Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Nemzetközi Könyvajándék Nap
Nemzetközi Könyvajándék Nap Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. február 13.

Image

Idén első alkalommal csatlakozott a Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Book Giving Day) programhoz a Vörösmarty Mihály Könyvtár. A könyvtár mindent megtesz azért, hogy ezeken a napokon minél több gyerek kapjon könyvet, találkozzon a neki szóló irodalommal, és ezen keresztül szeresse meg az olvasást.

 

 

A Nemzetközi Könyvajándék Nap ötlete, amelyet 2012 óta hagyományosan február 14-én tartanak, Angliából indult. A projekt megvalósítása Amy Broadmoore és fia nevéhez fűződik, akik híres gyermekkönyv írókat is bevontak a szervezésbe. A kezdeményezés azóta világnappá nőtte ki magát, amelyhez évről évre több ország, szervezet, intézmény és magánszemély csatlakozik. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet 2013-ban kapcsolódott be a programba, Nemzetközi Könyvajándék Nap címmel. Az intézet minden évben felhívást tesz közzé, összefogja a résztvevőket, ötletekkel segíti a megvalósítást.

 


 

A Vörösmarty Mihály Könyvtár minden lehetőséget megragad arra, hogy a könyvek, az olvasás és a könyvtár jelentőségére felhívja a figyelmet, ezért csatlakozott az olvasást népszerűsítő programhoz. A könyvtár mindent megtesz azért, hogy ezeken a napokon minél több gyerek kapjon könyvet, találkozzon a neki szóló irodalommal, és ezen keresztül szeresse meg az olvasást.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet és a Csodaceruza gyerekmagazin felhívásához a Vörösmarty Mihály Könyvtár könyvadományozással és játékos foglalkozásokkal csatlakozik. A Székesfehérvári Anya-Gyermek Otthonnak 2015. február 12-én, csütörtökön 10.00 órakor, míg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban a Fejér Megye Gyermekeiért Alapítványnak 2015. február 13-án, pénteken 9.00 órakor adják át a könyveket.

A gyermekkönyvtárosok meglepetéskönyvekkel várják a legfiatalabb olvasókat február 13-án, pénteken 10-18 óráig, és február 14-én, szombaton 9-16 óráig a Gyermekkönyvtárban. Az állományból fölös példányként leválogatott, jó állapotú könyveket a könyvtárosok becsomagolva helyezik el a kosárban, a gyerekek ebből választhatnak.

A Zsolt utcai Tagkönyvtárban február 13-án, pénteken 10.00 órakor „Barátaink a könyvek” címmel játékos foglalkozást tartanak a Hétvezér Általános Iskola tanulóinak. A zártkörű programon a gyerekek megismerkednek a könyvek világával és részt vesznek egy papírszínházi meseelőadáson is. 14.00 órától a Tolnai úti Tagkönyvtárban meséket olvasnak és dramatizálnak a Vasvári Pál Általános Iskola alsó tagozatos tanulóival. A Zentai úti Tagkönyvtárban 10-14 óra között a Zentai úti Általános Iskola alsó tagozatos tanulói mesékből (Grimm, La Fontaine, Móra Ferenc) kapnak ízelítőt. A mesékhez kapcsolódóan rejtvényekkel, játékos feladatokkal, könyvjelző hajtogatással várják a gyerekeket. Míg a Budai úti Tagkönyvtárban 10.30 órakor kerül sor könyvadományozásra az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet számára.

A Nemzetközi Könyvajándék Nap február 14-én, szombaton 10.00 órától folytatódik a Mészöly Géza úti Tagkönyvtárban, ahol minden kölcsönző gyermek gyermekeknek szóló folyóiratot kap ajándékba: a kisebbek Minimaxot, Tudorkát, Szivárványt, a nagyobbak Bravo újságot kapnak. A könyvtárban kihelyezett feladatlapok helyes megoldásáért ajándékkönyv jár. Emellett pedig lesz még könyv csere-bere is. A Széna téri Tagkönyvtárba 10.00 órától a „Tündérkönyvtáros” tündérmesékkel várja a gyerekeket, akik játékos feladatokat oldhatnak meg. A legügyesebb gyerekek apró ajándékokat kapnak. A tündérruháját magára öltő Müller Mária 2014-ben nyerte el Bosnyák Viktória és a Kolibri Kiadó elismerő oklevelét, a „Tündérkönyvtáros” címet, amelyet a Zentai Úti Általános Iskola tanulói jelöltjeként kapott meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >