Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A jövő záloga a duális képzés bevezetése a felsőoktatásban
A jövő záloga a duális képzés bevezetése a felsőoktatásban Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. november 27.

Image

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a legnagyobb hazai magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoport, a Videoton Holding Zrt. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A felek felismerve az innovációban, a gazdaságfejlesztésben meghatározó szerepüket, a megállapodás aláírásával elismerték hosszú távú stratégiai partnerségüket, kifejezték elköteleződésüket Székesfehérvár és térsége társadalmi-gazdasági fejlődése iránt. Az eseményen részt vett Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere is.

 

 

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a legnagyobb hazai magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoport, a Videoton Holding Zrt. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Az ünnepélyes aláírás résztvevőit dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja köszöntötte, aki megemlítette, hogy annak idején az új kar jogelőd intézményének (egykori „Kandó”) megalapításában, életre hívásában meghatározó szerepe volt a Videoton felsőfokú szakember igényének is.   

Az együttműködés aláírását Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte, hiszen a felsőoktatás és a versenyszféra szereplőinek megállapodása, a közös utak kijelölése, mind a város, mind a térség társadalmi- és gazdaságfejlesztése szempontjából elengedhetetlen. „ A jövő az a fajta együttműködés, amelyet az Óbudai Egyetem megkezdett. Annak a duális képzésnek az előkészítése és kialakítása, amely, reményeink szerint, hamarosan Székesfehérváron is elindul majd.” Az alpolgármester hozzátette, hogy a cégek, az egyetem vezetése és a város mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a képzési forma elinduljon. „Ennek erősítésével válhatnak az itt végző szakemberek igazán Székesfehérvár gazdasági életének motorjává, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy továbbléphessünk.” – emelte ki Mészáros Attila. „A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a kérdés a fiatalokat is foglalkoztatja, hiszen az elmúlt hétvégén, Székesfehérváron rendezett Országos Diákparlament résztvevői által megfogalmazott 42 ajánlás között is szerepel a duális képzés bevezetése a felsőoktatásban.”

 

 


 

Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora, örömét fejezte ki, hogy a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoportot, a Videotont stratégiai partnerének tekintheti az intézmény. A felsőoktatási intézménynek és a cégnek több mint 40 évre visszanyúló eredményes, közös múltja van, amelyre a 21. század állandó kihívásai során bátran lehet építeni. Prof. Dr. Fodor János rektor kiemelte: „Ez a megállapodás – az Óbudai Egyetem magas szintű gyakorlatorientált képzéseire alapozva – egy olyan cél eléréséhez szeretne hozzájárulni, amely egy tudásalapú, magas hozzáadott értéket létrehozó ipar működését segíti a városban és a régióban, az ipar – önkormányzat - egyetem alkotta tudásháromszög bázisán.”

Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: „A városban működő cégek, nagyvállalatok érdekét szolgálja az oktatásban tapasztalható változás, amely szerint az ipar igényeihez kell igazítani a képzési struktúrát. A jelenlegi országos munkaerőpiac vált a fejlődés szűk keresztmetszetévé, különösen a műszaki felső- és középfokú végzettségű szakemberek tekintetében. A Videoton további organikus növekedést tűzött ki célul, amelyben a közeljövő legnagyobb kihívásai az innováció, a hatékonyság, a technológiai kompetencia és az IT rendszerek fejlesztése.” A vezérigazgató hozzátette: „A Videoton stabilitását jól mutatja, hogy 2009 óta 70%-kal növekedett az árbevétel. Ez szinte teljes egészében organikus, akvizíció nélküli növekedés. A cég komplexitása, hozzáadott értéke, innovációs potenciálja folyamatosan növekszik. A kiemelkedő pénzügyi stabilitás, a technológiai diverzitás és az intenzív beruházási program hatására folyamatosan nő a Videoton versenyképessége. Ennek továbbviteléhez viszont elengedhetetlen a szakember bázis továbbfejlesztése.”

 

 


 

A beszédeket követően aláírták a stratégiai partnerségről szóló megállapodást, amely megjelölte az együttműködés lehetséges kereteit. Az ünnepélyes pillanatok után Sinkó Ottó nyitotta meg a „Videoton-kiállítást”, és röviden ismertette a cég történetét és a vállalatcsoport tevékenységét is.

A Videoton Holding Zrt. a második olyan cég, amellyel Székesfehérvár Önkormányzatának közreműködésével stratégiai megállapodást kötött az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >