Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Programok 2015-ben is a Szent István Művelődési Házban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. január 08.

Image

Lélekerősítő, ismeretterjesztő előadás-sorozatokat, a családi élet és a házasság fontosságát hangsúlyozó rendezvényeket és gyermekeknek szóló programokat is szép számmal szervez a Szent István Művelődési Ház 2015-ben.

 

A harmadik alkalommal meghirdetett Egyházmegyei „Ki mit tud?”-ra február 10-ig lehet jelentkezni, és továbbra is szeretettel várják azokat, akik szívesen bekapcsolódnának az intézmény hagyományos klubfoglalkozásaiba. A részletekről évnyitó sajtótájékoztatón számoltak be a Szent István Művelődési Ház munkatársai, Jakubek Tiborné igazgató, továbbá Molnár Viktória, Béres Miklós és Nagy István. 

A Szent István Művelődési Háznak vannak olyan rendezvényei, amelyek minden esztendő nagyjából azonos időszakában, ám mindig új tartalommal várják az érdeklődőket. Így folytatódnak 2015-ben is az intézmény hagyományos klubprogramjai, a Ringató, az Akusztikus Zenei Klub,  a Kreatív Foltvarró Klub, a Korona Foltvarró Kör, a Kaktuszkedvelők Baráti Köre, a Gombász Kör és a kosárfonók foglalkozásai, amelyek a kikapcsolódáson és a tanuláson túl a közösséghez való tartozás élményét is nyújtják a résztvevőknek. A foglalkozásokra szeretettel várják az új tagokat is!

Folytatódnak a lelki életünket és családi kapcsolatainkat elemző, segítő előadás-sorozatok kiváló szakemberek közreműködésével.  A februári „Házasság hete” programjainak meghívottjai tanúságot tesznek, hogy lehet és érdemes erőfeszítéseket tenni egy jó kapcsolat és a családi élet érdekében. Az intézmény vendége lesz Mohay Tamásnéprajzkutató és Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője, akik 2014-ben a „Házasság hete” arcai voltak, és akik ezúttal együttgondolkodásra hívják a székesfehérvári közönséget. A tavasz folyamán a közismert pszichológus, nyugalmazott professzor és családgondozó, Dr. Pálhegyi Ferenc tart előadást, de találkozhat a közönség Dr. Kézdy Anikóval, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Pszichológia Tanszékének munkatársával és több neves tudományos szakemberrel is.  

Kifejezetten a családtagok kommunikációját, a gyermekek és szülők családon belüli fejlődését érintően egy háromrészes programsorozat indul februárban „Beszélj úgy, hogy érdekelje! Hallgasd úgy, hogy elmesélje!” címmel. Az előadásokat Szabadkai Anna óvodapedagógus, gyógypedagógus és mentálhigiénés szakembert tartja. A felnőtteknek szóló interaktív programok ideje alatt a gyerekeknek külön foglalkozásokat szerveznek.

Május végén kilencedik alkalommal rendezik meg a Katolikus Könyvnapokat számos kiadó közreműködésével. A Szakrális Művészetek Hete keretében ötödik alkalommal kerül sor aSzékesfehérvári Kamarakórus Fesztiválra. A Székesfehérvári Egyházmegye idén megrendezi a Kaszap István Emlékévet, amelyhez a Szent István Művelődési Ház is csatlakozik márciusban egy, a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak szóló novella- és esszéíró pályázat meghirdetésével.

Szerveznek irodalmi programokat is, az intézmény vendége lesz márciusban Szabó Anna költő, áprilisban Jókai Anna író és költő, májusban Urbán Péter író és Filip Tamás költő, júniusban pedig Falusi Márton és Nagy Gábor költőkkel találkozhat a közönség. Tavasszal folytatódik Sebők Melinda irodalomtörténész előadás-sorozata, amely az érettségire történő felkészülését segíti.

A gyerekektől az idősekig minden korosztályt megszólít a harmadik Egyházmegyei „Ki mit tud?”, melyre február 10-ig lehet jelentkezni. A résztvevők ismét neves zsűri előtt mutathatják be tehetségüket ének – egyházi ének, népdal – népzene, néptánc – modern tánc, vers- és prózamondás, hangszeres zene, kórus, kamarakórus és keresztény pop-rock zene  kategóriákban. A versenyt négy korosztály számára hirdették meg: 1-8. évfolyamosok, 9. évfolyamtól 25 éves korig, 25 éves kor felett, továbbá családi kategóriában lehet nevezni 2015. február 10-ig.  A meghallgatásokat 2015. február 21-én és március 7-én, szombati napokon 10.00 órakor tartják az intézményben. A jelentkezési lap letölthető a Szent István Művelődési Ház honlapjáról. 

Folytatódnak az Útkereső Filmklub programjai is. Január 26-án vetítik le „Teréz anya – A cselekvő szeretet” című, gyönyörű és megható portréfilmet, amelyből megismerhetjük a Nobel-békedíjas keresztény szent és a szegények anyja életútját és a szeretet forradalmának hatalmas kalandját. Februárban a „Feszület kereszt nélkül” című film kerül vetítésre, amely Pio Atyának, a XX. század egyik legnépszerűbb katolikus szentjének titokzatos és küzdelmes életét mutatja be.

Gyermekeknek szóló programokat
 is szerveznek a Szent István Művelődési Házban. A Pegazus Színház február 26-án a „Holle anyó”, majd május 7-én a „Vándorsárkány – avagy minden kedden élni jó” című zenés bábjátékokkal szórakoztatják a kicsiket.

Januári programok a Szent István Művelődési Házban:

Január 13-án, kedden 17.30 órakor kettős könyvbemutatóra invitálják a résztvevőket, akik megismerhetik Ujváry Gábor és Vertel Beatrix„Kultúra nélkül nincs Magyarország” című művelődéstörténeti albumát és Ujváry Gábor „Egy európai formátumú államférfi - Klebelsberg Kuno”című életrajzi írását.  A kötetek képanyagai és leírásai minden eddiginél részletesebb képet adnak Magyarország egykori vallás- és közoktatásügyi minisztere életútjáról.

Január 17-én
 15.00 órakor, a Szent Korona Galériában nyitják megLászló Dániel kiállítását. A festőművész több zarándokutat is bejárt már, 2009-ben egyedül, 40 nap alatt tette meg az ősi Szent Jakab-utat, az El Camino-t, de bejárta a Csíksomlyóra és Mariazellbe vezető utakat is.  Székesfehérváron egy válogatást láthat a közönség a zarándokutakról készült alkotásaiból.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >