Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Programok a Diabétesz Világnapon Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. november 14.

Image

November 14-én az inzulin felfedezőjének – Frederick Banting (18911941) – születésnapján tartják a Nemzetközi Diabétesz Világnapot. Székesfehérváron ezen a napon három nagyáruházban tartanak vércukorméréssel és táplálkozási tanácsadással egybekötött szűrővizsgálatot. Szombaton a Fehérvári Civil Központban neves szakemberek felvilágosító előadásaival folytatódik a programsorozat, illetve további egészségügyi szűrésekkel, termékbemutatókkal és kóstolókkal készülnek a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesületének szervezésében.

 

A Diabétesz Világnap megrendezését az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség (IDF) kezdeményezte, és évről-évre egyre többen csatlakoznak az eseményhez. Mára több mint 151 országban 191 szervezett rendezésében, 350 millió ember vesz rajta részt – mindehhez hagyományosan csatlakozik Székesfehérvár is.

A legújabb adatok szerint a cukorbetegség ma Magyarország lakosságának 7-8 százalékát érinti, de a betegek körülbelül felének nincs tudomása a problémájáról. Nagyon fontos pedig a szűrővizsgálatokon való rendszeres megjelenés, hogy a betegséget időben észleljék, és megkezdjék a megfelelő kezelést, mivel sokszor már csak a szemészeti, vese-, vagy szív-érrendszeri problémák jelentkezésekor derül ki a diabétesz. Az időben felismert betegség szinten tartható, súlyos szövődményei elkerülhetők.

Székesfehérváron a világnapon, november 14-én (pénteken) 15 és 19 óra között három nagyáruházban – két Tesco és Auchan - tartanak vércukorméréssel és táplálkozási tanácsadással egybekötött szűrővizsgálatokat az Önkormányzat Humán Szolgáltató Intézete és a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve rendezésében. A vizsgálatok ingyenesek, TAJ-számhoz nem kötöttek. 
A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete szervezésében szombaton zajlik egész napos szűrés- és előadássorozat. Előadók lesznek: Dr. Almási Ferenc városi tisztifőorvos, Dr. Reiber István lipidológus, Dr. Tóth László kardiológus, Dr. Zakar Gábor nefrológus, Dr. Tóth Jenő szemész, Dr. Benn Orsolya gyermekgyógyász, Szabóné Hajdú Ildikó diplomás ápoló. A rendezvényen részt vesz Östör Annamária, Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi és sporttanácsnoka is.

A Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó program ideje alatt ingyenes egészségügyi szűréseken vehetnek részt a látogatók. Lesz diatetikus tanácsadás, diabetikus termékek bemutatója és kóstolója. Az ebédszünetet követően zenés-táncos műsorral zárul a program. A rendezvény kezdési időpontja 10 óra, helyszíne a Fehérvári Civil Központ (Rákóczi út 25.)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >