Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Polgármesteri látogatás a Kikindai úti gyermekotthonban
Polgármesteri látogatás a Kikindai úti gyermekotthonban Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. december 02.
A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ 7. és 8. számú szakmai egységébe látogatott el tegnap Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics Andrást a Kikindai utcai gyermekotthonban az ott dolgozó szakemberek és az otthon lakói várták, akikkel többek között a jelen kihívásairól és a jövőbeni tervekről, feladatokról beszélgettek.

 

 

A Kikindai úton 31 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a CLASP építési rendszerrel készült 200 férőhelyes csecsemőotthon. A jogszabályi változásokat és átalakításokat követően jelenleg 8 férőhelyen a 0-3 éves, 36 férőhelyen a 3-24 éves, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett gyermekről és utógondozói ellátott fiatal felnőttekről gondoskodnak.  Ebben a szakmai egységben biztosított a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő fiatalkorú és utógondozói ellátott várandós anyák, valamint gyermekükkel történő együttes elhelyezése is.

Székesfehérvár polgármesterét Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója, a szakmai egységek vezetői és az otthon lakói fogadták. A Gyermekvédelmi Központ vezetője bevezetőjében először köszönetet mondott azért a törődésért, gondoskodásért és szociális érzékenységért, amelyet az intézmény tapasztal a város részéről. Példaként említette a „Fehérvár Angyalai” kezdeményezést és azokat a programokat, amelyekre meghívást kapnak a gyermekek akár szereplőként, akár résztvevőként. Köszönetet mondott továbbá azért a segítségért, amelyet a Városgondnokság nyújtott az épületet körülölelő nagy kert rendezésében.

Deresné Tanárki Mária beszámolt arról, hogy az egykori 200 férőhelyes épület jelenleg ideiglenes hatállyal működik, mert nem felel meg a hatályos gyermekvédelmi jogszabályokban előírtaknak.  „Az épület elavult, lepusztult, és belső térelosztása sem megfelelő, valamint magas működési költségekkel terhelt. E probléma megoldására néhány évvel ezelőtt a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Bentlakásos intézmények kiváltása TIOP 3.4.1.B-11/ 1 " Új otthon - új esély " pályázatán közel 300 millió forintot nyert a fenntartónk a jelenlegi épület kiváltásával egy 48 férőhelyes új gyermekotthon építésére, ám jelenleg 110 millió forint még hiányzik ahhoz, hogy ez realizálódni tudjon. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltsége és intézményünk kezdeményezésére komoly tárgyalások folynak jelenleg is a hiányzó forrás előteremtésére, és reményeink szerint jövő ilyenkor már az új, korszerű épületben várjuk a karácsonyt.” – tette hozzá.

A rövid tájékoztatót követően Pup Margit és Magán Judit, a 7. és 8. számú egységek szakmai vezetői számoltak be napi munkájukról. A szakemberek szóltak arról, hogy jó az együttműködés a város szociális és oktatási intézményei között. A bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban szeretettel, gondoskodással fordulnak az otthonból érkező gyerekek felé is. Megértőek a felmerülő problémákkal kapcsolatban, és segítenek megtalálni a lehetőségeket ezek megoldására.

A gyerekek mindennapjairól egy rövid, képes beszámolót is levetítettek, majd a fiatalok maguk is meséltek. A fehérvári általános is középiskolákban tanulók terveiket, vágyaikat is megosztották Székesfehérvár polgármesterével. Elhangzott, amellett, hogy várják az új otthonba való költözést, szeretnék, ha lenne egy közös számítógépük, amelyet mindenki használhat. Mint mondták, a szerelésre, karbantartásra nem lesz gond, hiszen többen is ezen a szakterületen tanulnak.

Dr. Cser-Palkovics András arra bíztatta a fiatalokat, hogy amíg tehetik, tanuljanak idegen nyelvet, jó szakmát, és éljenek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket Székesfehérvár nyújtani tud. Érdemes olyan szakmákat választani, amelyekből nagy a kereslet a városban. Azt is hozzátette, az önkormányzat az oktatási intézményekkel, cégekkel keresi és megteremti azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekkel támogatni tudják a szakképzésében és a felsőfokú képzésben tanulókat.

A tegnap délutáni látogatás során nemcsak a szakemberek beszámolói és a levetített fényképek mutatták be a mindennapokat, hanem az otthon fiatal lakói is megmutatták szobáikat, kedvenc tárgyaikat Székesfehérvár polgármesterének, és meséltek jövőbeni terveikről.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >