Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nemzetközi Gyertyagyújtási Akció Székesfehérváron
Nemzetközi Gyertyagyújtási Akció Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. november 12.

Image

Székesfehérvár több helyszínnel csatlakozott a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága és tagszervezetei által szervezett Nemzetközi Gyertyagyújtási Akcióhoz. Az emlékezők egy szál gyertyát gyújtottak a 17-es ezred, a 69-es ezred, a 10-es huszárok, valamint a Fekvő katona emlékműnél és a Gyergyó téren. A centenáriumi kegyeleti megemlékezés fővédnöke Böjte Csaba testvér, a dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumelnöke.

 

 

A Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága és tagszervezetei, így a Krajczáros Alapítvány idén az I. világháború centenáriuma alkalmából szervezte meg a Nemzetközi Gyertyagyújtási Akciót november 11-én. 1918-ban ezen a napon ért véget az első világháború, amikor Németország a compiegne-i erdőben aláírta a fegyverszünetet.  Székesfehérváron 11 óra 11 perckor öt helyszínen lobbant fel a gyertya lángja. Az emlékezők így fejezték ki tiszteletüket a hazájukért halt katonák iránt.

 

 


 

Az első nagy világégésben 10 millió katonahalott volt, ebből 600 ezerre tehető a magyar honvédek száma. A gyertyagyújtási akcióval a csatatereken maradt déd- és ükapák küzdelméről emlékeztek meg városszerte. A Krajczáros Alapítvány kezdeményezésének célja, hogy a „közös Európában együtt emlékezés” jegyében a ma élő nemzedék tagjai közül minél többen érezzék sajátjuknak a csatatereken maradtak sorsát, az emlékezet ébrentartását, a béke megőrzése melletti elkötelezettséget.

A Zichy-ligetben, a 17-es ezred emlékműve előtt Róth Péter alpolgármester, Viza Attila és Horváth-Tancsa Ágnes tanácsnokok gyújtottak gyertyát a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja tagjaival és a megjelent középiskolásokkal közösen. Halmosi János nyugállományú ezredes, a klub elnökhelyettese rövid visszatekintést adott a nap történelmi jelentőségéről, majd a Nőszirom énekkar adott műsort.

 

 


 

Az I. világháborúban elhunyt hősök tiszteletére a Királysor és a Géza utca sarkán kialakított emlékparkban a Széna Téri Általános Iskola 7. és 8. évfolyamos tanulói szerveztek megemlékezést. A diákok énekkel és verssel idézték fel a katonák egykori hős helytállását. Az eseményen részt vett Deák Lajosné, a 11. számú választókörzet önkormányzati képviselője is.

Nemcsak hazánkban, hanem a világ számos országában november 11-e a nagy háborúkban hősi halált halt katonák hivatalos emléknapja. Angliában ez a nap a Remembrance Day (emlékezés napja), amit Armistice Day-nek (fegyverszünet napja), vagy Poppy Day-nek (pipacs napja) is neveznek. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolaaz intézmény környékén élő lakókkal közösen szervezett programot az Emlékezés Napjához kapcsolódóan. A művészetis diákok piros pipacsokat festettek az intézmény háta mögött, a patakpart mentén futó falfelületre, így tisztelegve a háborúban elhunyt hősök előtt.

 

 


 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >