Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Vasárnap: Idegenvezetők Világnapja Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. február 20.

Image

Harmincadik éve tartják meg világszerte az Idegenvezetők Világnapját. Vasárnap Székesfehérvár szakmai szervezetei is tematikus idegenvezetéssel csatlakoznak a kezdeményezéshez, valamennyi program ingyenes lesz. A nap zárásaként a város egyik legrégebbi idegenvezetőjének, Kálmán Piroskának a könyvét ismerhetik meg az érdeklődők. A könyvbemutatón részt vesz Brájer Éva alpolgármester is.

 

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. és a helyi Tourinform Iroda a helyi idegenvezetők kezdeményezésére 2010-ben első ízben szervezett ingyenes városbemutató sétákat az Idegenvezetők Világnapja alkalmából. Az 1985 óta az egész világon sikeres kezdeményezés eredeti célja az idegenvezetői munka népszerűsítése, új programok bemutatása az utazásszervezők és a turisztikai szakma számára, és természetesen a turistáknak, a városok lakóinak. Székesfehérváron ezen a napon az idegenvezetők ötödik alkalommal mutatják be társadalmi munkában városunkat, varázsolják a hétköznapokon oly sokat rótt utcákat emberközelivé, megmutatva Székesfehérvár múltját, jelenét, kultúráját és értékeit.  

Február 22-én, vasárnap a városfelfedező kalandozáson a helyi idegenvezetők ebben az évben is úgy mutatják be a várost, ahogy máskor nem látjuk. Egyedi, izgalmas tematika, felkészült szakemberek, szokatlan útvonalak várják az érdeklődőket. Megismerhetik azokat az értékeket, érdekességeket, legendákat is, amelyekkel az idegenvezetők izgalmasabbá tehetik a városunk újrafelfedezésének élményét.

Az első csoportok délelőtt 10:00-kor indulnak, három helyszínről. Pintér András idegenvezető „Vörösmarty-tól Vörösmarty-ig” vezeti a programhoz csatlakozókat a Vörösmarty-térről a Vörösmarty Színházig. Gyülekező a Vörösmarty-téren lesz.

Baumann Zsuzsanna vezetésével a résztvevők a „Zichy család pazar pompájával” ismerkedhetnek meg. Indulás a Zichy-liget Zenepavilonjától.

A délelőtt harmadik programját Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető nagyon talányosan  "Erős idegzetűeknek-a csontok beszélnek" címmel hirdette meg. Akik ehhez a városnéző csoporthoz akarnak csatlakozni, azok a Szent István téren a lovas szobornál gyülekezzenek.
 
A délutáni programok 14:00-kor kezdődnek. Az érdeklődők ekkor is bejárhatják a Vörösmarty-tértől a Vörösmarty színházig vezető utat a „Vörösmarty-tól Vörösmarty-ig” elnevezésű programon, ám az idegenvezető ez alkalommal Pintér Ildikó lesz. Gyülekezni most is a Vörösmarty-téren kell.
 
Kiss Erika idegenvezető „ A nagyvárossá válás útján – Schmidl Ferenc, Molnár Tibor és dr. Kotsis István építész munkássága az 1930-as éveiktől” témát kibontva vezeti végig az érdeklődőket a Várkörúton, bemutatva a villaépületeket, az 1938-as emlékév kapcsán készült átalakításokat. A program résztvevői az Országalmánál gyülekezzenek.

Győre Gabriella idegenvezető a " Régi idők telepesei Fehérváron" avagy rác, oszmán, itáliai -római és szász emlékek” téma köré szervezte programját. A csoport a Skanzenből indul, találkozni a Rác utcai Szerb Orthodox Templom előtt lehet.

A nap zárásaként Kálmán Piroska, Székesfehérvár egyik első idegenvezetőjének közelmúltban megjelent könyvének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők 16 órakor a Hiemer-ház Házasságkötő termében. A ma már az aktív munkától visszavonult Kálmán Piroska „Aztán vigyázz magadra és írjál!” című könyve bemutatja azt a hatalmas változást, amely a turizmus területén az elmúlt évtizedekben történt városunkban, és ismerteti a bejárt útvonalak érdekességeit, nevezetességeit, történelmét. A sorok között áttűnik az idegenvezető személyisége, felkészültsége, szakma szeretete is. A könyvbemutatón Brájer Éva alpolgármester köszönti Kálmán Piroskát és a megjelenteket.

A programokon a részvétel ingyenes!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >