Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Vízivárosi Advent  Nagy család, nagy öröm Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsa   
2014. november 28.

Image

Testvérkörzetek fognak össze idén, hogy az advent heteiben a nemrég megújult Vízivárosi Általános Iskola melletti tér is ünnepváró hangulattal teljen meg. Az egykori történelmi Vízivárost alkotó területek – a 3., 4., 10. és 11. számú választókörzetek önkormányzati képviselői kezdeményezték a négyhetes programsorozatot, amely szombatonként 15 és 19 óra között zajlik majd.

 

 

Az ünnepségek megvalósításában a Vízivárosi LISZI, az ART Kulturális Egyesület, a városrészi óvodák és iskolák, nyugdíjas klubok, valamint a katolikus és a református egyház is tevékeny részt vállal. Minderről Dr. Horváth Miklósné, Deák Lajosné, Földi Zoltán és Molnár Tamás önkormányzati képviselők részletesen is beszámoltak tegnapi sajtótájékoztatójukon. 


Rendkívül gazdag programkínálattal készülnek az ünnepvárás heteire Székesfehérváron. A városi közös rendezvények mellett számos intézmény és szervezet várja saját műsorral az érdeklődőket. 2014-ben újabb hagyománnyal gazdagodik az adventi időszak, hiszen a történelmi Víziváros hagyományait ismét életre keltve közös programsorozatot szervez a 3., 4., 10. és 11. számú választókörzet a LISZI Vízivárosi Irodájával és az ART Kulturális Egyesülettel közösen. 

Dr. Horváth Miklósné, Deák Lajosné, Földi Zoltán és Molnár Tamás önkormányzati képviselők kezdeményezésére minden adventi szombaton 15 és 20 óra között várják a családokat a Vízivárosi Általános Iskola melletti, megújult közösségi téren, amelyet ünnepi díszbe öltöztetnek, valamennyi fa szép fényfüzéreket kap majd. A tervezett programról szerdán sajtótájékoztatón számoltak be. 

"Már amikor Víziváros képviselője lettem, akkor elhatároztam, hogy ebben a szép, történelmi városrészben meg kel teremtenünk egy saját adventi ünnepség hagyományát. Az elmúlt két évben ezt a Vízivárosi Óvodában tudtuk megvalósítani, most pedig, hogy elkészült ez a szép tér az iskola mellett, megszületett a szomszédos körzetekkel közös programsorozat ötlete.” – ismertette Dr. Horváth Miklósné. Az önkormányzati képviselő kitért arra, hogy egykor Víziváros városrész a mainál jóval nagyobb területet – például a Vezér utcákat, az Olaj utcát, a Lövölde utcát is – foglalt magában. Ezért éppen ez a négy választókörzet fogott össze idén egy új hagyomány megteremtésében. „Amikor ezzel az ötlettel előálltam, mindenki nagyon örült a Vízivárosi Adventnek. Minden szombaton többórás műsorral készülünk, aminek megszervezésében képviselőtársaim és a Vízivárosi Lakossági Szolgáltató Iroda segítettek. Testvérvárosok és testvérkörzetek fognak össze az adventváró programok megvalósításában. A köszöntővel és gyertyagyújtással kezdődnek majd a programok, aztán a városrészek iskolásai és óvodásai adnak műsort ezeken a hétvégéken, valamint a katolikus, illetve a református egyház helyi képviselői is megosztják a résztvevőkkel ünnepi gondolataikat. A testvérvárosokat pedig szintén karácsonyi hagyományaikon keresztül vonjuk be a programba. Egy-egy rövid vetítés keretében ismerhetik meg Székesfehérvár négy partnertelepülését ezeken a szombatokon, a nyugdíjas klubok tagjai pedig mindig megsütik az ott jellegzetes süteményeket, amelyeket meg is kóstoltatunk vendégeinkkel.” 

Deák Lajosné önkormányzati képviselő a közös ünneplésről elmondta, fontosnak tartotta, hogy a 11-es választókörzet lakói is rész vegyenek ezen a rendezvényen, mivel a szomszédos körzetben élnek és sok rokoni kapcsolat fűzi össze a városrészt Vízivárossal. „A szeretet ünnepére hangolódva az adventi első hétvégén körzetünkből iskolák, óvodák, nyugdíjas klubok vesznek részt a programokon, többek között a Széna Téri Általános Iskola, a Hétvezér Általános Iskola, a Hétpettyes Óvoda, a Gyöngyvirág Óvoda, a Nefelejcs Óvoda, a Vox Mirabilis Kamarakórus, a Vox Angelorum Gyermekkar. Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület szatmári táncokkal lép fel, valamint az Öreghegyi Nyugdíjas Klub egyik tagja egy verset szaval majd az első hétvégén a résztvevőknek. Színes a paletta, van, aki betlehemezik és van, aki pedig karácsonyi énekekkel készül.” – mondta Deák Lajosné. Hozzátette, hogy a szereplők közreműködésével igazi közösségi élménnyé teszik a téren található fenyő díszítését is, mindenki hoz majd olyan karácsonyfa-díszeket, amelyeket a gyerekek saját maguk készítettek. 

„A legfontosabb, amit a program sugározni tud, az a közösségépítés. Nemcsak a történelmi kitekintés miatt jó ez, hanem azért is mert, Fehérvár egy olyan léptékű város, hogy az itt élők találkozhatnak egymással az iskolákban, óvodákban, vagy a különböző szervezeteknél.” – emelte ki az új kezdeményezés kapcsán Molnár Tamás, a 4. számú választókerület önkormányzati képviselője, aki szerint a Vízivárosi Advent alkalmat ad arra is, hogy kötetlenebb formában, családias légkörben tudjak együtt ünnepelni a testvérkörzetek lakói. „Nagy közösséget tudunk majd alkotni és szeretnénk, ha ez egy barátságos légkörű ünnepség lenne.” – tette hozzá Molnár Tamás, aki köszönetet mondott azoknak az intézményeknek, akik már most gyakorolnak a fellépésre, segítik a program megvalósulását. A 4-es számú választókörzetből az Árpád Úti Óvoda, a Napsugár Óvoda, a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Németh László Általános Iskola is részt vesz majd az adventi ünnepségen. 

„Képviselőtársam felkérésére igent mondtam, mert ezt a kezdeményezést támogatni kell! Felsővárosban mind az óvoda, az iskola, mind pedig a nyugdíjasklub részéről mindenki határozottan kijelentette, hogy eljönnek és örömmel tesznek eleget a felkérésnek.” – mondta el Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője. „Az advent igazi szakrális ünnep, de ezen túl is mindennél többet jelent, hogy ilyenkor együtt legyünk, odafigyeljünk egymásra. A Vízivárosi Advent varázsa, hogy végre egy olyan ünnepre kerül sor, ami nem a történelmi Belvárosra koncentrál, hanem egy népes városrészben rendezik meg, így talán még inkább magukénak érezhetik a testvérkörzetek lakói a programot.” – tette hozzá a képviselő, aki reményét fejezte ki, hogy hagyomány lesz a rendezvényből. 

A testvérkörzetek mellett négy testvérvárost is bemutatkozik az adventi hétvégéken. Az angol Chorley, a finn Kemi, a cseh Hradec Kralove és a lengyel Opole testvérvárosokat mutatják majd be a fehérváriaknak az adventi hétvégéken. Első alkalommal Chorley mutatkozik be, így hagyományos angol karácsonyi gyümölcskenyeret is kóstolhatnak majd a kilátogatók. 


Az első vízivárosi programra november 29-én, szombaton 15 órátóla Vízivárosi Általános Iskola melletti téren és az iskola aulájában várják az érdeklődőket.  

Részletes program: 

15:00 Adventi hetek megnyitása - Köszöntő, gyertyagyújtás óvodások és nyugdíjasok közreműködésével
15:20 Hétpettyes Óvoda műsora
15:50 Vox Mirabilis kamarakórus és Vox Angelorum Gyermekkar műsora
16:10 Széna Téri Általános Iskola műsora
16:30 Nefelejcs Óvoda műsora
17:05 Alba Regia Nyugdíjas Egyesület műsora
17:10 Öreghegyi nyugdíjasok versműsora
17:15 Hétvezér Általános Iskola műsora
17:35 Gyöngyvirág Óvoda műsora
18:55 Angol testvérvárosunk, Chorley bemutatása
18:10 Koncert gyermekeknek
18:45 Karácsonyi mese felnőtteknek
19:00 Adventi gondolatok: Kiss János nagyprépost püspöki helynök

 

 


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >