Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Pályaművekben kelnek életre az I. világháború családi emlékei
Pályaművekben kelnek életre az I. világháború családi emlékei Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. október 27.

Image

Ebben az esztendőben emlékezünk meg az I. világháború kitörésének 100. évfordulójáról. A centenáriumhoz kapcsolódóan számos kezdeményezés és program valósul meg Székesfehérváron, ezek közé tartozik a „Generációról generációra – Családi emlékek az első világháborúról” című pályázat, melyet közösen hirdetett meg Székesfehérvár Önkormányzata és a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Valós történésen alapuló irodalmi műveket és számos egyéb művészeti formában készült alkotásokat várnak Fejér megyéből november 30-ig. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Brájer Éva alpolgármester és Vasné Borsos Beáta Bíborka, a könyvtár igazgatója.

 

 

„Székesfehérvár katonái és alakulatai a magyar történelem folyamán végig jelen voltak az ország katonai térképén. Részt vettek a magyarság történetét formáló hadi eseményekben és ez alól az I. világháború időszaka sem volt kivétel. A városhoz kötődő alakulatok – a 17-es székesfehérvári honvéd gyalogezred, a 69-es és a 10-es huszárezred – hősies helytállásukkal beírták nevüket Magyarország hadtörténetébe.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Brájer Évaalpolgármester. 

Elmondta: Magyarország Kormánya meghirdette az I. világháborúhoz kötődő centenáriumi időszakot, melyet 2014-ben indítottak el. Székesfehérvár rendkívül súlyos veszteségeket szenvedett el a Nagy Háború során, ezért a városvezetés kezdeményezte, hogy az elesett katonák és az itthon maradottak emlékére Fehérvár is csatlakozzon az országos kezdeményezéshez. A centenáriumi programsorozat májusban a „Fehérvár köszönti katonáit” című hagyományos gálaesttel kezdődött a Vörösmarty Színházban, illetve a szeptemberi Kulturális Örökség Napjain belvárosi séta keretében ismerték meg az érdeklődők az I. világháborús emlékműveket dr. Vízi László Tamás történész vezetésével.  A város egy pályázatot nyújtott be az emlékművek felújítására, illetve szerveznek intézményi programokat, konferenciákat is. A tervek szerint december 11-én hagyományosan megkoszorúzzák a 10-es huszárok belvárosi emlékművét, majd tudományos tanácskozással és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar emlékkoncertjével folytatódnak a programok.

A centenáriumhoz kapcsolódóan Székesfehérvár Önkormányzata és a Vörösmarty Mihály Könyvtár közösen hirdette meg a „Generációról generációra – Családi emlékek az első világháborúról” című pályázatot. A kisgyermekektől az idősekig bárki pályázhat Fejér megyéből, valós háborús emlékeket feltáró alkotással. A Nagy Háború számos fehérvári család több generációját érintette, a kezdeményezés legfőbb célja pedig éppen az, hogy életre hívják a családi történeteket különböző művészeti formákban. A pályázat jó alkalmat adhat arra, hogy a nagyapák átadják háborús emlékeiket a jövő nemzedékeinek, a nagyanyák pedig elmondhatják, milyen volt az egyedül maradt asszonyok sorsa, és hogyan építették újjá a családjaikat. A pályázat sokszínűsége lehetővé teszi, hogy közösségek, csoportok dolgozzanak együtt, és ennek megfelelően alakulnak majd az értékelés kategóriái is. – fogalmazott Brájer Éva. 

A közös pályázat célja, hogy az I. világháborús emlékek ne vesszek el sem a család, sem a közösség számára. – hangsúlyozta Vasné Boros Beáta Bíborka, a könyvtár igazgatója. Elmondta, hogy részvétel tekintetében nincs korosztályi megkötés, sőt örvendetes lenne, ha különböző generációk, iskolai csoportok, közösségek együttműködnének. Lehet pályázni irodalmi alkotással, olvasmányos, tényekkel alátámasztott és illusztrált írásokkal, képregénnyel, visszaemlékezések alapján készített film- vagy hangfelvétellel, videojátékkal, prezentációval, művészeti alkotásokkal, tárgyi emlékek másolataiból készült kollázzsal és montázzsal.

A pályaműveket 2014. november 30-ig lehet leadni a Vörösmarty Mihály Könyvtárban, a Bartók Béla tér 1. szám alatt. A legjobb alkotásokat díjazzák majd, a beérkezett pályaművekből és tárgyi emlékekből pedig 2015-ben kiállítást rendeznek.

 

 


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >