Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szűréssel az egészségért!
Szűréssel az egészségért! Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. február 06.

Image

A daganatos betegségek elleni fellépés érdekében számos lehetőséget teremtenek Székesfehérváron. Az Önkormányzat az egészségügy különböző területeivel összefogva közösen támogatta a 21. számú felnőtt háziorvosi körzetben praktizáló dr. Zupkó Mária kezdeményezését. A főorvos egy hónapon át tartó, vastagbélszűrő programot szervezett a körzetében. A kezdeményezésről és a szűrések eredményéről sajtótájékoztató keretében számoltak be.

 

 

Székesfehérvár Önkormányzata a színvonalas ellátás biztosítása, a fenntarthatóság és a fejlesztések támogatása érdekében ötmillió-kilencszázezer forint hozzájárulást nyújtott 2014-ben a városban működő, alapellátást végző 38 háziorvosi és 21 házi gyermekorvosi szolgálatnak, szolgáltatónként 100 ezer forinttal számolva. Ezt az összeget, a városban elsőként, szűrőprogram szerevezésére fordította a 21. számú felnőtt háziorvosi körzetet ellátó dr. Zupkó Mária.

„A Rákellenes Világnap kapcsán a vastagbélrák elleni küzdelemre hívjuk fel a figyelmet. Ez a betegség nagyon gyakran előfordul, és az egyik legrosszabb halálozási statisztikai mutatókat produkálja. Az önkormányzati támogatásnak köszönhetően nagy örömünkre dr. Zupkó Mária háziorvos vállalta, hogy vastagbélszűrésre invitálja azokat a körzetébe tartozó pácienseket, akik életkoruk, vagy családi anamnézisük miatt veszélyeztetett körbe tartoznak.” – mondta el Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, aki sokkoló helyzetnek nevezte, hogy sokan halnak meg vastagbélrákban, amit ha időben felfedeznek, nagy eséllyel gyógyítható. „Éppen ezért arra kérek mindenkit, aki az érintett korosztályhoz tartozik, ne féljen, bátran vegyen részt a szűrővizsgálatokon a saját egészsége és a családja érdekében!”

A 21. számú körzetben 1900 pácienst lát el dr. Zupkó Mária háziorvos. „ Az 55 és 65 év közötti korosztálynak érdemes részt vennie vastagbélszűrésen, a vastagbélrák megelőzése, vagy éppen korai stádiumban való felfedezése érdekében. A körzetemben ez 560 főt érint, ezért is tartottam fontosnak e szűrőprogram megszervezését.” A háziorvos kiemelte, hogy bár az emberek nagy többsége tart ettől a vizsgálattól, felvilágosítással, bíztatással jó páran gondolták úgy, hogy élnek ezzel a lehetőséggel. A tájékoztatásban nagy segítséget jelentett Varga Istvánné körzeti nővér munkája, aki, mint mondta, közel negyven éve dolgozik a rendelőben, a családok nagy részét jól ismeri. A közvetlen viszony és a vizsgálatok során szerzett saját tapasztalat megosztása is meggyőző érvként szólt. A sajtótájékoztatón Botos Miklósné is beszámolt arról, hogy az egészsége védelmében fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a fájdalommentes vizsgálaton.

Dr. Pásztor László, az Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Egészségfejlesztési Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, hogy az országban elsőként Csongrád, Nógrád, Heves és Győr-Moson-Sopron megyében nyílt lehetőség szűrőprogram elindítására. Az érdeklődést mutatja, hogy Csongrádban 13 ezer ember vett részt a székletvér vizsgálatban, és még ugyanennyire van igény. A főorvos reményét fejezte ki, hogy hamarosan megteremtik az országos szűrés lehetőségét, mert az az évi hétezer halálos eset, amelynek a felét meg lehetne menteni, kisvárosnyi embert jelent.

Prof. dr. Izbéki Ferenc gasztroenterológus szerint is sokkoló helyzet, hogy mennyi vastagbélrákos esettel találkoznak, pedig a betegség szűréssel megelőzhető lenne. A professzor szerint a fokozott kockázatú személyek szűrésével kellene indítani az országos szűrőprogramot.

A sajtótájékoztató résztvevői zárásként egy emberként emelték ki a prevenció fontosságát. „Aki fél a ráktól, tegyen ellene, iratkozzon fel szűrésre!”

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >