Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Együttműködés a jól képzett munkaerő megtartásáért
Együttműködés a jól képzett munkaerő megtartásáért Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. január 22.

Image

Szorosan együttműködik Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara annak érekében, hogy vonzóvá tegyék a várost a fiatal, képzett és megbízható munkaerő számára. Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke szándéknyilatkozatot írtak alá a „Munkaerő vonzóképesség erősítéséhez szükséges infrastruktúra (lakókörnyezet) megteremtése” kulcsprojekt kapcsán. Az együttműködés nagyban segíti a projekt kidolgozását és megvalósítását.

 

 

Az alábbiakban olvashatják a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított sajtóanyagot: 

Fejér megye fejlődésének már nem a tőkehiány, nem a pénzhiány, vagy éppen a piac hiánya a legnagyobb hátránya, hanem a munkaerő hiánya. A világon is, de Európában a verseny nem a befektetendő pénzért, a piacokért, hanem a képzett és megbízható munkaerőért folyik.

Székesfehérvár MJV Integrált Településfejlesztési Stratégia 2014-2020. tárgyában „Munkaerő vonzóképesség erősítéséhez szükséges infrastruktúra (lakókörnyezet) megteremtése” kulcsprojekt került elfogadásra Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése által 2014. július 25-én a gazdaság szereplői, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére.

Előzmények: 
„Munkaerő vonzóképesség erősítéséhez szükséges infrastruktúra (lakókörnyezet) megteremtése” kulcsprojekt 

- Székesfehérváron és a térségben termelő, szolgáltató, munkahelyeket biztosító és adófizető vállalkozások érdeke, hogy a következő 7 éves ciklusban olyan integrált városfejlesztés történjen, amely az üzleti környezet javítását eredményezi;
- megállapítható, hogy a gazdaság fejlesztésének ma már egyértelmű akadálya a képzett alap-, közép-, és felsőfokú munkaerő hiánya
- Székesfehérvár gazdasága duális, azaz az elmúlt évek gazdasági sikereihez jelentős mértékben hozzájárultak az ide települt multinacionális cégek és azok vonzásaként megjelenő beszállítók;
- nemcsak nemzeti, kormányzati, hanem városi érdek is, hogy a kialakulóban levő családi vállalkozások között a magyar tulajdonú kkv-k is megerősödjenek;
- stratégiai cél a szakképzés megerősítése, a pályaorientáció fejlesztése, a város munkaerő vonzóképességének a növelése.

A kulcsprojekt kidolgozása érdekében a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata szakértői munkacsoportot hozott létre, amely az alábbi kérdéseket vizsgálja.

- Székesfehérvár gazdaságának jelenlegi működéséhez, valamint megkezdett és jövőbeli fejlesztéseihez szükséges munkaerő igény felmérés és elemzés elvégzése;
- a munkaerő minőségi és mennyiségi rendelkezésre állásának, illetve mérlegének rögzítése;
- a gazdaság szereplőinek igényfelmérése a képzett munkaerővel szemben rövidtávon és hosszú távon;
- a gazdaság szereplőinek képzőhelyekkel szemben támasztott elvárásainak kimunkálása;
- lakáspiaci igények felmérése és az esetleges gazdasági szereplők által történő részvételi lehetőség felmérése;
- a településrendezési stratégia jövőbeli elképzeléseinek és céljainak felmérése, és a rendelkezésre álló lakókörnyezeti infrastruktúra adatok rögzítése;
- migrációs lehetőségek vizsgálata helyi és nemzetstratégiai vonatkozásban.

A munkacsoportban szakértőként tevékenykednek: vállalatvezetők, a kamara, a Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság, az Önkormányzat, a Kormányhivatal, a Kormányhivatal munkaügyi központja, civil szervezetek, középfokú oktatás, felsőfokú oktatás, képző intézmények képviselői, vezetői, szociológusok, szakértők, továbbá az Önkormányzat ITS kidolgozásában résztvevő illetékes szakemberek.


A fentiekről szóló szándéknyilatkozatot a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál rendezett elnökségi ülésen írta alá dr. Cser-Palkovics András polgármester és Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke, akik az alábbiak szerint foglalták össze a megállapodás jelentőségét: 

Az együttműködés nagymértékben meghatározza Székesfehérvár fejlődését. – hangsúlyozta Radetzky Jenő, a Kamara elnöke. Elmondta: a város az Integrált Városfejlesztési Stratégián keresztül befogadta a gazdaság szereplőinek javaslatát, hogy legyen egy olyan kulcsprojekt, amely a munkaerővel kapcsolatos gondokat speciális módon megoldja. Lehetőséget kívánnak biztosítani arra, hogy a Kárpát-medencében és az Európai Unióban dolgozó kiváló szakemberállomány hazajöjjön, és a következő évek fejlesztéseiben részt vegyen Székesfehérváron.

A szándéknyilatkozat és az együttműködés a munkaerőhiány megoldására keresi a választ, ami sokkal kellemesebb annál, mintha nagyarányú munkanélküliséggel kellene megküzdenie a városnak. Az új beruházások és fejlesztések tekintetében ez az egyik legfontosabb kérdés, melyet csak közösen tudunk megoldani. – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: egyértelműen és mindig el kell mondani, hogy Székesfehérvár fejlődésének kulcsa a gazdaság szereplőinek erősödése. Az új beruházások megvalósulása jelenti az alapot és a garanciát arra, hogy Székesfehérvár és környezete fejlődni tudjon a következő évtizedekben. A munkaerő-kapacitásban jelentkező problémák kezeléséhez szükség van az oktatásra, a szakképzésre, a műszaki felsőoktatásra, a lakhatási kérdésekben történő együttműködésre és a kiegészítő szolgáltatásokra, melyek javítják az életminőségét. 
A városvezető hangsúlyozta: az Echo Innovációs Műhely által 2014-ben, a gazdaság szereplőinek bevonásával készített széleskörű felmérés adta a kulcsprojekt kutatási hátterét. Előre kell lépni, mert látszik, hogy Székesfehérvár minden szempontból versenyképes. A város gazdasági és ipari kultúrája adott és erős, de ahhoz, hogy ez a következő évtizedekben is így maradjon, össze kell fognunk. Büszkén és okkal nevezzük Székesfehérvárt a nemzet történelmi fővárosának, ami felelősségvállalást is jelen, és kaput kell nyitnunk azon hazatérő munkavállalók számára, akik a várost választanák otthonuknak. Közös feladatunk és felelősségünk, hogy a fiatalokat itthon tartsuk, vagy éppen hazacsábítsuk.
Székesfehérvár minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy ne csak a mában, hanem a jövőben is meghatározó nagyvárosa legyen Magyarországnak. - zárta gondolatait a polgármester.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >