Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow TISZTA JÖVŐKÉP ÉS A JELEN - SZAKVÉLEMÉNY A TERMÉKDÍJRÓL
TISZTA JÖVŐKÉP ÉS A JELEN - SZAKVÉLEMÉNY A TERMÉKDÍJRÓL Nyomtatás E-mail
Írta: Varga Mihály   
2015. január 19.

Image

A tudósok közelmúltban készített számításai szerint a Föld fosszilis energiatartalékainak jelentős részét ott kellene hagyni, ahol vannak, ha nem szeretnénk szén-dioxiddal továbbtelíteni a légkört. Az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet lakossági felmérését vizsgálva, illetve az adott területen szerzett Bright enVision tapasztalatok alapján a magyar lakosság épületenergetikával és környezetvédelemmel, energia-felhasználással kapcsolatos tudatossága sürgős fejlesztésre szorul.

 

 

A háztartások több mint 60%-a végzett valamilyen energetikai korszerűsítést otthonában az elmúlt 10 évben. 


A magyar lakosság körében legelterjedtebb energiamegtakarítást, és környezetünk védelmét segítő beruházások: a nyílászárók cseréje, a háztartások 45%-ánál, a homlokzati, illetve födémszigetelés 20-20% esetén történt meg. 


A felújítók több mint fele az eszközök elöregedése, a berendezések tönkremenetele és a magas rezsiköltségek miatt hajtott végre korszerűsítést. A háztartások többsége saját tájékozódása alapján döntött az elvégzendő beruházás tartalmáról, vagy ismerőseinek véleményét kérte, szakértőt, kivitelezőt az esetek 40%-ánál nem alkalmaztak. 


Napelemes rendszerrel ma Magyarországon mindössze 20.000 háztartás rendelkezik. Az állami szerepvállalás, a lakosság pr-tájékoztatása nem megfelelő. 


Nincs a lakosság felé publikálva az elérhető technológiák sokasága, hatásfoka, megtérülése, környezetre gyakorolt hatása. Nincs egységes útmutatás, támogatás sem szakmailag, sem a felhasználható anyagok, technológiák tekintetében. 


Napjainkban a megújuló energiaforrásokra kivetett plusz adókkal sokkolja az állam a lakosságot, a bürokratikus akadályok nélküli támogatások és ösztönző kampányok helyett. Eddig is a világ legmagasabb (27%) áfája terhelte hazánkban ezen technológiákat, most ráadásul a világban példa nélküli termékdíjjal is sújtják az iparágat. 2015. márciustól az otthoni napelem-beruházások esetén kötelező lesz a „távműködtetésű tűzvédelmi főkapcsoló” beépítése. 2015. januártól környezetvédelmi termékdíjat (elvben „az adott termék környezetkárosító hatását ellensúlyozó zöld-adót”) kell fizetni a napelemek, a szélerőművekben használt generátorok, vezérlő egységek minden kilogrammja után, ami egyébként ellentétes a törvény által deklarált célokkal. 


A jövő nemzedékek szószólója, Dr. Szabó Marcel a következőket mondja: „Magyarország Alaptörvényének P) cikke alkotmányos védelemben részesíti a természeti erőforrásokat, mint a nemzet közös örökségét. A megújuló energiaforrások hasznosítása e védelem egyik hatékony eszköze.” 


A világban mindenhol támogatások sora érhető el a megújuló energiák kiaknázására a lakosság számára, Magyarország Kormánya NEM TÁMOGATJA a megújuló energiák lakossági és céges elterjedését. 


A Környezetvédelmi Termékdíjról szóló törvény módosításával, 2015. január 01-től igen jelentős – 114 Ft/kg díjat – rótt ki a környezetvédelmet nagymértékben szolgáló napelemekre. Ezáltal az átlagosan telepített (3000-4000 Wp) rendszerek esetében 30.000-50.000 Ft környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettséggel növelte meg a rendszerek árát. 


A Brighten Vision tulajdonosa deklarálja, hogy ezt a költséget NEM HÁRÍTJA ÁT a vevőre. Ez a vállalkozás így segíti a napelemes rendszerek terjedését. Célul tűzte ki, hogy megismertesse, s széles körben terjessze a magas energia- és költséghatékonyságú megújuló energiaforrásokat, s a környezettudatos életet mindenki számára elérhető normává tegye. 


Hasznos és minden kényelmet kielégítő megoldások sokasága áll rendelkezésre, amennyiben időt szánunk azok felkutatására, megismerésére. Ilyenek például a hatékony vízgazdálkodás eszközei, mellyel energiát is takaríthatunk meg, valamint a vegyes-tüzelésű kazánok új generációi, vagy az évről évre rendelkezésre álló, újra termelődő növényi vagy biotüzelőanyagok. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >