Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Átadták a Hosszúsétatér 64. szám alatti megújult épületet Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. október 13.

Image

Megújult a Hosszúsétatér 64. szám alatti épület. A korábbi – sokszor érvényes szerződés nélküli – lakók kiköltöztetése után akadálymentesített, korszerű lakásokat alakítottak ki, ezzel egy hosszú évek óta húzódó problémát oldott meg Székesfehérvár Önkormányzata - hangzott el az épület mai átadásán, amelyen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila, az 5. számú választókörzet önkormányzati képviselője és Bozai István városgondnok.

 

 

A város saját beruházásában, mintegy 80 millió forint ráfordításával újította fel a Hosszúsétatér 64. szám alatti épületet. Nyolc, akadálymentesített lakást alakítottak ki, így a szociális bérlakásokra pályázókat megújult, modern lakótér és rendezett kertes udvar várja. A mai átadásra a környékbeliek is örömmel érkeztek.

Hónapok óta kikapcsolt áramellátás, egyéb közüzemi díjelmaradások és az elmúlt évtizedekben a környékben élőkkel kialakult konfliktusok miatt is fontosnak tartotta Székesfehérvár Önkormányzata, hogy megoldást találjon a Hosszúsétatér 64. számú épület rehabilitációjára. A közgyűlés döntése értelmében minden családot el-, illetve kiköltöztettek az ingatlanból, majd megkezdődtek a komoly átalakításokkal járó munkálatok.

 

„Székesfehérváron mindent megteszünk annak érdekében, hogy a telepszerűen kialakított szociális lakások és lakástömbök átalakulása megtörténjen. Az elmúlt négy évben több ilyet számoltunk föl, alakítottunk át, úgy, hogy ebből semmilyen vita, nézeteltérés nem történt.” – mondta a megújult épület átadóján a város polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: „A szinte teljesen újjáépített házban akadálymentesített, szociális bérlakásokat tudtunk létrehozni azok számára, akik mozgáskorlátozottan, mozgássérülten élve nagyon jól tudják, hogy nem mindegy, hogy egy második emeleti szociális bérlakásban laknak-e, ahol nincs lift a lépcsőházban, vagy egy ilyen akadálymentesített helyen, ahol a kertkapcsolat mellett a lakáson belül is minden elérhető az ott élők számára.” A polgármester példaértékűnek nevezte a mintegy 80 millió forintos beruházást, amelyből Magyarország területén sem sok található. Köszönetet mondott a Városgondnokságnak és a Városfejlesztési Kft. munkatársainak, hogy nagyon rövid idő alatt végezték el ezt a munkát. „Egy több évtizedes problémát sikerült most megoldani. Bízom benne, hogy a környéken élők számára is ez öröm, és a közbiztonsági helyzet tekintetében is egy óriási előrelépés. A következő hetekben pedig igazán azok fognak ennek a beruházásnak örülni, akik majd ide költözhetnek.”

A Hosszúsétatér 64. szám alatt található épületegyüttest teljes egészében újjá kellett építeni. Csak a statikai szempontból fontos falak maradtak meg. Az elmúlt hónapokban zajló munkálatokról szólva Bozai István városgondnok elmondta: „Teljesen újjáépítettük a tetőszerkezetet, belső burkolatokat, megtörtént az aljzatbetonozás és teljesen új épületgépészetet, köztük a XXI. századi kihívásoknak megfelelőeket is, kapott az épület. Ez azt jelenti, hogy a használati melegvíz teljes egészében napkollektoros rendszerrel működik majd, illetve minden egyes konyhabútort, fürdőszoba berendezést, az épület belső kialakítását az akadálymentes követelmények szerint alakítottunk ki. Ezen túl a rendőrségre bekötött riasztórendszerrel van ellátva az összes egység.” – tette hozzá a városgondnok.

Az épületben nyolc lakást alakítottak ki. Ebből egy kétszobás, négy másfél és három egyszobás otthon várja majdani lakóit. A saját gépházzal rendelkező épület energiatakarékos működését napkollektorok segítik. A rendezett udvaron füvesítés történt és parkolóhelyeket is kialakítottak, ismertette Mészáros Attila. A terület önkormányzati képviselője kiemelte: „Nagyon ügyeltünk arra, hogy igyekezzünk megóvni ezt a szép házat, ezért új térfigyelő kamerát szereltünk fel, ami belátja a környéket. A közterület-felügyelet és a rendőrség rögtön jelzést kap, ha illetéktelenek járnak itt. Bízom benne, hogy azok a családok, akik a szakmai döntést követően kiválasztásra kerülnek, akár már egy hónap múlva költözhetnek, és igazán méltó, szép környezetben élhetnek itt.” Az önkormányzati képviselő köszönetet mondott a környéken élőknek a problémák megoldásában és a felújítási munkák során tanúsított türelmükért. Hozzátette, hogy ezzel a beruházással együtt, valamint a jelenleg zajló vasútfejlesztéssel, majd a stadion-beruházással ez a környék még szebb és élhetőbb hellyé válik a jövőben.

Az épület átadása kapcsán elhangzott, hogy a fejlesztési program folytatódik, így a környéken lévő hasonló telep rehabilitációja is megindulhat a közeljövőben.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >