Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Felavatták Szent László tábláját a Nemzeti Emlékhelyen Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. november 03.

Image

A Királygaléria-sorozat nyolcadik elemeként avatták fel Szent László tábláját a Nemzeti Emlékhelyen. Az ünnepi eseménnyel méltó módon lezárták a Szent László Év programsorozatát Székesfehérváron. A város önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester mondott köszöntőt, dr. Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum igazgatója pedig ismertette a Királygaléria létrehozásának történetét.

 

 

A Nemzeti Emlékhely Királygalériáját Kodolányi László szobrász és ötvösművész tervezte, a sorozat első hét darabját is ő készítette. A Szent Istvánt ábrázoló rézdomborítás 1996-ban került a helyére, ezt követte 1997-ben Szent Imre, 1998-ban Könyves Kálmán, 1999-ben III. Béla, 2000-ben Mátyás király, 2003-ban Károly Róbert, majd 2009-ben IV. Béla táblája. Valamennyi alkotás adományozók – intézmények, civil szervezetek, cégek – jóvoltából került a Nemzeti Emlékhelyre.

A sorozat nyolcadik elemeként ma délután ünnepélyesen átadták a Szent László királyt ábrázoló rézdomborítást, melyet – Kodolányi László 2010-ben bekövetkezett halála miatt – Balogh Mihály Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész készített. Az alkotás méretében, anyagában és készítési technikájában teljes mértékben alkalmazkodik a sorozat szellemiségéhez. Károly Róbert táblája mellett ez a második olyan mű, amely Székesfehérvár Megyei Jogú Város adományaként került a helyére, elkészítését a város mellett a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány is támogatta.

Az avató ünnepségen Székesfehérvár Önkormányzata nevébenBrájer Éva alpolgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik közreműködtek a Szent László Év programjainak megszervezésében, lebonyolításában, különös tekintettel a Vörösmarty Színházra. Mint mondta, a most lezáruló esztendő egyik legfontosabb hozadékaként Székesfehérvár és Nagyvárad között létrejött egy kulturális szempontból jelentős, gyümölcsöző baráti kapcsolat, amely a jövőben is folytatódik.Brájer Éva alpolgármester köszöntőjében felidézte Szent László király életművét, legendás hőstetteit, egyházszervező tevékenységét, diadalait és uralkodói érdemeit.

A Királygalériának nyújtott civil és intézményi támogatásokkal a köz gazdagodik, hiszen gyarapodik a Nemzeti Emlékhely. – emelte ki az ünnepség zárásaként dr. Demeter Zsófia múzeumigazgató. Elmondta: gyarapodunk azzal is, hogy civil szervezetek, társaságok, alapítványok állnak az adományozók sorában, hiszen azt bizonyítják, hogy az elhivatottság, a kultúráért való tenni akarás, a jó szándék és az utánajárás a köznek szóló eredményeket hoz, és példaként állítható mindenki elé.

A mai ünnepséggel a 2014-es esztendőre bezárt a Nemzeti Emlékhely, amely legközelebb 2015 áprilisában nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >