Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow DROGPREVENCIÓS FOGLALKOZÁSOK INDULNAK
DROGPREVENCIÓS FOGLALKOZÁSOK INDULNAK Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2014. november 17.

Image

Az Alcoa Alapítvány támogatásával foglalkozássorozat indul 13 és 20 év közötti, Székesfehérváron élő fiataloknak. Az Önkormányzat felkérésére a Humán Szolgáltató Intézet koordinálja a programot, a korosztályra szabott szakmai programot pedig Mészáros Zalán dolgozta ki. A fő cél, hogy a programban résztvevő mintegy 7500 fiatal megtanuljon nemet mondani a drogra.

 

 

„Székesfehérvár komolyan veszi az egészségfejlesztést, ezért szeretnénk minden információt és segítséget megadni ahhoz, hogy a városban élők megőrizzék az egészségüket.” – hangsúlyozta Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok a prevenciós foglalkozások kapcsán. „Az egészségfejlesztési tervünk fontos része a drog prevenció, és ehhez kapcsolódva egészen új tematikával rendezzük meg a tanfolyamokat. Remélem, hogy az érintett korosztályból – általános iskola 7. és 8. osztálytól 20 éves korig - minden diákhoz eljutnak a szakemberek. Az állami fenntartású intézményeken kívül várjuk az egyházi és alapítványi fenntartású iskolák csatlakozását is.- emelt ki Östör Annamária, aki reményét fejezte ki, hogy a foglalkozásokon nagyon sok új információt tudnak átadni és segíteni abban, hogy a gyerekeink megismerjenek bizonyos problémákat és útmutatást kapjanak a nehéz helyzetekhez.

 

 


 

 

Forgó Béla, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy az Alcoa, amellett, hogy termelő tevékenységet végez Magyarországon a közéletben is szeretne részt venni. „Ezért mióta itt vagyunk, az Alcoa Alaíptványon keresztül számunkra nemes és fontos célokat támogatunk. Ezen célok között mindig is kiemelt helyen szerepelt az egészségmegőrzés támogatása, ez több fórumon keresztül valósul meg. Részben a Fejér Megyei Szent György Kórház az egyik régi támogatottunk, de nagy figyelmet fordítunk a prevencióra is.” – mondta el dr. Forgó Béla, aki kiemelte, hogy nincsenek szakembereik a témában, nem tudják megítélni, melyik az a szervezet amelyen keresztül a leghatékonyabban tudnák támogatni ezeket a célokat, ezért szorosan együttműködnek az önkormányzattal és az egészségügyi tanácsnok asszonnyal. „Javaslatukra választjuk ki azokat a szervezeteket, akiket támogatunk. A Humán Szolgáltató Intézet másodszor kerül a támogatottak közé, ezúttal 15 ezer dollárral támogatjuk a drog prevenciós foglalkozások megtartását.” – tette hozzá az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója.
 
Mészáros Zalán, a TEVA Magyarország Zrt. tudományos munkatársa elmondta, hogy 45 perces programot építettek fel, ezalatt a diákok kapjanak egy minimális drog-ismeretet, utána pedig a „nemet mondást” gyakoroltatják velük különböző szituációkban. „Amikor elengedjük a fiatalok kezét, akkor nem a felnőttek és a szülők társaságában vannak, hanem gyakorlatilag önállóan hoznak döntést egy családi minta alapján, illetve egy oktatási minta alapján. Mi ezt a mintát szeretnénk a gyerekek kezébe adni.” – hangsúlyozta Mészáros Zalán. Mindezt olyan szisztémával teszik majd, hogy szétbontják a csoportot: lesz egy ember akit rá kell beszélni a drogra és lesz egy akit le kell beszélni róla. Mészáros Zalán felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogi helyzetet is tisztázni kell a diákok fejében annak érdekében, hogy merjenek mentőt hívni. Ezen kívül újraélesztést is tanítanak nekik arra az esetre, ha mégis bekövetkezik a baj.
 
„Jó székesfehérvári diáknak lenni – ezt többször hangsúlyoztam már, és azt gondolom, hogy ez a program is megerősíti ezt. Változik a világ, így nem lehet a hagyományos oktatási módszerek alapján gondolkodni. Az Alcoa által támogatott lehetőséggel egy olyan modern szemléletet, szemléletformálást tudunk az iskolás korosztály számára elérhetővé tenni a városban, ami a diákok számára a változó világ kihívásaira készíti fel őket.” – emelte ki Török Szabolcs, a KLIK Székesfehérvári Tankerületének igazgatója. Mint mondta: „Nem hagyományos értelemben vett drogprevencióról beszélünk, nem előadásokon, hanem szituációs játékokon keresztül tanítja meg nemet mondani őket ez a program, nem is beszélve az újraélesztés fontosságáról. Bízom benne, hogy valamennyi intézmény élni fog a lehetőséggel. Már volt is egy igazgatói tájékoztató, ahol kiderült, hogy mindenki átérzi ennek a témának a fontosságát.”
 
Varga Márta, a Humán Szolgáltató Intézet igazgatója elsőként annak a programnak a sikeréről szólt, amelyet szintén az Alcoa Alapítvány támogatásából szerveztek. Ott több korosztályt is megszólítottak és egy több alkalomból álló foglalkozássorozat keretében 1600 résztvevőnek – köztük 800 diáknak - az újraélesztést oktatták. „Nagy sikere volt ennek a programnak, ezért is örültünk a folytatás lehetőségének. A mostani tematika egy foglalkozást jelent, egy interaktív tanóra keretében segít a diákoknak ismereteik bővítésében, az ő igényeikhez és életkorukhoz igazítva. A szervezést, a koordinálást és a pénzügyi lebonyolítást vállalta fel a Humán Szolgáltató Intézet, látva azt, hogy milyen fontos ez a kitűzött cél. Azt gondolom, hogy a képzés is nagyon fontos, de áttételesen az egymásra való odafigyelés képességét is megtanulják itt a tanfolyam kapcsán a diákok, amelyet az életük minden területén tudnak majd hasznosítani.”

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >