Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Székesfehérvár tiszteleg híres szülötte előtt Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. október 10.
A 2014 Ybl Bicentenárium – A Magyar Építészet Éve keretében Székesfehérvár Önkormányzata változatos programokkal tiszteleg a 19. század második felének legnagyobb magyar építésze előtt. A 200 éve született építész szülővárosában a program keretében avatták fel Ybl Miklós egész alakos szobrát a Zichy ligetben. Lestyán-Goda János szobrászművész alkotását L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere leplezte le.

 

 

Szoboravatással, irodalmi összeállítással, kiállítással és filmvetítéssel idézték fel Ybl Miklós építész életét és munkásságát a Székesfehérváron rendezett Ybl-napon. A 2014 Ybl Bicentenárium – A Magyar Építészet Éve tiszteletére országjáró programsorozat indult Ybl Miklós épített és szellemi öröksége, valamint a magyar építészet népszerűsítésére. A tíz helyszínt érintő programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg.

 

 


 

Székesfehérváron a város híres szülöttének szoboravató ünnepségével kezdődött a programnap a Zichy ligetben. A városi és megyei képviselőket, az intézmények vezetőit és munkatársait, valamint a megjelent diákokat, a Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós lakótelepi Tagóvodájának óvodásait és a megjelent érdeklődőket dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte. „A bicentenáriumi év lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet: Ybl Miklós is ennek a nagyon sokrétű, nagyon gazdag kultúrájú és történelmű városnak a szülöttje, és családjával együtt minden idekötötte. Azt gondolom, hogy joggal lehetünk mi erre büszkék. Kötelességünk és felelősségünk volt, hogy ebben az ünnepi esztendőben kiállításokkal, szakmai tárlatvezetésekkel, egy, a neves építészről elnevezett intézmény-felújítási programmal, és az idei évben alapított építészeti díjjal hívjuk fel a figyelmet Ybl munkásságára.” Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a szobor alkotójának és L. Simon László államtitkárnak, aki kezdeményezte, hogy Székesfehérvárnak ajándékozzanak egy Ybl szobrot az ünnepi évben.

Lestyán-Goda János szobrászművész alkotását L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára avatta fel. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy Székesfehérvár és maga az alkotó is ezzel a szoborral a magyar nemzeti építészet megteremtőjének, egyik legnagyobb alakjának állít emléket, és egyúttal tiszteleg a magyar építészet és építőművészet értékei, hazai és nemzetközi rangja, elismertsége, eredményei előtt. „Egy olyan város Székesfehérvár, amely az elmúlt években bebizonyította, hogy meghatározó jelentőségű számára az az érték, az a hagyományaiból és múltjából következő felelősség, amelyet évekig, évtizedekig megpróbáltak elfedni. Székesfehérvár joggal tart igényt a nemzet történelmi fővárosa címre. (…)Ybl Miklós egy nagyon szerény, alázatos, szorgalmas ember volt.  Tudta jól, hogy a tehetségét alá kell vetnie a megrendelői igényeknek. (…) Ybl vallotta azt, hogy az igazi nagyformátumú alkotónak bár tisztelnie kell az elődök munkáságát, mégis meg kell azokat haladni, újítani kell. A megállás mindig terméketlenséget, halált jelent. Egy olyan alkotóról van szó, aki nagy újító is volt a magyar építészetben is. Alkotásai ma is időtállóak.” – hangsúlyozta L. Simon László. Az ünnepi beszédet követően az Ybl Emlékbizottság elnökeként átnyújtotta a bicentenárium alkalmából készített emlékplakettet Székesfehérvár polgármesterének. Az emlékév tiszteletére készült el az a 131 db, sorszámozott Zsolnay süteményes kínáló, amely Ybl alkotásait ábrázolja. Az elsőt az ország múzeumai közül a székesfehérvári Szent István Király Múzeum kapta meg.

 

 


 

A bronzból készült szobrot, Lestyán-Goda János szobrászművész alkotását L. Simon László és dr. Cser-Palkovics András polgármester közösen leplezték le.

A programsorozat a Vörösmarty Színházban folytatódik. A 14.00 órakor kezdődő, „Az Építő Művész” című irodalmi összeállításban Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek a 200 éve született építészóriás életét és munkásságát elevenítik fel, korabeli dokumentumok, irodalmi részletek, valamint képek és zenei betétek felhasználásával.

Ezt követően 15 órakor Pottyondy Péter, Ybl-díjas építész nyitja meg az „Ybl200” című vándorkiállítást. A megnyitón köszöntőt mond Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere. A vándorkiállítás kurátorai Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa és Ritoók Pál az Építészeti Múzeum gyűjteményvezetője.

A fehérvári ünnepségsorozatot Csontos Györgyi „Ybl Miklós öröksége” című dokumentumfilmje zárja. A 2014-ben készült alkotást 16.00 órától vetítik a Vörösmarty Színházban, ahol az „Ybl200” vándorkiállítás 2014. október 19-ig tekinthető meg

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >