Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow MEGKEZDŐDIK AZ ÚJ, MODERN AUTÓBUSZ-PÁLYAUDVAR ÉPÍTÉSE MÓRON
MEGKEZDŐDIK AZ ÚJ, MODERN AUTÓBUSZ-PÁLYAUDVAR ÉPÍTÉSE MÓRON Nyomtatás E-mail
Írta: Fenesi András   
2015. január 27.

Image

A közösségi közlekedés fejlesztésére Mór Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Közép- Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséghez (KDRFÜ), és az Európai Unió által támogatást nyert. „A közösségi közlekedés feltételeinek javítása a Móri kistérségben” - KDOP-4.2.3-11-2012-0005 – című projektre benyújtott pályázaton Mór Város Önkormányzata a járási önkormányzatokkal (Bodajk, Balinka, Csákberény, Isztimér, Kincsesbánya, Magyaralmás, Pusztavám, Söréd) konzorciumban 399 974 726 forint támogatás kapott, amelyet saját erővel kiegészítve több, mint 500 millió forintból megvalósul közel 5000 négyzetméteren Mór városában az új autóbusz-pályaudvar, a környező településeken pedig modern buszvárókat létesítenek.

 

Az eseményhez kötődően ünnepélyes időkapszula elhelyezésre került sor, amelyen részt vett Törő Gábor országgyűlési képviselő, Molnár Tamás, a KDRFÜ ügyvezetője és Fenyves Péter, Mór polgármestere. A rendezvény után a meghívottak részvételével kötetlen sajtótájékoztató kezdődik.

Az összefogásnak és egy sikeres pályázatnak köszönhetően javulnak a közösségi közlekedés feltételei a Móri Kistérségben. „A közösségi közlekedés feltételeinek javítása a Móri kistérségben - KDOP-4.2.3-11- 2012-0005 –” című projekt keretében megújul a móri autóbusz pályaudvar.

A közel félmilliárd forint értékű komplett beruházás megvalósításához a város önkormányzata a „Közlekedésfejlesztési program” keretében sikeresen pályázott ERFA forrásra a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnél és 399 974 726 Forint támogatás kapott.

Az új autóbusz-pályaudvar kivitelezési munkálatai hivatalosan hétfőn kezdődtek meg. Az ünnepélyes projektnyitó rendezvényen Törő Gábor országgyűlési képviselő, Molnár Tamás, a KDRFÜ ügyvezetője és Fenyves Péter, Mór polgármestere közösen helyezték el azt az időkapszulát, amellyel 2015 móri lakosai üzennek a jövőnek.

Az időkapszulába a napi sajtó mellett a gyermekrajzpályázat legjobb munkái kerülnek be, ugyanis korábban az önkormányzat pályázatot hirdetett: „Ilyennek képzelem Mórt 50 év múlva” címmel.

„Az egykori autóbusz pályaudvar állapota nem volt méltó a kistérség központi székhelyéhez, a közösségi közlekedést választók igényeit nem elégítette ki, így a helyi önkormányzat a tervek elkészítésekor figyelembe vette azt, hogy mind az utazóközönség, mind a közlekedés szempontjából megfelelő helyet találjon az új közlekedési központnak.” - mondta el Fenyves Péter Mór polgármestere.

Mór Város Önkormányzatának képviselőtestülete hosszú évek óta keresett megoldást a kulturált buszpályaudvar kialakítására, három helyszínre is elkészíttette a tanulmányterveket – mielőtt az új pályaudvar helyszínéről döntött volna. - hangsúlyozta Fenyves Péter.

„A települések vezetői, és különösen igaz ez Mórra, jól pályáznak”- emelete ki Törő Gábor.

A térség országgyűlési képviselője szerint fontos, hogy a településeken legyenek kész tervek, melyek megkönnyítik a fejlesztések előkészítését. A járás településein a közeljövőben közel 2 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg, utalt több más területen elért sikeres pályázatra Törő Gábor.

„ Az autóbusz-pályaudvar tervei korábban sajnos forrás-átcsoportosítás miatt nem valósulhattak meg, de végre sikerült megtalálni a megfelelő forrást” - emelte ki Molnár Tamás.

A KDRFÜ ügyvezetője kiemelte, ez még a 2007-2013 időszak lehívható forrásainak terhére valósul meg. A fejlesztés eredményeként tavasz végére akadálymentesített közlekedési csomópont szolgálja majd a helyi, helyközi autóbusz, valamint gyalogos és kerékpáros közlekedést.

A korszerű, új pályaudvari forgalmi épületben jegyértékesítési irodákat és utasvárót alakítanak ki. Az autóbusz közlekedéshez kapcsolódóan fejlesztik az utasforgalom dinamikus kiszolgálását és tájékoztatását egy modern utastájékoztatási-rendszer kiépítésével, és a közösségi közlekedést kiegészítő kerékpáros közösségi közlekedési rendszer létrehozásával.

Ez többek között azt jelenti, hogy az ingázók számára napi használatot biztosítanak a kerékpárkölcsönző elhelyezésével, valamint kerékpárok beszerzésével.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >