Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Élményekkel és ízekkel kényeztet Székesfehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla, Stettler Zsuzsanna   
2015. február 27.

Image

Történelmi óriásbábok, a legnagyobb fesztiválokon készült kép- és filmsorok, finom fagylalt, valamint a város és a térség programkínálata - mindezeket megtalálják a Székesfehérvár standjára ellátogatók az Utazás 2015 kiállításon. A Budapesti Vásárközpontban húszezer négyzetméteren 258 hazai és külföldi partner többezer ajánlatát kínálják a vendégeknek.

 

 

A tegnapi megnyitó és szakmai nap után egészen vasárnap estig látogatható az Utazás kiállítás, valamint a hozzá kapcsolódó Afrika Expo és Bringaexpo. Az útra kelőknek érdemes igénybe venni a MÁV 50%-os kedvezményét, amelyről pontos tájékoztatás az Utazás kiállítás honlapján és a MÁV pénztárakban olvasható. 


Idén először Székesfehérvár az Utazás kiállítás belföldi díszvendége. Az idegenforgalmi börzén a város egy látványos, 100 m2-es standon mutatkozik be, amely már messziről magára vonja az érkezők figyelmét a Budapesti Vásárközpont „A” pavilonjában. „Székesfehérvár kényeztet” – a mottóhoz hűen látványosságokkal, finom ízekkel, érdekes bemutatókkal, valamint a legfontosabb kulturális-turisztikai programok kínálatával várják a látogatókat. 

Nemcsak a város, hanem a térség számára is fontos bemutatkozási lehetőség a szezonnyitó kiállítás – ez derült ki azon a csütörtök kora délutáni ünnepségen, amelynek keretében a székesfehérvári standot jelképesen is megnyitották a látogatók előtt.

„Bármelyik irányból is érkezik hozzánk az utazó, azonnal megelevenednek előtte azok a mondatok, amelyek az útikönyvekben szerepelnek Székesfehérvárról. A városban barangolva mindenki megtapasztalhatja, hogy a kis-, közepes- és nagyvállalkozások sokasága, a pezsgő sportélet, a templomtornyok, a várfal, a macskaköves belvárosi utcák, az Aranybulla, az augusztusban megrendezésre kerülő Székesfehérvári Királyi Napok, a Koronázási Szertartásjáték – minden, ami itt van – az maga a történelem. Arra bíztatok mindenkit, látogasson el Magyarország történelmi fővárosába és hagyja, hogy Székesfehérvár kényeztesse!” – fogalmazott köszöntőjében Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. 

A fehérvári hangulat csak Fehérváron érezhető igazán – köszöntőjében éppen ezért mindenkit arra ösztönzött dr. Cser-Palkovics András, hogy személyesen látogassanak el személyesen is a városba. „Székesfehérvár maga a magyar történelem. A nemzet történelmi fővárosa vagyunk, amit Belvárosunkkal és rendezvényeinkkel a 21. századhoz illő módon igyekszünk is ezt mindenkinek megmutatni. Jó példa a Koronázási Szertartásjáték, amit csodaként élünk meg, hiszen a koronázásokat az egykori helyszínen, Szent István bazilikájának romjai felett egy szertartásjáték keretében ma újraélhetjük. Az ehhez kapcsolódó Fény utca is olyan egyedi hangulatot kölcsönöz a városnak, amelyet azokban a napokban Székesfehérváron személyesen kell átélni. Jöjjenek el hozzánk, és akkor megértik, hogy miért szeretjük mi ennyire az otthonunkat, Székesfehérvárt.” – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. 

A város egyik legnagyobb fesztiváljának is főszereplői, a Szent Istvánt és Gizella királynét megformáló óriásbábok tették még hangulatosabbá a székesfehérvári stand megnyitóját. A Vörösmarty Színház igazgatója,dr. Szikora János beszélt az általa megteremtett új műfajról, a történelmi szertartásjátékról. Augusztusban néhány napra újra középkori arcát mutatja Székesfehérvár, hiszen Piactérré alakul a Belváros, ahol komédiások, vásározók, vitézek töltik meg a tereket. Ezeken az estéken történelmi képregényeket vetítenek a Fő utcai házak falára, valamint az egykori koronázási szertartásokat is megidézik a művészet eszközeivel. 

A város sportélete is egyedülállóan színes, ezt Ocskay Gábor, a Fehérvár AV19 jégkorongszakosztály igazgatója mutatta be. Mind a négy nagy csapatsportágnak kiváló képviselői vannak Székesfehérváron, sőt a kosárlabda, a kézilabda, a labdarúgás, valamint a jégkorong mellett az egyéni sportágakban is fontos klubok működnek, köztük egy atlétikai klub és akadémia. Mindezek a sporton keresztül öregbítik ennek a több mint ezeréves városnak a hírnevét. 

Az Utazás kiállítás csütörtöktől vasárnapig várja a látogatókat, a hivatalos megnyitót a mai szakmai nap keretében tartották a Budapesti Vásárközpontban. 

Ganczer Gábor
, a Hungexpo vezérigazgatója elmondta, hogy a belföldi kínálat megjelenését idén új koncepció mentén szervezték, hét régió 70 kiállítója jelenik meg, a Balaton régió több mint 20 kiállítót vonultat fel. Arról is beszélt, hogy az utazási szokások változásával egyre erősödik az online értékesítés szerepe, de a személyes kapcsolat felveszi ezzel a versenyt.  „Az idei kiállítás belföldi díszvendége Székesfehérvár, ahol szinte összesűrűsödik a kulturális és történelmi múlt. Színes élet zajlik ebben a városban, amelyből most ízelítőt kaphatnak az Utazás kiállításra érkezők” – ajánlotta a fehérvári standot a látogatók figyelmébe a vezérigazgató.  A külföldi díszvendég, Románia kapcsán kiemelte, hogy mi, magyarok sokszor és sokat utazunk Erdélybe, de itt az ideje megismerni a világörökség részét képező természetvédelmi területeket, azaz a Duna-delta vidékét, a Fekete-tenger homokos partját, és varázslatos moldvai kolostorokat. 

Dr. Ruszinkó Ádám
, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a megnyitón tartott köszöntőjében arról beszélt, hogy idén már 38. alkalommal rendezik meg az Utazás kiállítást, amelyhez számos kiegészítő program kapcsolódik. Kiemelte: „Minden ok megvan az ünneplésre, hiszen a turizmus minden fontosabb mutatója növekedett az elmúlt évben. Tavaly 9,5 millió vendég 24,2 millió vendégéjszakát töltött el az országban, minden régió forgalma bővült.” - tette hozzá. Az ágazat kiemelkedő teljesítménye elsősorban a belföldi turizmus teljesítményének köszönhető. „A ma turistáinak egyre fokozottabb az igénye az autentikus élmények iránt. Mindez a helyi értékek, az egyediség keresésére ösztönöz. Az utazás nem pusztán helyváltoztatás, hanem egyfajta lelkiállapot, amikor a legzárkózottabb ember is kaput nyit új eszmék, kultúrák, élmények befogadására.” 

A szakmai napra érkezőket a szakkiállításnak otthont adó város főpolgármester-helyettese, valamint a belföldi és külföldi díszvendégek képviselői is köszöntötték. A megnyitót a Folkmanusok jókedvű, pergő műsora zárta, majd ezt követően megindult a színes forgatag. A vasárnap estig látogatható Utazás 2015 kiállításon Székesfehérvár megmutatja, hogyan él és szórakoztat a történelem. Nyereményekkel, és az új, grandiózus fesztivál, a Koronázási Ünnepi Játékok királyi óriásbábjainak „műsorával” is várják az érdeklődőket. Érdemes lesz tehát elidőzni a történelem teraszán, és megkóstolni a cukrász-remekeket is, köztük a 2013-as Év fagylaltját. 

Székesfehérvár kulturális produkciókkal is bemutatkozik a HUNGEXPO „A” pavilonjának színpadán. Pénteken a Fehérvári Big Band Sinatra-dalokból készült összeállításával lép fel, majd szombaton a „Fölszállott a páva” televíziós műsor különdíjasának, az Alba Regia Táncegyüttes produkcióját láthatják, míg vasárnap a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének diákjai adnak koncertet. 

A fehérváriak szomszédságában található a kiállítás legnagyobb attrakciója, az a 180 m²-es Magyarország térkép, amely 1 000 000 LEGO® kockából épült fel. A kicsiket a LEGO® Store Játszóház várja, ahol a legújabb játékokat is kipróbálhatják, a jó hangulatról pedig ember nagyságú LEGO® figurák gondoskodnak. Természetesen idén is lesz játék, hiszen az Utazás kiállításra jegyet váltó látogatók kitölthetnek egy pár kérdésből álló nyeremény szelvényt. A helyes választ adók közül kerül majd ki az az egy szerencsés, aki megnyeri az 1 hetes, 2 fő részére szóló Mauritius-szigeteki álomutazást.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >