Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kezdődik a tetőfelújítás
Kezdődik a tetőfelújítás Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. november 03.
Pénteken került sor a munkaterületek átadására és még idén el is készül a tetőfelújítás a Hétvezér Általános Iskolában, valamint a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai épületén. Az egyébként is tervezett beruházásokat hozta előre Székesfehérvár Önkormányzata, amikor a tanévkezdéskor kialakult beázások miatt azonnali segítségre szorult a két intézmény. A szükséges forrást, mintegy 120 millió forintot teljes mértékben a város biztosítja. Az iskolákban induló munkálatokról Deák Lajosné, valamint Farkas László önkormányzati képviselők adtak tájékoztatást.

 

 

A szeptember eleji nagy esőzésekkor beázott a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai épülete és a Hétvezér Általános Iskola. Az oktatási munkát nehezítő helyzettel szembesülve Székesfehérvár Önkormányzata azonnal felmérte az intézményekben kialakult helyzetet és gyors megoldást talált a műszaki problémák elhárítására.

A két iskola beázása sajnos nem egyedi eset – hangzott el a sajtótájékoztatón, hiszen az elmúlt évtizedekben sajnos kevés forrást fordítottak az igen kiterjedt székesfehérvári intézmény-hálózat felújítására. Ezt felismerve hirdette meg az Önkormányzat az Ybl-programot, amelynek keretében jövőre a két iskola tetőfelújítását is tervezték. Az esős idő miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel azonban még a tél beállta előtt megkezdik a munkát és a „toldozás-foltozás” helyett mindkét intézményben tetőcserére kerül sor. A közgyűlés döntése értelmében ennek teljes, mintegy 120 millió forintos költségét Székesfehérvár Önkormányzata biztosítja.

A képviselőtestület szeptember 19-én döntött a beruházások indításáról, és egy gyors pályáztatást követően pénteken már sor kerülhetett a munkaterület-átadásokra is mindkét intézményben. A Hétvezér Általános Iskola esetében közel 70 millió forint értékű felújításra kerül sor. A CLASP rendszerű kétszintes intézményben az 1970-es évek végén készült el a tetőszigetelés, amit azóta csak foltszerűen javítottak, így az oktatási intézmény nagyobb esőzéskor több helyen is beázik. Most a teljes - mintegy 3200 m2-es – tető szigetelése, valamint az esővíz-elvezető csatornák tisztítása, illetve szükség esetén cseréje is megtörténik.

„Az esőzések okozta gond sajnos nem új keletű, hiszen az idejüket kiszolgált CLASP-rendszerű épületeknél  több más hiba mellett a beázás is tipikusnak mondható. Többször jártam kint a tanévkezdés óta én magam is az intézményben, láttam, hogy milyen problémákat okozott a beázás. Az Ybl intézmény-felújítási program keretében a most megvalósuló tetőfelújítás az ide járó gyermekek egészségének védelmét,  a balesetveszély megszüntetését, valamint az oktatási és nevelési munka jövőbeli zavartalanságát szolgálja. Nagyon örülök annak, hogy az Önkormányzat gyors döntése lehetővé tette, hogy még a tél beállta előtt ezt a fontos kivitelezést el lehessen végezni. Egyúttal köszönöm az intézmény vezetőjének és kollégáinak az elmúlt hetekben tanúsított segítő hozzáállását, valamint a szülők és a gyermekek türelmét.” – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón Deák Lajosné, a 11. számú választókörzet önkormányzati képviselője.

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai épületében is megnehezítette a beázás a tanévkezdést – mondta el Farkas László, a 7. számú választókörzet önkormányzati képviselője. Itt egy 51,5 millió forintos beruházás kezdődik a napokban. Ez az oktatási intézmény is CLASP rendszerű kétszintes épületben működik, amelynek tetőszigetelése több mint 30 éve készült el, ezt azóta – a felület többségén - csak foltszerűen javították. Így most a tornaterem és a hozzá tartozó vizesblokkok feletti – az elmúlt időszakban már felújított - tetőrész kivételével a teljes, mintegy 2100 m2-es tető szigetelésére, valamint az esővíz-elvezető csatornák tisztítására, illetve cseréjére is sor kerül. Az érintett részeken a régi hőszigetelésig visszabontják a tetőt, majd egy elválasztó geotextília rétegre egy 1,5 mm vastag PVC tetőszigetelés kerül.

„Egy rémálom volt sok szülő, gyermek és az igazgató asszony számára 2014.szeptember elsején a Sziget úti általános iskola  ünnepélyes tanévnyitója. A hatalmas esőzés oly mértékű beázást okozott az épület egyes részein, hogy kérdéses volt, elindulhat-e a tanítás a következő napon. Több tantermet le kellett zárni, többek között a számítógép-termet, ahol fóliával kellett letakarni a több millió forint értékű számítógépeket. Hála Istennek a kezdeti riadalom és ijedtség után, ha nem is zavartalanul, de elindult a tanítás. Három osztály ideiglenesen a Tolnai utcai iskolában nyert elhelyezést, az önkormányzat pedig, miután polgármester úr megnyugtatta az intézmény dolgozóit és a szülőket, azonnal a teljes tetőfelújítás mellett döntött. Sajnos hasonló beázások a város más intézményeiben is előfordultak. Ezek az események ismét rávilágítottak arra, hogy az intézmények állagmegóvása elengedhetetlen feladat az önkormányzat számára, mert minden elódázott felújítás nagyon nagy károkat tud okozni és a javítás utána dupla  költséggel jár. Bízom benne, hogy a most elinduló tetőfelújítás még a rossz idő beállta előtt befejeződik és visszaáll a megszokott tanítási rend az iskolában.” – ismertette a megvalósuló beruházás fontosságát Farkas László.

Mindkét iskolában év végéig befejeződik a felújítás, így a 2015-ös évet már biztonságos körülmények között kezdhetik majd. A munkálatokat egyébként fehérvári vállalkozások végzik, akik a rövid határidő mellett a tanítás zavartalanságának biztosítását is vállalták. A Hétvezér, valamint a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai épületében ezzel megoldódik a probléma, ám a többi intézményre gondolva jövőre az Ybl-program keretében Tetőfelújítási programot hirdet meg Székesfehérvár Önkormányzata. A Polgármesteri Hivatal szakemberei által összeállított anyagban további 16 intézmény szerepel, ahol nagyszabású beruházásra van szükség. A tervek szerint ezek a munkálatok 2015-ben kezdődnek, és három ütemben folyamatosan valósulnak majd meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >