Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szárazrét tovább szépül Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. február 03.

Image

Sajtótájékoztatóval egybekötött bejárásra került sor Szárazréten, az újonnan kialakított Közösségi házban. Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szigli István, a terület képviselője vezette körbe a sajtó képviselőit az új és megújult helyszíneken.

 

 

A hét első napján, délelőtt fél tizenegykor tartott sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szigli István, Feketehegy-Szárazrét területi képviselője. A tájékoztató keretén belül bejárták a kívül-belül felújított és átalakított iskolaépületet, az újonnan épített Közösségi házat és a hozzájuk tartozó, most kialakításra került zöldterületet, továbbá a parkolót. A Közösségi ház kétszeresen is hasznosul, hiszen délelőtt az iskolások használják tornateremként, tanítási időn kívül viszont közösségi összejövetelek helyszínéül szolgál. Székesfehérvár Önkormányzata a bővítményt A Szabadművelődés Háza fenntartásába helyezte, így a programszervezésben nagy tapasztalatokkal rendelkező intézmény gondoskodik a maximális kihasználtságról.

A sajtótájékoztatón bemutatott projektelemek a „Közösségi központ kialakítása az általános iskola külső felújításával, belső átalakításával és felújításával, zöldterület kialakítása”, valamint „Az iskola és a Közösségi központ területén parkolók kialakítása” nevet viselik.

Az iskolaépület felújítását és a Közösségi központ kialakítását 2014. június 12-én kezdte meg a kivitelező Fehérép Kft. A meglévő iskola-épületrész felújítása 2014. szeptember 17-én lezárult, így a szárazréti iskolás gyermekek szeptember 22-én használatba vehették ismét az iskola épületét. Az iskolaépület bővítésével kialakított Közösségi központ, közösségi tér kivitelezése, a műszaki átadás-átvétellel 2014. december 11-én zárult.


A beruházás során megvalósult a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti tagiskola épületének külső felújítása és belső átalakítása. A bővítés során a meglévő épület dél-keleti homlokzatához kapcsolva az új Közösségi központ került kialakításra. A közösségi célú bővítményben kialakításra került egy nagyobb közösségi helyiség, egy oktató helyiség, egy gazdasági helyiség, egy teakonyha, valamint megépültek a kiszolgáló helyiségek: öltözők és vizesblokkok.

 


Az iskolaépület a beruházásnak köszönhetően közösségi funkciókkal bővült. A kiemelt projekt részeként A Szabadművelődés Háza, mint konzorciumi tag által nagy sikerrel megvalósított, a szárazréti lakosoknak szervezett közösségfejlesztő „soft” tevékenységek a beruházás megvalósítását követően is folytatódnak.

Az iskola és a Közösségi Központ parkolójának kivitelezését 2014. július 22-én kezdte meg a kivitelező STRABAG Általános Építő Kft. A beruházás során 30 normál és 2 mozgássérült parkoló, valamint a parkolóhoz vezető kiszolgáló út épült. A parkolóhelyek számának tervezésénél az Önkormányzat figyelembe vette azt is, hogy a Közösségi központban megvalósuló közösségi tevékenységek miatt jelentősen megnövekszik a látogatók száma.

A projektelemek Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata beruházásában valósultak meg a „Szociális város-rehabilitáció Szárazréten” című, KDOP-3.1.1/D2-13-k2-2013-0004 jelű, 1.199.178.708 Ft támogatást elnyert kiemelt projekt részeként.

 


A beruházások összege bruttó 254.061.342 Ft volt, amelyből az Önkormányzat a Közösségi központ kialakítására és az iskola felújítására 231.107.072 Ft-ot, a parkoló kialakítására 22.954.270 Ft-ot fordított. A fejlesztések összegét teljes mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam biztosította.

A „Szociális város-rehabilitáció Szárazréten” című projekt éppen azért olyan fontos és különleges, mert több intézmény és közterület felújítását, bővítését tartalmazza, ezzel többféle problémát sikerült megoldani. – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András méltatta a beruházást, elmondta: az új parkolóknak köszönhetően az iskola melletti zöldterületet könnyebben lehet megközelíteni rendezvények alkalmával. A városvezető bízik abban, hogy a 2014-2020 közötti uniós támogatási ciklusban további jelentős forrásokat tudnak majd fordítani kifejezetten intézményi felújításokra, bővítésekre. Köszönetét fejezte ki a fehérvári kivitelezőknek, mint mondta: az is fontos, hogy a befektetett források a városban maradtak.

Szigli István
 területi képviselő büszke a beruházásra, melyet minden nehézség ellenére sikerült elkészíteniük a kivitelezőknek. Kiemelte: a városszerte hangsúlyozott közösségépítési törekvések Feketehegy-Szárazaréten is megvalósulnak az új létesítmény által, hiszen olyan feltételeket teremtettek, melyek a helyi közösségépítést szolgálják a jövőben. A képviselő szerint nagyon fontos, hogy a létrehozott értékeket megőrizzék, az új épületrészt ne lakják le és ne tegyék tönkre. Ha ez sikerül, az iskola és a közösségi ház a városrész szellemi bázisává válik, és beépül a feketehegy-szárazrétiek mindennapjaiba.  

Török Szabolcs
, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének igazgatója köszönetét fejezte ki a városnak azért, hogy gondoskodik a székesfehérvári iskolákról. Ugyancsak köszönetet mondott a szülők és pedagógusok türelméért, áldozatkészségéért és elszántságáért, mellyel folyamatosan támogatták az iskola-felújítás és intézménybővítés megvalósítását. Tapasztalatai szerint a megszépült környezet neveli a gyerekeket, akik másként viselkednek egy felújított iskolában, és értékelik, megbecsülik, amit kaptak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >