Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvár volt az ifjúság fővárosa
Székesfehérvár volt az ifjúság fővárosa Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. december 08.

Image

A Hiemer-házban fogadták azokat a székesfehérvári iskolaigazgatókat, tanárokat, intézményi munkatársakat és diákokat, akik közreműködtek a két héttel ezelőtti Országos Diákparlament megszervezésében és sikeres lebonyolításában.

 

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attilaalpolgármester elismeréssel szólt a rendezők és a közreműködők munkájáról, mint mondták, a sikert igazolják a vendégül látott több száz fiatal visszajelzései is. A városvezetők okleveleket és a Diákparlament eseményeit összefoglaló fotóalbumokat nyújtottak át a szervezőknek.  

A magyarországi diákönkormányzatok képviselőiből álló tanácskozást, az Országos Diákparlamentet legalább háromévente rendezik meg az oktatásért felelős miniszter felhívására. A fórum célja, hogy a fiatalokat érintő fontos ügyekről, a diákjogok hatékonyabbá tételéről ajánlásokat fogalmazzon meg a döntéshozók számára. Budapest és Zánka után a megyei jogú városok közül elsőként Székesfehérváron rendezték meg a tanácskozást 2014. november 21-23-a között mintegy 300 általános és középiskolás diákdelegált és kísérőtanáraik részvételével. A nyitó és záró plenáris ülések, illetve a köztük lezajlott szekcióülések alkalmával létrejött egy 42 pontból összeállított és elfogadott javaslatsor a fiatalok által legfontosabbnak tartott kérdésekről. Ezt a listát egy további ponttal kiegészítették Székesfehérvár polgármestere javaslatára. Az ajánlássort Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár vette át a záró napon.

Az Országos Diákparlament hosszas előkészítésében és lebonyolításában körülbelül 60 diák és 50 felnőtt – köztük iskolaigazgatók és tanárok, közoktatásügyi intézmények dolgozói, ifjúságügyi szakemberek és a Polgármesteri Hivatal munkatársai – vettek részt. Ma délután a Hiemer-házban megrendezett ünnepség keretében mondott köszönetet munkájukért dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester.

„Igazi csapatmunka volt az Országos Diákparlament, ezért zárhattuk sikerrel ezt a szervezés szempontjából nagyon nehéz rendezvényt Székesfehérváron. Kötelességünknek éreztük, hogy köszönetünket fejezzük ki a közreműködők rengeteg munkájáért. A sikert mutatja az is, hogy nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a vendégül látott diákoktól.”
 – hangsúlyozta a város polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András szavai szerint a diákok igenis vágynak arra, hogy megszólítsák őket és meghallgassák a véleményüket. Az ODP egyik legfontosabb tanulsága a felnőttek számára az, hogy teret és lehetőséget kell adni a generációk közötti párbeszéd kialakítására.„Jó érzés volt fehérvárinak lenni a Diákparlament napjai alatt, és büszkék lehetünk arra a diákönkormányzati rendszerre, amely évek óta sikeresen működik Székesfehérváron.” – tette hozzá a polgármester.

Az ODP-re érkezett fiatalok elismeréssel, elégedetten szóltak a szervezők munkájáról, a szakmai és szabadidős programokról, és nagyon szépnek találták Székesfehérvárt. – többek között ez is kiderült a fiatalok üzeneteiből, melyeket Mészáros Attila olvasott fel a ma délutáni fogadáson.  Az alpolgármester úgy látja: „Az év egyik legkiemelkedőbb eseménye volt az Országos Diákparlament, és kimondhatjuk, hogy Székesfehérvár volt az ifjúság fővárosa. Rengeteg időt szántunk a szervezésre, de megérte, hiszen számos diák jelezte, hogy szeretne visszajönni, itt tanulni, vagy éppen szórakozni. Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a munkának!” Mészáros Attila elmondta, hogy az ODP hozadékaként számos fontos szakmai folyamat kezdődött el az elmúlt napokban, például más városokban is elindult a diákönkormányzatok megalakulása.  Elkezdődött továbbá a 43 pontos javaslatsornak a jogi-szakmai értelmezése, és januárban kerül sor az államtitkári szintű találkozóra, illetve az ajánlások megvitatására.

Az ünnepségen elismerő okleveleket és az Országos Diákparlament eseményeit összefoglaló fotóalbumot nyújtottak át mindazoknak, akik részt vettek a programok megrendezésében.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >