Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Gorsium romjai megújulnak Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. december 18.
Kezdetét vette az ókori Gorsium település területén elhelyezkedő Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás fejlesztése. A beruházás az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával várhatóan 2015 nyarára valósul meg, ezzel hozzájárulva a Régészeti Park fenntartható, kulturális-turisztikai hasznosításához. A projekt részleteiről sajtótájékoztató keretében számoltak be az együttműködő felek.

 

 

A nyitórendezvénnyel hivatalosan is kezdetét vette a "Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című, KDOP – 2.1.1/B-2f-2010-0002 azonosító számú projekt. A közel nettó 652 millió forintos Európai Uniós forrásból megvalósuló beruházás összegéhez Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata több mint 123 millió Ft önrésszel járul hozzá. Gorsium jelenlegi és további fejlesztésének Székesfehérvár Megyei Jogú Városa Önkormányzata és Tác Község Önkormányzata is elkötelezett híve.

Gorsium, ez az egykor virágzó ókori település Székesfehérvártól, hazánk egyik 21. századi élettel teli nagyvárosától nem messze található. Az értékes terület már régóta a Szent István Király Múzeum szakmai gondozásában állt, és amikor a város átvette a múzeumot, akkor kezdtük közösen keresni a lehetőséget arra, hogy ne csak a fehérvári kiállítóhelyek, hanem ez a Tác területén található antik sziget is hozzánk kerüljön. Székesfehérvár feladatának, sőt kötelességének érezte felvállalni az elodázhatatlan fejlesztéseket, így most nagy örömmel adjuk hírül, hogy pályázati támogatással és önkormányzati kiegészítő forrásból elindulnak a munkálatok.” – mondta el a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A Tác község közigazgatási területén elhelyezkedő római kori romterület hazánk egyik legjelentősebb, jelenleg mégis méltatlan állapotban található római kori történelmi emléke. A projekt keretében megvalósuló Régészeti Park fejlesztésének célja e romterület értékeit megmutatni a nagyközönségnek, ezzel egyben bővítve a térség kulturális kínálatát.

Gorsium Régészeti Park területén egy kulturált parkoló kialakításához Tác Község Önkormányzata egy hektár földterület biztosításával járult hozzá.” – mondta el köszöntőjében Horváth Tamás, Tác község polgármestere.

A projektindítón Róth Péter, a Székesfehérvár – Tác Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnöke történelmi visszatekintést adott Gorsium társadalmi, gazdasági szerepéről, annak máig tartó hatásáról, valamint köszönetet mondott mindazon személyeknek, szervezeteknek, a korábbi és jelenlegi fenntartóknak azért a komoly, hosszú évek óta tartó előkészítő munkáért, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy Gorsiumnak ne csak fényes múltja, hanem biztos jövője is legyen.  

A most elindított „Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című, KDOP – 2.1.1/B-2f-2010-0002 azonosító számú projekt keretében megújul a romterület északi oldalán álló védőépület, az úgynevezett Freskós-ház. A II. század második és III. század első feléből származó lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobája kerül majd bemutatásra. A részben a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem és a lakomaterem pincéje is látogathatóvá válik a projekt eredményeként. A pincében egy korhűen berendezett tároló helyiséget tekinthetnek meg az érdeklődők, a régészeti feltárások során előkerült főzéshez és étkezéshez használt edényekkel. A színház hátteréül szolgáló erődfal egy szakasza a hozzá kapcsolódó két oldal-, illetve saroktoronnyal műemléki rekonstrukció keretében kerül bemutatásra. A fal és a tornyok teteje egyben kilátóként is funkcionál, melyről a Régészeti Park egész területét áttekinthetik a látogatók.

Gorsium egyedisége abban áll, hogy távol fekszik a mai civilizációtól, nem épült rá újkori település, így lehetőség nyílik az ókori élet élményszerű, attraktív bemutatására, korhű környezetben. A projektelemek kialakításánál arra törekedtünk, hogy a látogató körbejárja a területet, és minden ponton találjon valami új, látványos elemet.”– hangsúlyozta előadásában Nádorfi Gabriella, a projektet koordináló Szent István Király Múzeum osztályvezetője.

A projekt részeként a Zichy pince belső terét felújítják, több, terem méretű, üvegcsempével bélelt hordóját kibontják és ezek a továbbiakban vitrinként funkcionálnak majd. A kiállítótér a tervek szerint később kőfaragványok, egyéb kőemlékek, rekonstrukciók kiállítóhelyéül szolgál. A jelenleg álló, meglehetősen rossz állapotban lévő, római kori lakóház mintájára készült, „U” alakú épületet szintén felújítják. Az épületben részben az eredeti funkciót betöltő helyiségeket (irodák, raktárak) alakítanak ki, másik szárnya pedig látványraktárnak ad majd helyet, ahol a feltárások során előkerült leleteket mutatják be.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >