Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Könyvtárat avattak a Tolnai utca 30. szám alatt
Könyvtárat avattak a Tolnai utca 30. szám alatt Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. október 08.

Image

Ünnepélyesen átadták ma délelőtt a Palotaváros új könyvtárát a Tolnai utca 30. szám alatt. A Vörösmarty Mihály Könyvtár tagintézménye korábban a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai épületében működött, ám a tantermek bővítése miatt szükségessé vált, hogy új helyszínt keressenek a könyvtárnak. Székesfehérvár Önkormányzata támogatásval alakítottak ki az új intézményt a korábbi videotéka helyén, ahol ezentúl keddtől szombatig várják az olvasókat.

 

 

Számos olvasó, könyvtáros és érdeklődő gyűlt össze ma délelőtt a Tolnai utca 30. szám alatt, hogy együtt ünnepelje a Palotaváros új intézményének átadását. A Vörösmarty Mihály Könyvtár tagintézménye korábban a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai épületében működött, ám az iskola jelezte, hogy intézménybővítés, új tantermek kialakítása céljából helyre van szüksége. A város fontosnak tartotta, hogy az iskola és az olvasók igényeit is figyelembe vegye, ezért született meg az a döntés, hogy a tagintézményt a hosszú ideje használaton kívüli helyre költöztetik. A tízmillió forintos beruházás elkészült, mostantól korszerű, tágas, világos és minden szempontból olvasóbarát környezetben fogadják a művelődésre, kikapcsolódásra, információszerzésre vágyó felnőtteket és gyermekeket egyaránt.

„A könyvtárosok számára mindig örömteli esemény, ha új intézményt nyithatnak, főként akkor, ha a saját könyvtárukról van szó!”
 – hangsúlyozta köszöntőjében a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója.Vasné Borsos Beáta Bíborka megköszönte az önkormányzat támogatását és kollégái elmúlt hetekben végzett sok-sok munkáját. Az intézményvezető reméli, hogy a korábbinál könnyebben megközelíthetőbb tagkönyvtárban jelentősen növekedni fog az olvasók száma.

„Székesfehérvár az a város, amely az elmúlt években képes volt új múzeumot létrehozni, most pedig képesek vagyunk új könyvtárat is avatni. Ez ma Magyarországon nem tekinthető általános jelenségnek. A kultúra és a sport az a két terület, amely nagymértékben tudja segíteni egy város közösségépítését. El tudjuk érni, hogy a székesfehérváriak büszkék legyenek a lakóhelyükre, szeressék azt és szeressenek itt élni. A könyvtár átadásával szimbolikusan jelezzük azt is, hogy a város az intézményeivel és a szakembereivel együtt elkötelezett a közösségépítésben.”
 – így köszöntötte a rendezvény résztvevőit Székesfehérvár polgármestere Dr. Cser-Palkovics András hozzátette: Fehérvárnak külön értéke a tagkönyvtári rendszer működtetése, ami szintén nem általános jelenség az országban. A Központi Könyvtár és hálózatának köszönhetően nagyon sok városrészben vehetőek igénybe a különféle szolgáltatások egyetlen olvasójeggyel.  A Tolnai utcai könyvtári beruházás mindenki örömére jött létre, hiszen sikerült több nehézséget egyszerre megoldani, kiszolgálták a szakma és a Sziget utcai iskola igényeit egyaránt. Székesfehérvár polgármestere arra biztatta az olvasókat, hogy minél többen vegyék igénybe a könyvtár szolgáltatásait, és a gyerekeket is szoktassák rá a könyvolvasásra.

„Az elmúlt években számos funkciót szántak a Tolnai utca 30. szám alatti helyiségnek. Örömmel támogattam a Közgyűlés döntését, hogy ide helyezték a Sziget utcai Tagkönyvtárat. Lehetőség nyílt arra, hogy megfelelő körülmények között működjön az intézmény a sűrűn lakott Palotavárosban.”
 – mondta köszöntőjében Farkas Lászlóönkormányzati képviselő. Hozzátette: az iskolai elhelyezés miatt a könyvtárat korábban főként a gyerekek használták, az új tagintézménnyel azonban szeretnének nyitni Palotaváros felnőtt lakói és valamennyi olvasást szerető polgár felé, aki már tagja, vagy tagja lesz a jövőben a Vörösmarty Mihály Könyvtárnak. A döntéssel azt szeretnék elérni, hogy az olvasók megismerjék, rendszeresen használják és megszeressék az új tagkönyvtár adta lehetőségeket. „Nagyon fontos, hogy a felgyorsult, az internet uralta világunkban ne feledkezzünk meg a könyvek fontosságáról, így a felnövekvő generációk is élvezik majd az olvasás örömeit!” – hangsúlyozta a képviselő.

A Tolnai utcai Tagkönyvtár körülbelül 19 ezer darabos könyvállománnyal rendelkezik, melyek között főként szépirodalmi és gyermekirodalmi alkotások, illetve szakirodalmi művek vannak, de lehet olvasni folyóiratokat és napilapokat is. Két számítógépen a könyvtártagok ingyen használhatják az internetet alkalmanként fél órára. Az intézmény keddtől péntekig 11.00-19.00 óra között, szombatonként 10.00-17.00 óra között tart nyitva.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >