Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Megemlékezés a Magyarországról elhurcolt és kitelepített németekről Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2015. január 23.
A Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat megemlékezést tart 2015. január 24-én, szombaton 15.00 órakor a Királykút Emlékházban a Magyarországról elhurcolt és kitelepített németek emléknapja alkalmából.

 

 

69 évvel ezelőtt rengeteg német nemzetiségű civilt hurcoltak kényszermunkára a Szovjetunióba a kollektív bűnösség elve alapján. „Fejér megyéből összesen 10 628 főt telepítettek ki. A közel két évig tartó folyamat eredményeként a német nemzetiségűek közel fele volt kénytelen elhagyni szülőföldjét, amelyre ősei mintegy két évszázaddal korábban érkeztek. (A hivatalos német statisztikák szerint Magyarországról mintegy 213 000 fő jutott az áttelepítettek sorsára, más adatok szerint mintegy 185 000 fő ment Németországba, többségük az amerikai zónába.) A kitelepítés a szovjetek közvetlen utasítására – a Fejér megyéhez közeli – Budaörsön, 1946. január 19-én indult meg.” – olvasható dr. Csurgai Horváth József, a Székesfehérvári Levéltár és Kutatóközpont igazgatójának „Betelepítés, asszimiláció, kitelepítés Fejér megyében” című előadásában. 

Az Országgyűlés 2013. december 17-én a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánította január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. Az Országgyűlés határozatában hangsúlyozta, tisztelettel adózik mindazok emléke előtt, akiket a második világháború után a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztek és hurcoltak el.

A Magyarországról elhurcolt és kitelepített németek emléknapja alkalmából megemlékezést tart a Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat 2015. január 24-én, szombaton 15.00 órakor a Királykút Emlékházban. A beszélgetés jellegű visszaemlékezésre szeretettel várják az érintetteket és családtagjaikat, valamint minden érdeklődőt. A szervezők azt kérik, hogy akinél található valamilyen dokumentum a kitelepítéssel kapcsolatban (áttelepítési-, kitelepítési határozatok, fotók stb.), vigye magával a megemlékezésre.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >