Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Korszerűsítik a közvilágítást Maroshegyen és Alsóvárosban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. január 14.
Egy újabb nyertes pályázatnak köszönhetően korszerűsítik a közvilágítást Székesfehérvár két városrészében, Maroshegyen és Alsóvárosban. Székesfehérvár Önkormányzata csaknem 200 millió forint uniós támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretében.

 

 

Tavasz végéig a korszerűtlen lámpatesteket energiatakarékos, környezetbarát és a közbiztonságot is segítő LED típusú fényforrásokra cserélik Maroshegy szinte valamennyi utcájában, a stadion és a Sóstó környékén és az úgynevezett fa utcákban. Minderről sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, Törő Gábor országgyűlési képviselő, illetve Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője és Mészáros Attila, Alsóváros önkormányzati képviselője. 

Székesfehérváron mintegy 11.000 darab lámpatest működik, melyek egy része korszerűtlen, 1.600 darab pedig kifejezetten elavult. Cseréjük indokolttá vált, hogy nagymértékben csökkenjen az energiafelhasználás, illetve az üzemeltetés és a fenntartás költsége. Székesfehérvár önkormányzata pályázatot nyújtott be a „Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-5.5.0/K - Közvilágítás energiatakarékos átalakítása” című felhívás keretében, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly decemberi döntése nyomán a város 196.984.073 forint támogatásban részesül, a támogatás mértéke száz százalékos. A mintaprojektszerű korszerűsítés Maroshegyet és Alsóváros egyes utcáit érinti, ahol tavasz végéig mintegy 1.400 régi lámpatestet cserélnek ki energiatakarékos, LED típusú, szabványos fényforrásokra.

 

„Nagyon jelentős fejlesztési mérföldkőhöz ért Székesfehérvár. Egy település életében a közvilágítás az egyik legfontosabb szolgáltatás, melynek korszerűsítésére régóta nagy az igény a városban.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester és köszönetet mondott Törő Gábor országgyűlési képviselőnek, aki közreműködött a közel 200 millió forintos támogatás elnyerésében. Elmondta: az új, hosszú élettartamú, korszerű LED-es lámpatestek erős, fehér fényt adnak, nagyban segítik a láthatóságot, a közbiztonságot, megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak és üzemeltetésük is olcsóbb a mostaniakénál. Ez az első, legfontosabb lépése annak a korszerűsítési munkának, melyet a következő években folytatni kívánnak Székesfehérvár más városrészeiben is. A Közgyűlés január 16-i, pénteki ülésén dönt a közbeszerzés megindításáról, majd szoros határidővel kell elvégezni a beruházást, hiszen már a nyár folyamán a városnak el kell számolnia a támogatás felhasználásáról.

„Nagy öröm számomra, hogy Székesfehérvár elnyerte a támogatást a közvilágítás korszerűsítésére. Ez a beruházás jól illeszkedik a rezsicsökkentés és az energiafelhasználás mérséklésének folyamatába.”
 – emelete ki a sajtótájékoztatón Törő Gáborországgyűlési képviselő. Szavai szerint az új lámpatestek és a térfigyelő kamerarendszer együtt nagyban segítik a város közbiztonságát és az emberek biztonságérzetét.

 

„Maroshegy szinte teljes egészét érinteni fogja a beruházás. A városrész családi házas övezeteiben nagyon hosszú és keskeny utcák vannak, így fontos, hogy a gyalogosan közlekedő gyermekek, idősek és kisgyermekes anyukák biztonságosan közelíthessék meg az óvodát, az iskolát, az intézményeket és az orvosi rendelőt. Nagyon örülünk a közvilágítás korszerűsítésének különösen azért, mert a téli hónapokban már a délutáni óráktól sötét van!” – mondta Brájer Éva alpolgármester. A városrész önkormányzati képviselője köszönetét fejezete azért, hogy a Közgyűlés támogatta a beruházást az érintett városrészekben.

„Alsóvárosban két területet, a Sóstói Stadion és a Sóstói Természetvédelmi Terület környékét, valamint az úgynevezett fa utcákat érinti a közvilágítás megújítása. A Maroshegyhez hasonlóan itt is szűk utcák vannak, éppen ezért nagyon örülnek a lakók a beruházásnak.”
 – emelete ki Mészáros Attila, majd hozzátette: a korszerűsítés éppen azokon a területeken - a stadion és a Sóstó környékén - zajlik majd, ahol nagyszabású fejlesztések kezdődnek a közeljövőben, így várhatóan könnyebb lesz a megközelítés is.    

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a Városgondnokság Székesfehérvár teljes területére elkészítette a terveket a közvilágítás korszerűsítésére, így a további pályázatokon kész fejlesztési koncepcióval tud indulni a város. Más települések tapasztalatai alapján, éves szinten több tízmillió forintot lehet majd megtakarítani a beruházásokkal. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >