Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Egy új korszak első koncertjére készülnek
Egy új korszak első koncertjére készülnek Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. február 20.

Image

Kick-off koncertre készül a januárban újjáalakult, ma már önálló intézményként működő Alba Regia Szimfonikus Zenekar február 23-án, hétfőn 19.00 órától a Vörösmarty Színházban. A közönségnek valódi komolyzenei kavalkádban lesz része: a hangversenyen közreműködnek a Budapesti Operettszínház művészei, Lukács Anita és Boncsér Gergely, ismert komponisták remekművei csendülnek fel, illetve meglepetésként egy világszenzációnak számító ősbemutatóra is készülnek a szimfonikusok.

 

 

A kick-off koncert első, igen fontos lépése lesz annak a hosszútávú, három-négy éves építkezésnek, melynek eredményeként az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a város rangjához méltó, kiemelt minősítéssel rendelkező büszkesége lesz Székesfehérvárnak. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be ifj. Major István, a zenekar igazgatója, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Drahos Bélakarmester, a zenekar művészeti vezetője. 

A százéves Alba Regia Szimfonikus Zenekar kivált a Vörösmarty Színházból, 2015. január 1-jétől a város önálló kulturális intézményeként működik. Az új korszak legfontosabb célja, hogy az együttest intenzív fejlődési pályára állítsák, melyhez a város megadja mind az erkölcsi és szellemi, mind az anyagi támogatását.

„Egy hosszú távú építkezés kezdeténél állunk, ami arról szól, hogy Székesfehérvárnak a történelmi múltjához méltó szimfonikus zenekara legyen. Büszkék vagyunk az elmúlt száz év teljesítményére, és igyekszünk megfelelni a fejlődéssel kapcsolatos elvárásoknak is. A következő három-négy évre azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy felsorakozzunk azon vidéki zenekarok közé, melyek kiemelt minősítéssel rendelkeznek a törvényi előírásoknak megfelelően. A hétfői koncerten lehetőséget adunk szólisták, egyes hangszercsoportok bemutatkozására, illetve számos meglepetéssel, köztük egy világszenzációval is készülnek a szimfonikusok.” – 
hangsúlyozta ifj. Major István, a zenekar igazgatója.

 


Az együttes jelentős előrelépéseket tett a marketing területén is: minőségi plakátokkal készülnek, melyekkel állandó hirdetési pontokon találkozhatnak a Belvárosban sétálók a jövőben. Igyekeznek kihasználni az on-line kommunikáció adta lehetőségeket is, a zenekar Facebook oldalán folyamatosan frissülő, naprakész információkat olvashatnak a zenebarátok a fehérvári és más magyarországi helyszíneken, vagy éppen külföldön rendezett koncertekről. Március 28-án máris egy különlegességgel rukkolnak elő a szimfonikusok, Drahos Béla karnagy, művészeti vezető 60. születésnapja alkalmából szülővárosában, Kaposváron fognak fellépni. Ez egy országos fuvolaverseny zárókoncertje is lesz, ahol szerepel a magyar „fuvolástársadalom” legjava.


Ifj. Majos István hozzátette: nagyon komoly érdeklődést tapasztalt a zenekar iránt, több felkérést is kaptak már, ami jelzi számukra, hogy van igény a minőségi komolyzene iránt Székesfehérváron.

„Egy új kulturális intézmény létrehozása mindig jó hír egy város közössége számára, és nem feltétlenül megszokott lépés a XXI. században. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újjászervezése hosszú évek óta érett már, valóban egy új korszakot jelent. Tanulva az elmúlt száz év tapasztalataiból, ezekre építkezve igyekszünk továbblépni, az új, önálló intézmény létrehozása azonban nem a cél, hanem az eszköz a fejlődéshez. A következő három-négy évben a zenekar remélhetőleg olyan minősítést fog szerezni, amely megint a következő lépcsőfoka lehet a továbblépésnek. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar eljutott arra a szintre, ahonnan csak erre vezethetett az út.” 
– hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester. Szeretettel invitálta a közönséget az új időszakot megnyitó hétfői koncertre, majd hozzátette: a város és az önkormányzat egyértelműen elkötelezett abban, hogy a következő években biztosítsa a zenekar számára a szakmai támogatást, valamint a szükséges és növekvő forrásokat. A polgármester arra kérte a közönséget és a zenebarátokat, hogy adjanak meg minden támogatást a zenekarnak a következő években.

Drahos Béla
 karmester, művészeti vezető arról beszélt, hogy kimondhatatlanul boldog pillanatként élte meg a zenekar önállóvá válását. „Az elmúlt tizenöt év gyötrelmesen szép időszak volt. Ma a világban, de különösen Magyarországon nagyon nagy ritkaság, hogy önálló kulturális intézményt hozunk létre. Köszönetemet fejezem ki ezért a város polgármesterének és minden, a kultúrát támogató embernek. Fantasztikus utat tettem meg a zenekarral, és eljutottunk egy művészeti magaslatra, amely egy újabb út kezdetét jelenti.” –hangsúlyozta Drahos Béla a sajtótájékoztatón.


A hétfői koncerten felcsendülnek id. és ifj. Johann Strauss, Offenbach, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Kreisler, Fučík, Verdi, Csajkovszkij és Hacsaturján remekművei, és egyénileg, saját hangszerükkel külön-külön is bemutatkoznak a zenekar kulcsszereplői, motorjai is. Közreműködnek a Budapesti Operettszínház művészei, Lukács Anita és Boncsér Gergely, és nagy meglepetésként egy magyarországi ősbemutatóra is készülnek a szimfonikusok. Drahos Béla, hozzátette: csodavárással, nagy izgalommal készülnek a kick-off koncertre.

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a város előrehaladott tárgyalásokat folytat a Nyugat-magyarországi Egyetemmel, melynek Budai úti ingatlanában kapna hosszútávú elhelyezést az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Az épületet először bérelné a város, ennek költsége és az átalakítás fedezete rendelkezésre áll. Ezzel a lépéssel megoldanák a próbahelyszínt és az irodai igényeket is.

A február 23-i kick-off koncertre jegyek kaphatóak a Vörösmarty Színház pénztárában.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >