Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nagykorúságát ünnepli a Székesfehérvári Vadmadárkórház
Nagykorúságát ünnepli a Székesfehérvári Vadmadárkórház Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. december 11.

Image

Nagyszabású rendezvényt szervez a Székesfehérvári Vadmadárkórház december 16-án, kedden 17.00 órától a Köfém Művelődési Házban. Megünneplik az intézmény fennállásának 18 éves évfordulóját, illetve kihirdetik a 2014-es „Madármentés – Lélekmentés” országos gyermekrajzpályázat eredményeit.

 

 

A pályázat rendkívüli népszerűségnek örvendett idén is, csaknem 2.600 alkotást küldtek be a gyerekek az ország minden részéről és a határon túlról. A részletes programot sajtótájékoztatón ismertette Horváth Hella, a Vadmadárkórház munkatársa és Simon József, a Köfém Művelődési Ház igazgatója, Dr. Berkényi Tamás, a kórház vezetője pedig az idei sikerekről és a jövőbeni tervekről számolt be.

Az alábbiakban olvashatják a Vadmadárkórház által összeállított sajtóanyagot. 


DR. BERKÉNYI TAMÁS, A VADMADÁRKÓRHÁZ VEZETŐJÉNEK BESZÁMOLÓJA: 

Mi történt a Vadmadárkórházban 2014-ben? 

1) kb. 400 madarat mentettünk
2)  60 faj érkezett (más állatok: róka, sün, őz, denevér, …)
3) 47 % repatriálási arány, azaz ekkora arányban tudtuk visszaengedni a gyógyult állatokat a természetbe, eredeti élőhelyükre.
4)  kb. 50  maradandóan sérült madarat gondozunk, és mutatunk be folyamatosan. 
5) 100 fölötti csontsebészeti műtétet végeztünk idén 
6) Megnyitottuk új és látogatható madárkertünket a HEROSZ Fehérvári Állatotthona területén 
7) Új rendelőt nyitottunk Sukorón, a madármentő állomáson 
8) 80 intézményben kb. 100 óvodás-iskolás előadást tartottunk a „Madármentés – Lélekmentés” oktató-nevelő programunkhoz kapcsolódóan. Budapesti és oroszlányi iskolákból is jöttek látogatók a madárkertünkbe, osztálykirándulás keretében. 
9) Összesen kb. 3000 gyerekkel foglalkoztunk az év folyamán. 
10) Működtetjük speciális oktatóprogramunkat a fogyatékkal élő gyermekek számára az Ezredéves Készségfejlesztő Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskolában
11) Együttműködési megállapodás: Állatorvosi Kar, D-I Nemzeti Park, MME, ProVértes,……
12) Támogatók: Alpha-Vet, Denso, Alcoa, AUCHAN, VADEX, Alexandra kiadó, …….magánszemélyek

„Azt gondolom - és remélem, mindenki így látja -, hogy  ismét jó hírét vittük városunknak, jó és igaz történeteket meséltünk el gyerekeknek, felnőtteknek. Különösen büszke vagyok a SPECIÁLIS programunkra, az Ezredéves Iskolával kialakított különleges munkára. Örülök népszerűségünk növekedésének, a most kialakított szakmai kapcsolatoknak a nagy természetvédő szervezetekkel és a székesfehérvári nagy cégek megjelenésének támogatóink között.”


Tervek 2015-re - a Madárkert megvalósítása: 

2015-ben is szeretnénk továbbfolytatni a 18 évvel ezelőtt megkezdett munkát. Ennek első részeként - még régi helyünkön, a Fehérvári Állatotthon területén - működtetjük kis madárkertünket annak érdekében, hogy látogathatóak legyenek a  madarak, és láthassák segítőink, mit is szeretnénk később a Sóstó területén épülőSzékesfehérvári Királyi Madárkertben megvalósítani.
Működik madármentő ügyeletes telefonunk a +36 30 992 48 76 számon. Igény szerint lehet időpontot kérni akár egyéni, akár csoportos látogatásra, ahol személyesen vezetjük körbe az érdeklődőket, és mutatjuk be munkánkat és a madarakat.



HORVÁTH HELLA
, A VADMADÁRKÓRHÁZ MUNKATÁRSÁNAK BESZÁMOLÓJA:
 

1) 2014-ben Székesfehérváron megtartottuk a Madarak és Fák Napját, az Állatok Világnapját, a Vadmadárkórház Nyílt Napját, illetve készülünk a Madarak Karácsonyára december 17-én Sukorón. 

2) Az előző évekhez hasonlóan idén ismét meghirdettük a„Madármentés – Lélekmentés” programunkhoz kapcsolódó nemzetközi rajzpályázatot és ezzel párhozamosan a speciális rajzpályázatot is. A gyerekek több kategóriában nevezhettek. 
A zsűri tagjai: Tóth Péter (Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója), Kovács Árpád (festőművész, rajztanár), Kőváriné Bujdosó Lilla (pedagógus) és Horváth Hella (a Vadmadárkórház művészeti vezetője); 
Ebben az évben Herczegh Anita asszony, a köztársasági elnök felesége vállalta a rendezvény fővédökségét. 
A tavalyihoz hasonlóan nagyon sok, közel 2600 pályamű érkezett Magyarországról és több szomszédos országból is. 
A pályázathoz kapcsolódóan december 16-án, kedden 17.00 órakor a KÖFÉM Művelődési Házban tartjuk a díjátadó ünnepségünket, egyben ekkor nyitjuk meg országos vándorkiállításunkat. 
A rendezvényen adjuk át az idei „Madármentés - Lélekmentés” díjat, amelyet egyik önkéntesünk kap. Ezen a napon tartjuk a Székesfehérvári Vadmadárkórház 18. születésnapját,  melyet a Damniczki Balázs cukrászmesterrel által készített tortával, a Palacsinta zenekarral és a gyerekekkel közösen fogunk megünnepelni.



SIMON JÓZSEF
, A KÖFÉM MŰVELŐDÉSI HÁZ IGAZGATÓJÁNAK BESZÁMOLÓJA: 

A Vadmadárkórház megkeresésére örömmel adtunk helyet év elején a tavaly meghirdetett „Madármentés – Lélekmentés” országos rajzpályázat alkotásaiból válogatott kiállításnak. A februári programmal sikeres közös munka indult el intézményünk és a Vadmadárkórház között. A további kiállítások mellett a Köfém Művelődési Ház gyermektáborának részvevőit fogadta nyáron a kórház, s most év végén újra itt szervezhetünk közösen rendezvényt. Rendezvényt említettem, hiszen nemcsak egy kiállításról van szó, hanem jóval többről. A kiállítás megnyitó keretében adják át a rajzpályázat díjait, és a „Madármentés-lélekmentés” díjat, s egyben ünnepeljük a székesfehérvári Vadmadárkórház 18. születésnapját.

Úgy gondolom, hogy az intézményünk, a Köfém Művelődési Ház adottságait tekintve alkalmas a kiállítás megrendezésére. A ház technikai felszereltsége, a meglévő kiállítási installációink, valamint a munkatársaim tapasztalata a garancia arra, hogy ennek a rendezvénynek helyet adjunk, és azt megfelelően kiszolgáljuk.
Intézményünk, a Köfém Művelődési Ház elkötelezett a környezetvédelem, természetvédelem mellett. Több olyan rendezvénynek, előadásnak adunk helyet, amely ennek a területnek a fontosságára hívja fel a figyelmet, s bízom benne, hogy az immár nagykorú Vadmadárkórházzal a továbbiakban is szorosan együtt tudunk működni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >