Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Várják a jelentkezőket a Wass Albert-maratonra
Várják a jelentkezőket a Wass Albert-maratonra Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. február 13.

Image

Újra megrendezik február 20-21-én a Wass Albert-maratont a Kárpát-medencében és a tengerentúlon. Székesfehérváron a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház másodszor csatlakozik az ünnepi szépirodalmi kezdeményezéshez, melynek alapvető célja, hogy egyre több emberhez eljuttassák az évtizedekig elhallgatott, ma már egyre népszerűbb erdélyi magyar író és költő értékközvetítő gondolatait. A 25 órásra tervezett maratoni felolvasásba bárki bekapcsolódhat, különösen számítanak iskolák, diákok jelentkezésére.

 

 

A Wass Albert-maraton megrendezésének ötlete egy debreceni fiatalembertől származik. 2003-ban határozta el, hogy egyszerre több helyszínen szervezzenek 24 órás felolvasást az erdélyi magyar irodalom egyik legjelesebb alakjának műveiből. A nemes kezdeményezés futótűzként terjedt a világ magyar közösségeiben, az olvasók ezreit mozgósító szépirodalmi ünnephez 2012-ben 44, 2013-ban 41, míg 2014-ben összesen 48 helyszín csatlakozott. Úgy tűnik, hogy az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő felolvasás rekordot dönt, eddig 51 település jelezte csatlakozási szándékát.

A korábban kizárólag Wass Albertre összpontosító kezdeményezés szervezői nem ragaszkodnak kizárólag az ő műveihez, 2010 óta más magyar írók és költők alkotásai is elhangzanak a felolvasásokon. Továbbra is Wass Albertet tekintik az Égi Kávéház házigazdájának, hogy nevében minél több színes és értékes gondolatot, magasztos üzenetet jelentessenek meg az együtt töltött órák alatt. A lényeg, hogy a felolvasók szívéből szóljon, amit magukkal hoznak. Nem feltétlenül elvárás az sem, hogy az egyes helyszínek kitöltsék a 25 órás maratoni időtartamot, ugyanakkor érdemes erre törekedni, hiszen az élmény így válik teljessé.

A felolvasásra bárki jelentkezhet hatéves kortól, a legfontosabb, hogy mindenki hozzátehesse saját stílusát és lelkületét a kezdeményezéshez. A 2015-ös Wass Albert-maraton február 20-án, pénteken 18.00 órától (Erdélyben és Kárpátalján 19.00 órától) február 21-én, szombaton 19.00 óráig tart. A tapasztalatok szerint egy-egy felolvasó, illetve egy-egy téma körülbelül negyed órán át tartja fenn igazán a figyelmet, így célszerű legalább 10, legfeljebb 20 perces előadással készülni. Ajánlatos továbbá otthon előre begyakorolni a szöveget.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szeretettel várja mindazokat, akik szívesen csatlakoznának az önkéntes kezdeményezéshez. Jelentkezni lehet személyesen a Liszt Ferenc utca 1. szám alatti intézményben, telefonon a 22/502-887, vagy +36 30 64 37 605-ös telefonszámokon, illetve az  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  email címen. A székesfehérvári felolvasáson részt vesz többek között Bakonyi István író, költő, Kozáry Ferenc színművész, a Szabad Színház, a Kodolányi János Középiskola és Kollégium, a Ciszterci Szent István Gimnázium és az Ars Musica együttes.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >