Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Nagyszabású szűrőnap középpontban a fiatalokkal Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. november 17.

Image

Tizennyolc féle szűréssel, orvosi előadásokkal, kerekasztal beszélgetéssel várták a résztvevőket a Vodafone Sportcentrumban. A házigazda a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és Székesfehérvár Önkormányzata volt. A tavaszi szűrőnap nagy sikere után ebben az évben már második alkalommal teremtettek alkalmat mindazok számára, akik fontosnak tartják egészségüket, hogy éljenek a megelőzés lehetőségével.

 

 

Az agybetegségek specialistája, dr. Guseo András népes hallgatóságának tartott előadásában arra biztatott mindenkit, hogy lelkünk harmóniában tartásával számos betegséget előzhetünk meg. A legalapvetőbb, a lelki egyensúly megőrzése mellett természetesen még számos preventív megoldást ajánlottak a kórház szakemberei. Tóthné Czanka Krisztina, az onkológiai gondozó munkatársa például egy női emlő makettjét téve elém kérdezte, milyen gyakran végzek önvizsgálatot. Gyorsan tisztáztuk, hogy nem elég, ha lelkiismeretesen eljárok a kétévente esedékes szűrővizsgálatra, máris mutatta a maketten, hogyan végezzek havonta vizsgálatot. Összezárt ujjaimmal kerestem meg a három porckeménységű daganatot a beteg mellben – de mint láthattam, a pirosodásból, a behúzódásokból, a narancsbőrből tapintás nélkül is lehet következtetni a betegségre.

A legtöbben a csontsűrűség mérés lehetőségét igyekeztek kihasználni – a méréseket követően szakorvostól is kérdezhettek a résztvevők, és ez a lehetőség adott volt minden standnál. A vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukorszint-mérés után a dietetikai, táplálkozási tanácsadók is rendelkezésre álltak a kérdezők előtt. Kiderült: a legtöbb gondot még mindig az jelenti, hogy nem iszunk elég folyadékot, különösen igaz ez az idősebb, hatvan év fölötti korosztályra.

A szűrőnap vendége volt Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki arra buzdított, miután ismertette a kórház legújabb fejlesztéseit, hogy esküdjünk össze a 21. századi technikát felsorakoztató Szent György Kórház ellen, és ne vegyük igénybe szolgáltatásait. „Tegyünk többet a megelőzésért, maradjunk egészségesek, és csak kívülről csodáljuk a korábban csak tévéfilmekből ismert színvonallal rendelkező egészségügyi intézményt!” – biztatott az országgyűlési képviselő. Mindemellett megköszönte az ott dolgozó szakemberek áldozatos munkáját.

Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva a tavaszi első szűrőnap sikerére emlékeztetett, amin 5400-an vettek részt, ezért is szorgalmazza a város vezetése, hogy ezentúl minden évben kétszer - ősszel és tavasszal - adjanak lehetőséget az embereknek az ingyenes szűrésekre. Kérte és egyben megköszönte az alpolgármester a kórház valamennyi dolgozójának a megye minden polgára nevében, hogy önkéntes munkájukkal részt vesznek ezen a programon, és szabadidejüket áldozták az előkészítő munkára. 

A szűrőnap kiemelten kedves pontja volt az erre az alkalomra meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése. A szivárvány minden színében pompázó alkotások az egészséges emberek jókedvét árasztották, a terem szélén felállított paravánon lehetett megnézni őket. A rajzpályázat sikerét az is mutatja, hogy a kiírásra több mint 200 alkotás érkezett. A díjazottakat Brájer Éva alpolgármester és Dr. Csernavölgyi István főigazgató köszöntötte. A díjazottak: Sánta Kata Kamilla Gyöngyvirág Óvoda, Kalló Dániel Gyöngyvirág Óvoda, Nyerges Orsolya Gyöngyvirág Óvoda, Sipos Ádám Hosszúsétatéri Óvoda, Matolcsi Hanga Napsugár Óvoda, Kobra Tünde Napsugár Óvoda, Kőrösi Hédi Tolnai úti Óvoda, Kopcsándi Árpád Álmos Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda, Albrecht András Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda, Mayer Luca Felsővárosi Óvoda.

A szűrőnap újdonsága volt a sportsebészeti szűrés, amelyre 14-18 év közötti aktív sportolókat és szüleiket várták, hogy megerősítsék bennük a sport mellett is a szűrés fontosságát, de sokan látogatták meg Ocskay Zsuzsanna könyves standját is, ahol gyermekkönyveit dedikálta és mutatta be legújabb, lenyűgözően kedves történeteit Lujziról és a fogtündérről, vagy Bécike sporthoz való kapcsolatáról.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >