Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ezerszáz képviselő vett részt a képzéseken Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Megyei Kormányhivatal   
2014. december 18.
Befejeződött az a három hetes képzési sorozat, amelyet Székesfehérváron indított a Fejér Megyei Kormányhivatal november 18-án, a nemzetiségi önkormányzati képviselők képzésével. E három hét alatt kilenc járási székhelyen összesen 1100 képviselő, köztisztviselő, jegyző, polgármester jogszabályi, közigazgatási tájékozódását segítették a megyei kormányhivatal és az együttműködő társszervek vezető szakemberei.

 

A helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek számára Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény írja elő, hogy 5 évente egyszer, a képviselői ciklusuk alatt a kormányhivatal által szervezett képzésen vegyenek részt az eskütételüket követő 3 hónapon belül.

A felkészítő első napján a résztvevők a helyi önkormányzati feladatokkal, a képviselő-testület és szerveinek (polgármester, bizottság, tanácsnok, jegyző, társulás) működésre vonatkozó szabályozással ismerkedhettek meg gyakorlati példák felhasználásával Hajnalné dr. Szecsődi Zsuzsanna törvényességi felügyeleti főosztályvezető előadásában.

Majd az önkormányzatok gazdálkodásának törvényi lehetőségeiről és korlátairól hallgathattak tájékoztatót Nagy Tamástól, a Magyar Államkincstár államháztartási irodájának vezetőjétől. A törvényességi felügyeleti főosztály referensei arra vonatkozóan nyújtottak segítséget, hogy a helyi önkormányzati rendeletekben (temető, közterület-használat, hulladékgazdálkodás, vagyongazdálkodás) mit és hogyan szabad szabályozni.

A képzési sorozat második napján, mind a kilenc helyszínen olyan szakterületekkel ismerkedhettek meg a résztvevők, melyek szorosan kapcsolódnak az önkormányzatok tevékenységéhez, gyakorlati bemutatásuk a képviselői munkájuk ellátásához nyújthat segítséget.

Ennek kapcsán megismerkedhettek Molnár István megyei igazgató (Magyar Közút Nzrt. Fejér Megyei Igazgatósága) előadásában az országos utak kezelésére vonatkozó szabályokról adott tájékoztatást, majd e szabályozást a helyi utak viszonylatában Virág Gábor osztályvezető (Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség) ismertette.

A „Településfejlesztés, településrendezés” témakörben Fakász Tamás állami főépítész tartott előadást. A következő blokk a szociális, gyermekjóléti ellátásokról, a várható változásokról szólt Takács Jánosné dr. hivatalvezető (Fejér Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal) előadásában.

Ezután a köznevelés témaköre került napirendre, először az iskolákra vonatkozóan Török Szabolcs tankerület vezető (KLIK Székesfehérvári Tankerülete), majd az óvodákra vonatkozóan Andavölgyi Ferenc főosztályvezető (Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály) előadásában.

Érdekes tájékoztatót hallgathattak meg a résztvevők Jankó Zoltán Igazgatótól (Fejér Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve) „a jogbiztonság a munka világában a munkaügy és a munkavédelem terén” címmel.

Mind a kilenc helyszínen bemutatták a járási hivatalok feladatkörét, tevékenységét a járási hivatalvezetők. Végül a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének szakemberei közreműködésével az önkormányzatok egészségügyi alapellátást érintő feladatairól volt szó. A kétnapos képzést követően a képviselőknek vizsgát is kellett tenniük, ezt valamennyien sikeresen teljesítették.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >