Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nagyváradi kirándulás
Nagyváradi kirándulás Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. október 28.

Image

Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület által szervezett „Szent László király és két legfontosabb városa, Székesfehérvár és Nagyvárad” című vetélkedő döntős csapatai felkészülésük és a versenyben elért eredményük jutalma egy nagyváradi kirándulás volt. A Szent László és Ady Endre városában tett látogatásukról szóló, az egyesület által készített élménybeszámoló az alábbiakban olvasható.

 

 

„Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület által megrendezett Szent László király - vetélkedő döntős csapatai és a klubok képviselői izgatottan várták, hogy elinduljon velük a busz a fárasztó, de élményekben gazdag útra október közepén. Ugyanis a vetélkedő jutalma egy közös kirándulás volt abba a városba, ahol Szent László sírja található.

Dél volt, amikor Nagyváradra érkeztünk, ahol már várt bennünket a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének több tagja, Szilágyi Ibolya elnök vezetésével. A köszöntés után megismerhettük a székesegyház történetét, és megtekintettük a kincsestárat is, ahol Szent László fejereklyéjét őrzik.

Innen az utunk az Ady Endre Emlékmúzeumhoz vezetett. Az épület különlegessége, hogy Ady Endre egyik kedvenc kávéháza volt, ahol nemritkán cikkeit is írta, ahol baráti beszélgetéseit folytatta.  Ezt követően a kis utcákon át eljutottunk a nehezen megközelíthető váradi várhoz, amely az egyik legjelentősebb késő középkori építészeti műemlék Erdélyben, évszázadokon át védte a várost. Jelenleg még erősen lepusztult állapotban van, de már megkezdődött EU-s támogatásból a felújítása, amelyet szeretnének a jövő évben befejezni.

Utunk az RMDSZ székházhoz vezetett, ahol egy kis vendéglátást követően, fogadott bennünket Bíró Rozália szenátor, aki kihangsúlyozta, hogy a kapcsolat a két nyugdíjas egyesület között nagyon fontos, és reméli, hogy eredményes lesz, a találkozásaink folytatódnak. Külön kiemelte Székesfehérvár polgármesterének emberi tartását, közösségért tett tevékenységét.

Ezután Csetényi Attiláné, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület elnöke szólt és köszönetet mondott a kedves fogadásért, a mindenre kiterjedő szervezésért. Röviden vázolta a fehérvári nyugdíjas egyesület adatait, tevékenységi körét, feladatait. Külön szólt az Önkormányzattól kapott segítségekről, anyagi támogatásról. Beszélt a Szent István és Szent László emlékévekhez kapcsolódó vetélkedők szervezéséről, és szertettel invitálta a nagyváradi egyesület képviselőit egy székesfehérvári látogatásra.  

Ezt követően kért szót Sárközy Zoltán, Nagyvárad önkormányzatának képviselője, aki évek óta jó kapcsolatot ápol a Pákozdi Katonai Emlékpark vezetésével, és évente többször is megfordul városunkban. A képviselővel tett sétánk során fedeztük fel Nagyvárad belvárosának szépségeit, a szecessziós Fekete Sas Épületegyüttest, a Szent László templomot, a Szigligeti Színházat, és a sétáló utca palotáit, amelyek zömében 1896-1911 között épültek, de még leromlott, elhanyagolt állapotukban is gyönyörűek. A sétán arról is hallhattunk, hogy Nagyvárad természetesen törődik az elhanyagolt épületek rendbetételével, a belvárosi paloták felújítása folyamatosan zajlik.  

Már sötétedett, amikor elköszöntünk vendéglátóinktól. A 42 fős csapat hazafelé folyamatosan arról áradozott, hogy milyen jó volt megismerni egy régi magyar várost, s milyen jó volt az ott élő magyarokkal kapcsolatot létesíteni.  A sok sétától és a hosszú buszúttól a csapat nagyon elfáradva, de új ismeretekkel és élményekkel feltöltődve érkezett haza.” – számoltak be a nagyváradi útról az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület vetélkedőjének döntősei.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >