Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Példaértékű, akadálymentesített előadás Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. november 26.

Image

„Senki nem olyan vak, mint az, aki nem akar látni"- ezzel a mottóval szervez a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány immár harmadik alkalommal társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás céllal akadálymentesített színházi előadást Székesfehérváron, a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapján. Az idén, december 3-án, az Alapítvány a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház partnerségével valósítja meg a programot, melyről kedden sajtótájékoztatón adtak tájékoztatást a támogatók, szervezők és védnökök a Vörösmarty Színházban.

 

 

2014-ben a Világnapon a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Leonard Gershe “A pillangók szabadok” című darabjának bemutatásával készülnek a szervezők. Korábban a Thália Színházban, az elmúlt évadban pedig az egri Gárdonyi Géza Színházban tűzték műsorra az előadást nagy sikerrel. A szervezők a december 3-i akadálymentesített székesfehérvári programmal Magyarországon ezidáig egyedülálló módon fogják élvezhetővé tenni látássérült és vak, hallássérült, mozgássérült, értelmi sérült, illetve autizmussal élő látogatóik számára a színházi előadás élményét.

 

 


 

Szikora János, mint az előadást befogadó színház igazgatója a közeledő világnap jelentőségét egy elbeszéléssel szemléltette. „Amikor fogyatékossággal élő emberekről beszélünk, illetve azokról a közösségi megmozdulásokról, amikkel a közösség a fogyatékossággal élő embereken kíván segíteni, gyakran eszembe jut egy Indiában járt barátom, aki elmesélte, hogy ott sok a mozgássérült, mégsem látni sehol mozgássérülteket segítő liftet, lépcsőt, akadálymentesített közlekedési eszközt, épületet. Ezért megkérdezte egy indiai ismerősétől, hogy itt nem foglalkoznak a mozgássérültekkel? Mire a barátja erre azt válaszolta, hogy aki náluk mozgássérültet lát, akkor egész egyszerűen odamegy és személyesen segít neki, például felemeli.” – mesélte az igazgató. „Miért kell ahhoz emelő, rámpa, lift, amikor mindenki tudja, hogy segítenie kell? Mi sajnos ettől a gondolkodástól még messze vagyunk.” – fogalmazott Szikora János.

Mahlerné Köfner Anikó, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házat működtető Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy nálunk az Európai Unió ajánlásai, szabályai mentén más a fogyatékossággal élők megközelítése. Törvényi szabályozás mentén az az elv, hogy minden fogyatékossággal élő ember a legnagyobb önállósággal vegyen részt a hétköznapokban, például egy előadáson. Az infó-kommunikációs eszközök is éppen ezt segítik elő - hangsúlyozta az elnök.

 

 


 

Mahlerné Köfner Anikó köszönetet mondott Spányi Antal püspöknek és Székesfehérvár polgármesterének, hogy védnökségükkel idén is támogatják a rendezvényt, illetve Szikora Jánosnak, amiért a színház idén is befogadta a programot. „Bízom abban, hogy azoknak a szülőknek, szomszédoknak és színházlátogatóknak, akik megtekintik az előadást, átalakul majd a szemlélete és megváltozik a gondolkodásmódja. A fogyatékossággal élő ember befogadása a családban kezdődik. A szülők sokat tehetnek az önállósodásukért, de ez önmagában nem elég. Nagyon fontos a helyi közösségek: az óvoda, az iskola és később a munkahelyi környezet befogadása is, ahol megfelelő szemlélettel elfogadással és támogatással segítik mindennapjaikat.” – mondta el a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke.

Spányi Antal püspök, az esemény védnökeként köszönetet mondott mindazoknak, akik tudásukkal, szakértelmükkel az év minden napján jelen vannak a fogyatékkal élők életében, részt vesznek ebben az áldozatos munkában. „Ennek a folyamatos munkának vannak kiemelkedő pillanatai, eseményei, ilyen lesz az az előadás, ami december 3-án lesz látható. Azért fontos ez az esemény, mert lehetőség nyílik a fogyatékkal élő emberek számára, hogy eljöjjenek a színházba és egy élményt adó színházi előadás részesei lehessenek. Ahogy hozzátartozik a mi életünkhöz is a színházi élmény, így válik az ő életük is teljesebbé ezáltal. Mint ahogy fontos az is, hogy együtt tudjuk megnézni ezt az előadást, mi, akik úgy gondoljuk, hogy épek vagyunk és azok, akik fogyatékkal élnek.” – fogalmazott Spányi Antal püspök, aki országos szinten is páratlan és egyedülálló jelenségnek nevezte azt az eltökélt, folyamatos és következetes munkát, ami a fogyatékos emberek érdekében zajlik Székesfehérváron.

A fordulatos jelenetekben és szellemes párbeszédekben gazdag vígjáték olyan ismert színészeket sorakoztat fel, mint Ozsgyáni Mihály, Marjai Virág és Tímár Éva. A történet egy vak fiú történetét dolgozza fel, aki az önállósodás és felnőtté válás folyamatában a szerelem élményét is átéli. A darabot Szarka János rendezésében korábban a Thália Színházban és az elmúlt évadban az egri Gárdonyi Géza Színházban is nagy sikerrel játszották.

Az esélyteremtés jegyében a színházi előadást – Magyarországon ezidáig egyedülálló módon – komplex akadálymentesített formában fogják élvezhetővé tenni látássérült és vak, hallássérült, mozgássérült, értelmi sérült, illetve autizmussal élő látogatóik számára. Az idei program legfőbb értéke egy olyan fizikai és info-kommunikációs (autizmus, értelmi fogyatékos, hallássérülés, látássérülés) szempontból egyaránt akadálymentesített színházi előadás megvalósítása, mely Magyarországon példaértékű. Mindezzel a program az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén túl a társadalmi befogadás előmozdítását is segíti.

A program védnöke dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Spányi Antal megyés püspök, a rendezvény támogatója Székesfehérvár Önkormányzata és a Vörösmarty Színház. A december 3-i színházi rendezvényre jegyek 3000 Ft-ért megvásárolhatók négy székesfehérvári helyszínen: a Vörösmarty Színház jegyirodájában, a Tourinform Székesfehérvár irodában (Oskola u. 2-4.), az Igézőben (Basa u.1.), illetve a Fehérvári Civil Központban (Rákóczi út. 25.).

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >