Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Élmény- és tapasztalatszerzés játékosan
Élmény- és tapasztalatszerzés játékosan Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. február 06.

Image

Kézműves foglalkozások, ismeretterjesztés, szórakozás – mindezeket kínálják egyben a Szent István Király Múzeum most induló múzeumpedagógiai foglalkozásai. A Szombati Matiné a Múzeumban a családoknak, a Patikusinas Programok inkább a felnőtteknek ígérnek hasznos időtöltést. Mindkét programsorozat februárban indul és a szervezők ígérete szerint rendszeressé válik majd.

 

 

A Szombati Matiné a Múzeumban elnevezésű programsorozat februári foglakozásait Paréj Gabriella, a program szervezője, elsősorban a farsangi néphagyományok köré építette. A helyi hagyományoknak megfelelően előtérben a Mohai Tikverőzés áll, a szombati kézműves foglalkozáshoz így az itt használt álarcok és jelmezek adják a mintát. A látogatók körében népszerű kézműveskedés mellett természetesen valamennyi foglalkozás házigazdája gondoskodik ismeretterjesztésről és játékról is, így a szervezők ígérete szerint minden esetben a témát körüljárva az élmények mellett gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek a résztvevők. 

A foglalkozások szombatonként 14.00 órakor kezdődnek a múzeum Országzászló téri épületében, ahol elsősorban az 5-11 éves korosztályt várják szüleikkel, testvéreikkel. Február 7-én a soron következő programon érdekes maszkokat készíthetnek a résztvevők Paréj Gabriellával, miközben megismerhetik a farsangi időszak szokásait is. Február 14-én Bodzsár Nórával lehet készülni a Valentin-napra, míg február 21-én Varga Mária Magdolna a régi szép mesterségek sorából adja át az érdeklődőknek a nemezelés csínját-bínját. Február 28-án ismét Paréj Gabriella lesz a házigazda, akkor a télűzés és tavaszköszöntés népszokásait felelevenítve varázsolnak tavaszt a résztvevőkkel. 

 

A múzeum másik most induló sorozatának címe: Patikusinas programok. Házigazdája Krizsány Anna, aki a február 8-án 14 órakor kezdődő első rendezvényt „kedvcsinálónak” szánta. Gyalus Boglárka agrármérnök, gyógynövényszakértő a résztvevőknek olyan bemutatót tart, amelyen megismerhetik a házilag, káros anyagok hozzáadása nélkül készíthető kozmetikai és tisztító termékek készítését. A figyelemfelkeltés után a résztvevők maguk dönthetik el, mit szeretnének megtanulni, a tematika rugalmasan eszerint áll össze. A paletta igen széles, lehet választani többek között szappan, tusfürdő, pezsgőfürdő bomba, szőlőzsír, arclemosó, illetve mosószerek elkészítésének megtanulása között.

A Fekete Sas Patika Múzeum idén májusban fennállásának 40. évfordulójára készül, ennek jegyében számos ismeretterjesztő foglalkozás indul, amelyek több művészeti ágat is összekapcsolnak. Valamennyi múzeumpedagógiai programról további részleteket a Szent István Király Múzeum honlapján olvashatnak (www.szikm.hu).

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >