műhelymunkát Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író „Élmény és öröm – agyfiziológia az iskolában” című előadása, majd szakmai beszélgetés zárja. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >