Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ajándék a közösség számára
Ajándék a közösség számára Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. november 28.

Image

Az elmúlt évek hagyományait követve a Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár városa ismét együtt készül az adventi időszakra, melynek programjait sajtótájékoztatón ismertették a Püspöki Palotában. Újra megnyitják a Püspökség Adventi Udvarát, ahol vásárral és szombatonként gyertyagyújtással várják az érdeklődőket, illetve újdonságként karácsonyi fényüzeneteket küldhetünk szeretteinknek a palota homlokzatán.

 

 

A Belvárosban két színpadon, a Magyar Király Szálló előtt és a Városház téren zajlanak majd a fellépések, rendeznek koncerteket a Városháza Dísztermében is, ismét felállítják a Betlehemet a Városháza udvarán, és lesznek kézműves foglalkozások a Hiemer-házban. Az adventi eseménysorozat november 29-én, szombaton a Vörösmarty Színházban rendezett III. Újszövetség Maratonnal, majd november 30-án, vasárnap este a Belváros ünnepi díszkivilágításának felkapcsolásával kezdődik.

A keresztény kultúrkörben ősi időkre visszanyúló, szép hagyományai vannak a várakozás, azaz Advent időszakának, melyre Székesfehérváron újra közös összefogásban készül az Egyházmegye és a város.

„Amikor az ember járja a sokszor csodált és irigyelt világot, az utcákon látja a karácsonyi díszeket, hallja az ünnepi muzsikát, közben azonban elmosódnak azok az üzenetek, amelyek valójában fontosak, és színesebbé, gazdagabbá tudnák tenni az ünnepet. Ha hagyjuk, hogy elsodorjon a világ, akkor ez az időszak a vásárlásról szól. Mindenki azon töri a fejét, hogy mivel tudná meglepni a szeretteit, de valójában fontos volna tudnunk, hogy miért is akarjuk megajándékozni egymást. Advent idején a Karácsonyra, Krisztus születésére várunk, aki elhozza nekünk az eredeti állapotunkba való visszahelyezésünk lehetőségét. Az efölötti túlcsorduló öröm az, ami betölti a szívünket, és keressük az alkalmat, hogy minél több embernek szerezzünk örömet, illetve örüljünk egymás örömének. Sokkal nagyobb öröm adni, mint kapni, és látni a másik szívének, lelkének gyarapodását. Ha jól készülünk az ünnepre, akkor tudjuk annak értelmét igazán értékelni.”
– hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Spányi Antal megyés püspök. 
Elmondta, hogy a lélekben történő megújulásra, a közös ünneplésre ad alkalmat a Püspöki Palota Adventi Udvara, amely idén tizedik alkalommal nyitja meg kapuit. Betlehemet állítanak fel, ismét lesz egyszerűbb és mívesebb ajándékokat is kínáló kézműves vásár, és egyes sátrakban különböző intézmények, szervezetek kínálják portékáikat a jótékonykodás jegyében. Az Adventi Udvar színpadán szombatonként lesz gyertyagyújtás, és egyházi iskolák tanulói adnak ünnepi műsort a meghittség, az örömteli felkészülés jegyében.

„A városnak az is a dolga, hogy közösségibb élménnyé tegye az adventi időszakot, saját keretei között gondoskodjon a felkészülésről, és tegye mindezt úgy, hogy minél többen eljöjjenek az ünnepi programokra. Fontos megadnunk a lehetőséget arra, hogy ki-ki a maga módján gondolja végig, mit is jelent számára valójában a Karácsony.” 
– emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Elmondta, hogy a város rendkívül gazdag összeállítással készül a következő hetekre. A tavalyi évhez hasonlóan a Városház téren és a Magyar Király szálló előtti téren is felállítanak egy-egy színpadot. Hétvégenként neves előadóművészek, helyi tehetséges fiatalok és ismert művészeti csoportok lépnek fel, lesznek interaktív karácsonyi gyermekelőadások, hétköznapokon pedig óvodások, iskolások adnak ünnepi műsort a Városház téren. A Városháza Dísztermében december 12-én a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar, 19-én a Csitáry Művészeti Iskola diákjai koncerteznek. Ismét felállítják a betlehemet a Városháza Díszudvarán, illetve újdonságként, a szolidaritás és az egymásra történő odafigyelés jegyében idén az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI tanulói, pedagógusai készítik el a város adventi koszorúját. A Hiemer-házban szombaton és vasárnap délutánonként gyermek- és kézműves foglalkozásokra várják a családokat. 
Harmadik alkalommal rendezik meg az Újszövetség Maratont, amely november 29-én, szombaton 23.00 órakor kezdődik a Vörösmarty Színházban. A város és a püspökség együttműködését példázza az is, hogy november 30-án, vasárnap 17.30 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester, Spányi Antal megyés püspök és egy kisgyermek együtt fogják felkapcsolni a város ünnepi díszkivilágítását.

Új, különleges díszvilágítással készülnek a Püspöki Palota homlokzatán, hogy segítsék a lelki felkészülést Jézus születésének bensőséges ünneplésére. – ismertette Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója. Egyszerű, közérthető üzenetek szövegeket, képeket láthatunk majd minden héten más-más témában, jelesül a bizalom, a vigasztalás, az öröm és a remény jegyében. Közben december 21-én 18.00 és 22.00 óra között lehetőséget biztosítanak saját karácsonyi jókívánságok, üzenetek megjelenítésére is a Palota homlokzatán. Az érdeklődők november 24-e és december 15-e között küldhetik el legfeljebb 160 karakteres üzenetüket, amely 12 másodpercig lesz majd látható. A szövegeket aszfvar.katolikus.hu/jokivansag portálra lehet eljuttatni, ahol 1000 üzenetet tudnak fogadni. Az üzeneteket naponta ellenőrzik majd, ezért az oldalon látható számláló állása változhat.

Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Egyházmegye szeretettel invitálja a város lakosságát, a családokat és minden kedves érdeklődőt a Fehérvári Advent programjaira!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >