Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
120 éves a katonazene Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: J. Mező Éva   
2015. január 16.

Image

Réz-szimfónia, 120 év katonazene a királyok városában – ezzel a címmel jelent meg és mutatták be azt az albumot, amely a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar történetét dolgozza fel.

 

 

Az ünnepélyes könyvbemutatón részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnöke, dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője és a Fehérvári Tiszti Kaszinó Hagyományőrző Egyesület elnöke, továbbá Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint Ruff Tamás őrnagy, a zenekar karnagya.  


A királyok városában hivatalosan 1897-től találunk először feljegyzéseket helyőrségi zenekarról, de már előtte is felbukkannak hírek az itt állomásozó ezredekhez tartozó zenekarokról. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar megalakulásának első szakaszáról sajnos nem maradtak fenn dokumentumok, csak az tudható, hogy a legendás karmester, Fricsay Richárd előtt 1896-97-ben a zenekar létezett és vezetője Rosner Vilmos volt.

A nagyhírű elődök és az évforduló előtt tisztelegve, az országban egyedülálló módon született album a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekarról. Az erről szóló szándéknyilatkozatot tavaly májusban a Honvédelem napjához kapcsolódóan írták alá a Vörösmarty Színház színpadán a mai könyvbemutató díszvendégei: dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnöke, dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője és a Fehérvári Tiszti Kaszinó Hagyományőrző Egyesület elnöke, továbbá Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében arra emlékeztette a nagyszámú közönséget, hogy minden könyvbemutató alapvetően értéket mutat be, különösen így van ez, ha olyan könyvről van szó, ami kulturális ágakat és értékeket egyesít: „A lapokat ha forgatjuk, a zene elevenedik meg, ráadásul olyan közösségi rendezvényeken keresztül, amiről azt gondolom, mindannyian személyes élményeket idézhetünk fel. Büszkén szoktuk Székesfehérvárt hosszú évszázadok óta katonavárosnak nevezni, és mint ilyenhez minden történelmi időszakban hozzátartozott a katonazene, valamint annak művelői, ápolói, átadói, a katonazenészek. Nagyon örülök annak, hogy tavasszal megkötött együttműködésünket eredmény is követte, így kezünkben tarthatjuk azt a csodálatos kiadványt, ami megjelenésében is méltó tartalmához. Ha van valami, ami miatt nyugodtan mondhatjuk, hogy a kultúra az egyik legfontosabb értékünk, egyúttal értékmérőnk, pont ez: hogy a közösségről szól. Nemcsak arról, hogy itt éldegélünk egymagunk ebben a világban, hanem hogy van dolgunk, és a dolgunk a közösséghez is köt bennünket.”   

Dr. Simon László kormánymegbízott annak fontosságáról beszélt, hogy a zene összehoz embereket, közösségeket teremt. Megerősítette, hogy az a társadalmi küldetés, ami a zenekar elmúlt 120 évének tükrében kirajzolódik, valóban értékteremtő: „Fehérvár és Fejér megye büszke arra, hogy ilyen zenekara volt, van és reméljük, hogy nagyon sokáig lesz. Hiszen ez a zenekar nemcsak a honvédségé, mindannyiunké.” – mondta.

Ezt követően Ruff Tamás karnagy diaképeken elevenítette fel a zenekar elmúlt 120 évét, amelyből kiderült, hogy szerteágazó feladatot vállalnak a város életében. Fellépéseikkel rendszeresen jelen vannak állami és egyházi ünnepségeken, feladatuknak érzik az óvodások és iskolások megszólítását és aktívan együttműködnek a Vörösmarty Színházzal is. ”Szent István városában a történelem falai között éljük életünket, ami nagy felelősséget ró ránk. Meg kell felelni nagy elődeinknek, de a mai kor elvárásainak is.” – mondta.

Az összefogás fontosságáról beszélt végül Fucsku Sándor vezérőrnagy is: „A könyvbemutatón megjelentek nagy száma is határozottan bizonyítja azt a hangulatot, ami Székesfehérváron a civilek és a katonaság között létrejött. Nem ez az egyetlen olyan esemény, amelyen nagyon sokan vagyunk együtt – és ez lehet városi, vagy éppen honvédségi rendezvény. Székesfehérvár helyőrsége és zenekara aktív szerepet tölt be a város mindennapi életében, és szervesen beépül Székesfehérvár kulturális életébe is.”

A könyvbemutató zárásaként a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar kamarazenekara mutatta meg a közönségnek széles repertoárjával, hogy otthon érzi magát valamennyi műfajban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >