Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
A Diáktanács is népszerűsíti az Óbudai Egyetem duális képzését Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. január 21.
A Székesfehérvári Diáktanács közreműködésével is népszerűsíti a 2015 szeptemberétől induló duális képzését az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A szervezet által delegált tagok számára tájékoztatót tartottak a Teleki Blanka Gimnáziumban a speciális, gyakorlatorientált, és a munkaerőpiaci elhelyezkedést nagyban segítő képzési formáról, továbbá az egyetem által kínált egyéb továbbtanulási lehetőségekről. A programon részt vett dr. Györök György, a kar dékánja és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

 

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet a jól képzett végzős mérnök hallgatók iránt a Székesfehérváron és a régióban működő vállalatok részéről. Ez  tette indokolttá a duális képzés megszervezését az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A úttörő jellegű, speciális képzési forma lényege, hogy az egyetemen zajló elméleti és szerződött vállalatoknál zajló gyakorlati oktatás szorosan összekapcsolódik, párhuzamosan folyik az alapképzés teljes ideje alatt. A hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen és munkakörben összekapcsolják az elméleti és gyakorlati ismereteiket, az egyes munkafolyamatokban fejlesztik a szakmájuk gyakorlásához szükséges kompetenciákat. Megismerik a befogadó vállalat szervezeti struktúráját, és gyakorlati jártasságra tesznek szert az anyag-eszköz-technológia ismeretek területén is. A gazdálkodó szervezetek az igényeiknek leginkább megfelelő, képzett munkavállalókat nevelhetnek ki, így a duális képzés a hallgatók és a cégek érdekeit egyaránt szolgálja.

Az ÓE AMK 2015 szeptemberétől a mérnökinformatikus alapszakon indítja el a duális képzést
, melyet a tervek szerint később kiterjesztenek a többi szakra, kifejezetten a villamosmérnök, a műszaki menedzser, a gépészmérnök, illetve a fölmérő és földrendező mérnök alapszakokra, valamint a mechatronikai mérnök mesterszakra is. A résztvevő hallgatók jogosultak lesznek az állami ösztöndíjrendszerben megszerezhető támogatásokra, illetve mérnöki diplomájuk megszerzése után jelentős előnyt szereznek a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre és a helyben történő munkavállalásra. A duális képzés összhangban van Székesfehérvár Önkormányzatának érdekeivel, így a város többféle módon támogatja annak elindítását, népszerűsítését.

„Nagyon fontos mérföldkövéhez érkezett a székesfehérvári felsőoktatás. A közös erővel elindított változások leginkább a Fehérváron tanuló diákok és szüleik számára, valamint a fehérvári középiskolák számára jelentenek pozitívumot. Olyan fiatalokat is szeretnénk megszólatni, akik nem itt tanulnak, de érdeklődnek a város és az új típusú duális képzés iránt.”
 – hívta fel a figyelmet a fórumon dr. Cser-Palkovics András polgármester. Elmondta: a következő években szeretnék elérni, hogy a műszaki felsőoktatás tovább erősödjön, és jelentősen növekedjen a hallgatók száma. A duális képzésre felvételt nyerő fiatalok diákok és munkavállalók is lesznek egyben, rendelkezni fognak megfelelő elméleti-gyakorlati tudással, munkahellyel és egzisztenciával. Kevés ilyen lehetőség van az országban! – emelte ki a polgármester, majd arra kérte a középiskolákat és a diákokat, hogy segítsenek a duális képzés népszerűsítésében.

„A műszaki felsőoktatásnak három fő pillére van, az ipari szereplők, a hallgatók és az egyetem. A duális képzés a szerencsés egymásra találás eredménye, a megszerzett tudás azonnal hasznosítható. A fiatalok az átlagfizetéssel összemérhető, havi 60.000-100.000 forint közötti ösztöndíjban részesülnek majd.”
 – mondta el a fórumon dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja. Hozzátette: olyan műszaki érdekeltségű fiatalok jelentkezését várják, akik releváns tudást szeretnének szerezni. Összességében a duális képzés NAGY LEHETŐSÉG-et jelent a diákoknak, a városnak és az iparnak egyaránt.

A Teleki Blanka Gimnáziumban rendezett fórum a képzés egyéb részleteiről, a felvételi és tanulmányi követelményekről szóló kötetlen, interaktív beszélgetéssel ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >