Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Farsangi Hangversenyt adott a Vox Mirabilis és a Stingers Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. február 23.
Nagysikerű Farsangi Hangversenyt adott a Vox Mirabilis kamarakórus a székesfehérvári Jézus Szíve templomban. Az est során Mozart, Farkas Ferenc, Weiner és Anderson művei csendülnek fel. A programra meghívást kapott a Stringers Kamaraegyüttes is. A zenekar tagjai mindannyian a Hermann László Zeneiskola tanárai, s műsorukat ismert egyházi zeneszerzők műveiből állították össze e Hangverseny kedvéért.

 

Teltház előtt került megrendezésre a Vox Mirabilis Kamarakórus hangversenybérletének harmadik farsangi koncertje.

„Jöjjetek, énekeljünk együtt, a zene Istené! A muzsika békét ad, a gyűlöletet elkergeti! Éljen a zene!” - Ennek az életörömnek a szellemében állította össze a műsort az együttes karnagya, Zemlényi Katica.

 

Image
.

 

A program első részében a Vox Mirabilis Kamarakórust hallhatták a jelenlévők: Lind&Jervidal: Sancta Maria, az Assisi Szent Ferenc oratóriumból Zemlényi Katica vezényletével, majd a közönség megismerkedhetett Morten Lauridsen amerikai zeneszerzővel, aki különleges módon talált a zenei pályára: őrszemként dolgozott az erdészeti tűzoltóságnál, csak később határozta el, hogy zenei tanulmányokba kezd.

Emiatt későn vált ismertté, akkor viszont nagyon: a youtube videómegosztó oldalon emberek százezrei hallgatják az O, Magnum Mysterium című művét világszerte, de nehézsége miatt viszonylag kevesen éneklik ezt a 8, helyenként 9 szólamú darabot.

 

Image
.

 

A mű a new accessibility, azaz a közönséghez visszatalálás jegyében fogant: ez az alkotói irányzat a minél szélesebb közönségrétegek elérését fontosabbnak tartja, mint az új utak keresését. Lauridsen, ismert kortárs zeneszerző 2007-ben vehette át a Fehér Házban az Egyesült Államok legmagasabb rangú művészeti elismerését, a Nemzeti Művészeti Díjat.

Morten Lauridsen: O, Magnum Mysterium c. művének meghallgatása után az est moderátora, Zemlényi János elmondta, hogy éppen egy évvel ezelőtt énekelte el a kórus Blacha Ima a békéért c. művét, az ukrajnai helyzetre való tekintettel.

Image
.

 

 

Sajnos ma még rosszabbul áll az ukrajnai helyzet, ezért a következő műsorszám Gjelo (JEILU): Ubi caritas c. műve volt, s e norvég kórusművel kérte a kórus is a békét az Ukrajnában élők számára.

A dal szövege így hangzik: Ahol szeretet lakik, ott van Isten, Krisztus szeretete gyűjtött össze minket. Örülünk és szeretjük az élő Istent és egymást is őszinte szívvel. Végül Gordon Young: Alleluja c. művét hallgathatta meg a közönség a kamarakórustól.

 

Image
.

 

A Farsangi Hangverseny vendége ez alkalommal a Stringers Kamaraegyüttes volt. Az együttes tagjai: Hartyáni Zsuzsanna, Szőnyi Anna, Mezei Adrienn és Kalas Beatrix a Hermann László Zeneiskola tanárai, akik több zenekarban is közreműködnek.

Az együttes valamennyi tagja magas szintű zenei múlttal rendelkezik, szólistaként is vállalnak fellépéseket. A kamaramuzsikálás igazi kihívás minden zenész számára, hiszen így mód van az egyéni elképzelések megvalósítására is.

 

Image
.

 

Közreműködtek már számos rendezvényen, adventi koncerten, szabadtéri koncerteken, jótékonysági hangversenyeken, kiállítás megnyitókon, gyermekeknek tartott hangszerbemutatón. Műsorukat most ismert egyházi zeneszerzők műveiből állították össze.

Gyönyörű muzsikájuk után a két együttes közösen adta elő Karl Jenkins: Dalok a szentélyből c. sorozatából a himnuszt, majd az est befejezéseként két spirituálé hangzott el a Vox Mirabilis Kamarakórus előadásában: Don Francisco: Jézus meghalt és feltámadt, valamint John Smith: Ride the chariot.

 

Image
.

 

A Vox Mirabilis Kamarakórus koncertsorozatának befejező hangversenye április 11-én kerül megrendezésre. – Reményeink szerint hasonló, fantasztikus előadást láthat/hallhat majd a közönség tavasszal is.

Image
.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >