Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvárra látogatott a Dél-afrikai Köztársaság nagykövete
Székesfehérvárra látogatott a Dél-afrikai Köztársaság nagykövete Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. november 26.

Image

Székesfehérvárra látogatott a Dél-afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete. Johann Marxot dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Városházán, beszámolt a város történelmi múltjáról, építészeti és kulturális értékeiről, illetve gazdaságáról. Ez volt a nagykövet első, hivatalos látogatása Székesfehérváron, melynek keretében szó esett a város és a dél-afrikai ország közötti kapcsolatok erősítéséről.

 

A Dél-afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete, Johann Marx 2013 óta tölti be tisztségét. Számos nagyvárosban, többek között Miskolcon, Sopronban, Szegeden és Pécsen járt már az elmúlt hónapokban, Székesfehérváron a mai volt az első, hivatalos látogatása.

A diplomatát dr. Cser-Palkovics András fogadta a Városházán, részletesen bemutatta a nagykövetnek a Dísztermet, a Szent Korona hiteles másolatát, az Aba Novák seccot, a polgármesteri irodát és a kistanácstermet. Kiderült, hogy Johann Marx igen széleskörű ismeretekkel rendelkezik a városról, és a találkozón is rendkívüli érdeklődést tanúsított Székesfehérvár történelmi múltja, építészeti és szellemi értékei, hagyományai iránt. Érdekesnek, magával ragadónak nevezte Magyarország történelmét, és kihívásokkal telinek tartja Székesfehérvár vállalkozását a királyi bazilika maradványainak méltó bemutatására és a tervezett látogatóközpont létrehozására.

 


 

Dr. Cser-Palkovics András a találkozón elmondta: Székesfehérvár ma az ország egyik legfőbb gazdasági központja. Már az 1990-es éveket megelőzően is nagyon erős iparral rendelkezett, majd a 90-es évek elején bekövetkezett nagy összeomlás miatt hirtelen több mint 20.000 ember veszítette el a munkáját. Az ipari parkok kialakításával azonban viszonylag gyorsan sikerült orvosolni a helyzetet, így mára a város az egyik legnagyobb termelővé vált. Székesfehérváron ma körülbelül 100 ezren élnek, valamint az agglomerációból több tízezren dolgoznak, illetve tanulnak a városban. A munkanélküliség 3 százalék körüli, a legnagyobb problémát jelenleg éppen a munkaerőhiány jelenti.
A polgármester hozzátette: Székesfehérvár gazdasága nemzetközinek tekinthető, hiszen a letelepedett cégek számos országból, nációból érkeztek. Örvendetes lenne, ha az üzleti partnerek elhoznák saját kultúrájukat, és ezzel színesebbé tennék a város életét.

Johann Marx nagykövet elmondta: a gyorsan fejlődő Dél-Afrika számos kiváló adottsággal, megfelelő financiális háttérrel rendelkezik, ám szüksége van a jól képzett szellemi tőkére, a tudásra és a külföldi befektetőkre. Székesfehérvár polgármestere a gazdasági kapcsolatok erősítésével összefüggésben javasolta, hogy amennyiben dél-afrikai üzletemberek érkeznek Magyarországra, úgy a város szívesen segíti a kapcsolatfelvételt és a további együttműködést a fehérvári partnerekkel.

 


 

A Városháza megismerését és a kapcsolterősítést célzó megbeszélést követően a nagykövet megtekintette a Nemzeti Emlékhelyet is. A polgármester a város nevében invitálta Johann Marxot a 2015-ös Székesfehérvári Királyi Napokra.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >