Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Ha fél a ráktól, tegyen ellene! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. január 30.

Image

Január utolsó hete a méhnyakrák elleni küzdelem jegyében zajlik világszerte, február 4-ét pedig 2000-ben nyilvánították Rákellenes Világnappá. A szakemberek számos figyelemfelhívást tesznek közzé, programokat, rendezvényeket szerveznek világszerte, hogy újra és újra hangsúlyozzák a szűrővizsgálatok fontosságát, megelőzzék a daganatos megbetegedéseket, csökkentsék a halálozások számát, és lehetőségeket kínáljanak a gyógyulásra, a gyógyításra.

 

 

A székesfehérvári és Fejér megyei szakorvosok évek óta szorosan együttműködnek azért, hogy a fenti célokat városi és megyei szinten megvalósítsák. Az egészségügyi szakemberek közös sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet arra, hogy ne féljünk a ráktól, inkább tegyünk ellene időben életmódváltással az egészség jegyében! 

Székesfehérvár Önkormányzata 2011 óta nagyon nagy erőfeszítéseket tesz a lakosság egészsége érdekében. A város Egészségfejlesztési Tervében kimondottan nagy hangsúlyt helyeznek a leggyakoribb halálokok – például a szív- és érrendszeri elváltozások és a daganatos betegségek – megelőzésére, szűrővizsgálatok, felvilágosító előadások szervezésére. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy az emberekben kialakuljon a felelősségtudat. – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Fontosnak tartja, hogy a polgárok ne féljenek az orvosoktól és a szűrésektől, hiszen mindez értük van. Továbbra is sok szeretettel várnak minden gyermeket és felnőttet a város által szervezett, ingyenes egészségügyi szűrésekre, melyek az elmúlt évek tematikája alapján 2015 márciusától folytatódnak Székesfehérváron. Östör Annamária köszönetét fejezte ki a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, illetve a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve közreműködéséért és folyamatos segítségnyújtásáért.

Ha valaki fél a ráktól, egyszerűen tegyen ellene! A daganatos betegségek egy részének kialakulása igenis megelőzhető! – erre hívta fel a figyelmet Dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési Osztályának osztályvezető főorvosa. Az általa bemutatott grafikonból kiderült, hogy 2013-ban összesen 1317-en haltak meg rákban Fejér megyében. Kimagaslóan sok, 356 ember tüdőrákban, 200 beteg pedig vastagbél-, vagy végbélrákban hunyt el. A daganatos megbetegedések jó része szűrhető, és egészséges életmóddal megelőzhető. Fontos, hogy hetente három-négy alkalommal mozogjunk fél órát, ne dohányozzunk és étkezzünk egészségesen!

A rákos megbetegedések kialakulásának okát nem ismerjük. Amíg nem okilag gyógyítunk, hanem csak a tüneteket kezeljük, addig az „orvoskodás” nem teljesen korszerű! De a rák esetében ennél jelenleg nincs jobb megoldás. – mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Szántó István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Onkológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Szavai szerint a megelőzésben a „nagymama tanácsainál”, azaz a sok mozgásnál, a dohányzás elhagyásánál és a mediterrán, zsírszegény diétánál jobbat még senki nem talált ki. Ha optimálisan működnének a szűrések, egyetlen hölgynek sem kellene meghalnia méhnyakrákban, de nem helyettesíthető semmilyen más vizsgálattal a mammográfia és a vastagbéltükrözés sem, különösen családi halmozódás esetén. Bizonyos ráktípusok egészen korai felfedezése megoldatlan, mert van ugyan módszer, de nincs rá pénz és elég szakember. Erre még a magyarnál sokkal gazdagabb egészségügyi rendszerek sincsenek teljesen felkészülve, pedig ez lenne a legfontosabb.  – tette hozzá a főorvos.

Magyarországon évente körülbelül 1.500-an betegszenek meg, 500-an pedig meg is halnak méhnyakrákban annak ellenére, hogy ez az elváltozás nagyon jól szűrhető. A magyar hölgyeknél két és félszeres a betegség kialakulásának kockázata az európai uniós átlaghoz képest. – ismertette a legfrissebb kimutatást Dr. Müller Cecília megyei tiszti főorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve vezetője. Szervezett, háromévenkénti szűrést a 25-64 év közöttiek számára biztosítanak országszerte, a részvételi arány azonban nem egyforma az egyes országrészekben. Az elsődleges megelőzésnél, az életmódbeli változtatásokkal és HPV elleni oltással nem adunk teret, időt és lehetőséget sem a méhnyakrák kialakulásának. A másodlagos megelőzés eszközei közé tartozik a szűrés. Ezt követi szükség szerint a gyógyítás és a rehabilitáció, amelyek azonban már nemcsak az egyén, hanem családtagjai és általában a társadalom életét is nagyban befolyásolják.


A megyei tisztifőorvos hangsúlyozta: 2014-ben kötelezően felajánlandó lett a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus elleni HPV elleni oltás. A két oltásból álló megelőzési módot a 12 éves lánygyermekek szüleinek kínálják fel. Dr. Müller Cecília köszönetét fejezte ki Székesfehérvár Önkormányzatának azért, hogy példamutatóan már 2009 óta saját forrásból biztosítja a HPV elleni oltást, és úgy tűnik, hogy a program sikeres, hiszen a családok mintegy 80 százaléka élt eddig a lehetőséggel. Mint mondta: a leghatékonyabb a szexuális élet megkezdése előtti immunizálás, de a rendszeres szűrés a korábban beoltott, felnőtté vált hölgyeknél is nagyon fontos, főként a HPV vírusok változó típusai és az általuk okozott kóros állapotok miatt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >