Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kiemelt beruházások, sport és ifjúság Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. február 19.

Image

A város 2015-ös költségvetésének a kiemelt beruházásokat, a sportot, valamint az ifjúságot érintő fejezeteit ismertette sajtótájékoztatóján Mészáros Attila. A területekért felelős alpolgármester kiemelte, az idei költségvetés nemcsak a város és intézményei stabil működését biztosítja, hanem lehetőséget nyújt számos előremutató fejlesztés megvalósításához is.

 

„Az utóbbi évek legbiztosabb alapokon nyugvó költségvetését fogadta el Székesfehérvár Önkormányzatának képviselőtestülete múlt heti közgyűlésén. A biztonság egyrészt a felelős városgazdálkodásnak, másrészt az adósságkonszolidációnak, harmadrészt pedig a magas bevételi oldalnak köszönhető, ugyanis az elmúlt egy évhez képest majdnem 10 százalékkal nőtt a befolyt iparűzési adó. A 2015-ös költségvetés nemcsak a város és intézményei stabil működését biztosítja, hanem lehetőséget nyújt számos előremutató fejlesztés megvalósításához is, hiszen a 41 milliárdos költségvetés 13 milliárd forint beruházási összeget tartalmaz.  A kiemelt beruházásokra több mint hatmilliárd, a sportberuházásokra, a sporttámogatásra és a sportrendezvények támogatására, valamint a sportlétesítmények üzemeltetésére több mint egymilliárd, az ifjúsági feladatok és programok egy részére pedig tízmillió forintot fordít idén Székesfehérvár.” - kezdte a főbb összegekkel sajtótájékoztatóját Mészáros Attila.

„A kiemelt beruházások között a Sóstói Stadion rekonstrukciója, a Sóstó Természetvédelmi Terület fejlesztése-tervezése, valamint a multifunkcionális csarnok építéséhez szükséges feladatok (területvásárlás, tervezési, előkészítési munka) szerepelnek. A Sóstói Stadion esetében a kormány 2013-ban döntött egy nettó kilencmilliárd forintos támogatásról. Az engedélyezési terv hamarosan beadásra kerül, reményeink szerint tavasz végére a kiviteli terv is elkészül, nyár végén pedig megkezdődhet a bontási munka. A kivitelezés várhatóan 2016. január elején indulhat, és a jelenlegi tervek alapján 2017 tavaszára elkészül a Sóstói Stadion. Kormányzati támogatói döntésre vár az ehhez a fejlesztéshez kapcsolódó másik nagy beruházás, a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja, valamint a multifunkcionális csarnok építése. Ha zöld utat kapunk, megkezdődhetnek a fejlesztések, a tervezési és az előkészítési feladatok végrehajtása is.” – tette hozzá az alpolgármester.

A költségvetés sportot érintő fejezete kapcsán Mészáros Attila elmondta, hogy a sportberuházásokra idén több mint 410 millió forintot fordít a város. A legtöbbet a tervek szerint a nyárra elkészülő „C” jégpálya építésére fordíthatnak. Hasonlóan nagy fejlesztésnek ígérkezik a Széna Téri Általános Iskola új tornacsarnoka. „Minden reményünk megvan arra, hogy az oktatási intézmény területén egy 20x40-es szabványméretű tornatermet építsünk a Köfém SC-vel közösen. Az ütemterv szerint évvégére befejeződő fejlesztéshez 150 millió forintos önrészt biztosít az önkormányzat.”

Mint azt Mészáros Attila alpolgármester megemlítette, az idei sportberuházások között szerepel még az a nyolcmillió forintos támogatás, amellyel a város hozzájárul az Alba Volán SC Öttusa Szakosztálya által kezdeményezett infrastruktúra-fejlesztéshez. A szakosztály egy 80 millió forintos állami támogatást nyert a Börgöndi úti lovarda kiépítésére. „Emellett tovább szépül, gyarapodik a Bregyó Sportközpont is. Mint arról már korábban szó volt, a két betonpálya egyikén az MLSZ-szel együttműködve egy műfüves focipálya, míg a másikon a MKOSZ-szel közösen egy verseny streetballpályát építünk. A Regionális Atlétikai Központban megvalósul idén a kültéri kondipark, és a csarnokban megtörténik a konditerem-fejlesztés is. Megújul a Bregyóban a faház és az öltözők, valamint itt egy értékmegőrzőt is kialakítanak majd, és külső ivóvízvételi lehetőséget is biztosítanak.

„A sporttámogatások tekintetében 327 millió forintot juttatunk a sportkluboknak. Ebben az összegben a kiemelt sportágak, az utánpótlás és a tömegsport is szerepel. Az 55 millió forintos sportalapból idén az utánpótlás műhelyeknek, a diáksportköröknek nyújtunk támogatást. Továbbra is biztosítjuk a „Nyitott tornatermek”programsorozat helyszíneit, hogy a fehérváriaknak lehetőségük legyen az ingyenes, rendszeres sportolásra. Soron szerepelnek a kiemelt sportegyesületek, labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, atlétika, öttusa, illetve idéntől támogatjuk a Velencei-tavi Vízi Sportiskola működését is, hiszen nagyon sok székesfehérvári fiatal jár ki edzésekre.” – tette hozzá az alpolgármester, aki a sportrendezvények kapcsán azt is elmondta, hogy az idei évben összesen 55,5 millió forintot fordít Székesfehérvár nemzetközi és hazai versenyek szervezésére. A tavalyi sikeres versenyt követően ismét mi adhatunk otthont a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj versenynek, az Atlétikai Magyar Bajnokságnak és szintén ebben a sportágban a Magyar Csapatbajnokság döntőjének, valamint az Országos Serdülő Csapatbajnokságnak. A város támogatja továbbá a Fehérvár Rally, az Alba Liga kispályás labdarúgó bajnokság, az év végi futballfesztivál, valamint a II. Alba Regia Röplabda Gála megrendezését. „Székesfehérvár azonban nemcsak a kiemelkedő események mellett áll, hanem hétköznapokon is támogatást nyújt, így is hozzájárulva sportolóink sikeres, nyugodt felkészüléséhez. A sportlétesítmények (Bregyó közi Sportcentrum - Regionális Atlétikai Központ, MÁV és Ikarus sportpálya, Sóstói Stadion, Csitáry G. Emil  Uszoda és Strand, KÖFÉM Uszoda, ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, Vodafone Sportcentrum, KÖFÉM Sportcsarnok) üzemeletetésére a költségvetésben közel hatszázmillió forint szerepel.” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az elmúlt időszakban az ifjúsági területen végzett munka megteremtette annak lehetőségét, hogy már költségvetési soron is megjelentek azok a Székesfehérvári Diáktanács által szervezett, illetve a fiataloknak szóló programok, amelyeknek az elmúlt években bebizonyosodott az érték- és közösségteremtő ereje. A Fehérvári Versünnep, a Fehérvár Hangja, a Fehérvári Ifjúsági Feszt, a Fehérvár Feszt és a Fejér Megyei Diáknapok mellett a 10 millió forintos keretből kap támogatást az ifjúsági feladatok ellátására és működésre a Székesfehérvári Diáktanács, valamint a Skate Park és Underground Zenei Központ fejlesztésre és működtetésre.


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >