Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szent Márton-nap a múzeumban
Szent Márton-nap a múzeumban Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. november 12.

Image

November 11-e Szent Márton napja, amihez sok népi hagyomány is fűződik. A péntek óta tartó rendezvénysorozatot tegnap a Fehérvári Polgárok Egyesületének és a Szent István Király Múzeumnak a közös ünnepsége zárta, ahol a hagyományok felelevenítése mellett nem maradhatott el a ludaskása és az újbor kóstolása sem.

 

Tizedik éve emlékezik Szent Márton napján, november 11-én színes programokkal a Fehérvári Polgárok Egyesülete a megválasztása elől a ludak óljába bújt püspökre, aki máskülönben az irgalmas felebaráti szeretet megtestesítőjeként él a köztudatban.  A jóságos püspök személyéhez számtalan népi hagyomány is rögzül. Ezekből a legendákból elevenítettek fel ma többet a múzeum Országzászló téri épületében rendezett ünnepségen. Földi Zoltán képviselő az Önkormányzat nevében köszönte meg a szervezőknek, hogy ünnepségeikkel tíz éven át őrizték a hagyományt és építették közösségüket. Ákos Előd atya előadásában Szent Márton alakját idézte fel az egyház vonatkozásában és szerepét a néphagyományban, ezt követően a Felsővárosi Általános Iskola 5. osztályos tanulóinak német nyelvű színielőadását nézhették meg a résztvevők Szent Márton legendájáról. A Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola előadása után kezdődött a múzeum néprajzi részlegén egy tárlatvezetés, majd hagyományosan a ludaskása és az újbor kóstolása.

 

A ludaskását idén a Lecsókirály és halászléfőző, kolbásztöltő versenyek győztese, Major László, alias Dedy főzte meg 170 adagra, kiváló minőségben 12 kiló libából és 2-2 kiló májból, szívből, zúzából. A receptet is elárulta, amiben a legendás ludaskása készítő, Kovács Gyuri hagyományait dolgozta tovább: a belsőségekből és csontos húsdarabokból főzött, hagyományos fűszerekkel ízesített levest bolondította meg némi szerecsendióval és babérlevéllel, pici erős paprikával, majd összedarabolva összekeverte a húslében megfőzött rizzsel.

A népes vendégsereg az újbor kóstolásával is elégedett volt: a Kőröshegyről, Mikonya József pincészetéből hozta a még éppen forrásban lévő fehér és rozé bort Benkő László, az Omega együttes népszerű billentyűse.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >