Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Saját magát verte meg az Alba
Saját magát verte meg az Alba Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2014. október 20.

Image

Országos 2-es, erre szokták mondani, hiszen a nem túl acélos Nyíregyháza otthonában 40 pontos, brutális verést kapott a nyitányon a ZTE férfi kosárlabda csapata, miközben az ismét éremért küzdő Alba Fehérvár egészen jó produkcióval és magabiztos sikerrel mutatkozott be az NB I idei szezonjában a Jászberény ellen, ilyen előzmények után fogadta a zalai egylet a fejér megyeit. Az Alba csak 4-5 percet kosarazott tudásához mérten, végig brutális mennyiségű technikai hibát vétett, s hiába vezetett még így is 11 ponttal a hajrában, ez kevés volt a jóval szerényebb képességű egerszegiekkel szemben, akik 74-71 -re nyertek!
 
A meccs első félidejében végig a sokkal esélytelenebb hazaiak vezettek, az Alba nagyon kényelmesen és rengeteg hibával kosarazott, csak az amerikai légiós, Kromah volt dicsérhető, aki legalább néha betalált, sokszor fontos pillatanokban. A lelkes ZTE sokal koncentráltabban játszott, s a nagyszünet előtt bő 2 perccel már 12 ponttal vezetett! Ekkor aztán mintegy varázsütésre felpörgött a fehérvári egylet, s egy 12-0 -ás etappal egyenlített.
 
Ekkor felnőtt a pontokat továbbra is szorgalmasan termelő Kromah mellé Melvin, Djapa és Kovács Á. is, akik szintén szereztek néhány fontos kosarat, így a sima zalai vezetés helyett 42-42 -vel vonulhattak pihenőre a küzdő felek. A második félidőt is a vendégek kosara nyitotta, de aztán 14-0 -nál megállt a roham, majdnem 3 perc után ismét betaláltak a vendéglátók, igaz, az Alba így is átvette a vezetést, s bő 3 perc alatt 10 pontosra növelte azt. 42-30 -ről 45-55 alig több, mint 5 perc alatt, ez azért már igazán más képet mutatott, mint korábban. A negyed végére még úgy is nőtt picit a vendégek előnye, hogy megint rengeteget hibázott.
 
A "Zete" összezuhant, de azért sikerült annyit szerencsétlenkednie az Albának, hogy 11 egységnél nagyobbra nem hízott a különbség ekkor, így a záró 10 perc előtt 62-53 -ra ment, pedig, ha egy picit is jól játszik, már eldőlhetett volna a mérkőzés sorsa. Folytatódott a flúgos futam, a ZTE akart, de nem tudott közelebb jutni, Marcel Tenter legénysége pedig bosszantó techikai hibák sorát követte el, rengeteg labdát adott el, figyelmetlen volt, túlságosan edzőtempóban akarta hozni ezt a meccset. 64-57 -es előnynél a román mester ki is kérte az idejét, hogy kicsit ráncba szedje játékosait a hajrára.
 
Ez nem sikerült, annyira nem, hogy a szintén rengeteget hibázó zalai egylet még közelebb tudott jönni a teljesen dekoncentrált Albához, 61-64! Eladott labdák, rossz dobások, belemensések sora, óriási szerencséjük volt a vendégeknek, hogy nem egy jobb képességű csapat volt az ellenfelük! Djapa triplája (ez volt az első Albás trojka a meccsen, 4 perccel a vége előtt...) mozdította el egy kicsit a holtpontról csapatát.
 
Az utolsó két percben is szinte minden támadásnál könnyelműsködött és hibázott a fehérvári egylet, Csorvási sokadik alkalommal ment bele a palánk alatt ellenfelébe, s mínusz 8-ról 2 -re jött fel a ZTE! 40 másodperc volt hátra és támadhatott a hazai gárda, persze, hogy bevert egy hármast Gáspár! Saját magát lökte gödörbe az Alba! 20 másodperccel a befejezés előtt egy ponttal vezetett a zalai gárda, újra időt kért Tenter. De ismét hiába! Tóth Péter eladta (sokadszor) a labdát 15 másodperccel a vége előtt, a házigazdák most bedobták a büntetőket, az Alba újfent csak kapkod, megint pontatlan és kikap!
 
Szégyenszemre 74-71 -re elhasal egy már megnyert meccset egy sokkal gyengébb állományú egylet ellen. Ki lehet kapni, ha mindent megtesz egy csapat, küzd, de nem megy, van ilyen. Most viszont ehhez még közel sem jártak Melvinék, akik ellazáskodták, elkényelmeskedték ezt a meccset. Láthatóan az utolsó másodpercekig nem nagyon hitték el, hogy ki is kaphatnak, pedig sikerült... Tenternek el kell gondolkodnia, hogy miért nem tudta kritikus helyzetekben összekapni csapatát?
 
Egyetlen időkérésnek sem volt pozítív hatása, s azt is el kell magyaráznia fiainak, hogy 4 percnyi kosárlabdával senkit nem lehet megveri még a magyar mezőnyben sem! Többen nagyon felelőtlenül, eszetlenül játszottak a fehérvári csapatban, feleslegesen eladott labdák és belemenések sokasága jellemezte a produkciójukat. 13 próbálkozásból egyetlen triplát dobtak, lepattanózásban sem domináltak, mint ahogy várni lehetett volna. A 24 pontos Kromah-n kívül senki sem érdemel dicséretet.
 
Ő legalább többé-kevésbé hozta amit várni lehetett tőle. Tóth Péter 7 eladott labdája (a legtöbb döntő pillanatban) valószínűleg egy darabig alulmúlhatatlan lesz. A pofon talán időben jött, de az mindenképpen kellemetlen, hogy a mezőny egyik leggyengébbjétől kapott ki az Alba, ennél harmatosabb együttessel nem sokkal fog találkozni.
 
Legközelebb pl. az a Körmend érkezik Fehérvárra (10.22-én szerdán 18 órakor) amely szintén nem kezdett túl jól, de a Zeténél sokkal jobb erőkből áll, majd egy mindig nehéz pécsi kirándulás vár Supoláékra (10.25-én szombaton 18.30-kor), tehát egyáltalán nem lesz könnyű kiengesztelni a szurkolókat a zalai blama után.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >