Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Igyunk egy pohár vizet a vesénk egészségére!
Igyunk egy pohár vizet a vesénk egészségére! Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. március 12.

Image

Az idei Vese Világnapja kiemelt témája a megfelelő minőségű és mennyiségű vízfogyasztás. A Világnap keretében a vesebetegség megelőzésének és korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet világszerte. A nemzetközi kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum dialízishálózat is, amelynek Székesfehérvári Dialízisközpontja 2015. március 19-én, csütörtökön 10.00 órakor szakmai és felvilágosító programmal várja az érdeklődőket.

 

 

A Fehérvári Civil Központban sorra kerülő rendezvényről Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Dr. Zakar Gábor, a B. Braun Avitum 9. Dialízisközpont orvosigazgatója.


Ma, Magyarországon minden 10. embert érint valamilyen fokú veseműködési zavar, és több mint 7000 beteg szorul rendszeres művesekezelésre. A nehéz felismerhetőség miatt kiemelten fontos a vesefunkciók rendszeres felülvizsgálata, mivel a korán felfedezett vesebetegség kezelhető, a veseműködés vesztésének üteme lassítható. A B. Braun Avitum hálózatában a magyar vesebetegek közel 40 százaléka, ebből a székesfehérvári központban jelenleg 175 beteg számára nyújt világszínvonalú kezelést.

A Vese Világnapja idei, kiemelt témája a megfelelő minőségű és mennyiségű vízfogyasztás. A Világnap keretében a vesebetegség megelőzésének és korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet világszerte. Az aktivitásokhoz a székesfehérvári dialízisközpont 2015. március 19-én, csütörtökön egy szakmai és felvilágosító nap szervezésével csatlakozik, amelynek keretében a dializált, a transzpantált és a gondozott betegek, valamint hozzátartozóik számára tartanak ismeretterjesztő programokat és előadásokat, de emellett szívesen látnak mindenkit, aki érintett lehet, vagy a téma felkeltette az érdeklődést.

Dr. Zakar Gábor, a székesfehérvári dialízisközpont orvosigazgatója kiemelte: „A lakossági fórumon szó lesz arról is, hogy mi az igazság a vízfogyasztás mennyiségével kapcsolatban, továbbá, hogy az egészséges, vagy a magukat egészségesnek tudó emberek hogyan őrizhetik meg a legjobban a veséjük egészségét. Az ismeretterjesztő előadások mellett szűréseket végeznek a dialízis központ szakemberei.”

 

 

„Székesfehérvár Önkormányzata számos lakossági szűrő- és egészségmegőrző programot szervez minden évben. Örömmel állunk a székesfehérvári dialízisközpont által szervezett kezdeményezés mellé is, amely a vese egészséges működését, a betegségek megelőzését állítja középpontba.” – hangsúlyozta Östör Annamária. Az egészségügyi és sporttanácsnok felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes lesz részt venni a csütörtöki rendezvényen, hiszen hasznos információk hangzanak majd el többek között a helyes vízfogyasztás mértékéről is. „A szakemberek ajánlása és tanácsa a leghitelesebb forrás.”

A víz elengedhetetlen az élethez. Szervezetünk egészséges működéséhez gondoskodnunk kell a megfelelő folyadékbevitelről, hiszen az a vérképződéstől kezdve az anyagcseréig számos életfunkcióhoz szükséges. Az anyagcsere-folyamatok már 3 százalékos folyadékhiánynál csökkennek, 10 százaléknál pedig már a vesék működése is súlyosan károsodhat, és kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel a vérben.

Dr. Zakar Gábor orvosigazgató elmondta azt is, hogy egy átlagos ember fizikai terheléstől és időjárástól függően változó mennyiségű folyadékot fogyaszt. A bevitelt, a szervezet érzékelő rendszere, a szomjúság szabályozza. Elsősorban szénsavmentes víz fogyasztása ajánlott, ez Magyarországon - kivételektől eltekintve – egyszerű csapvíz is lehet. Idős embereknél a kevés folyadékbevitel kezdetben fáradékonyságot, fejfájást, dekoncentráltságot okozhat, ami hosszú távon megterheli a szívet és a keringési rendszert, valamint akadályozza a megfelelő anyagcserét a salakanyagok kiválasztását.

A vesebetegek folyadékbevitelének a vese adott betegségéhez és működési állapotához kell alkalmazkodnia. Egyes állapotokban (pl. vesekő, gennyes vesegyulladás) fokozott folyadékbevitelre van szükség, azonban a veseelégtelenség késői stádiumában ez az elv nem érvényes, mert a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot, így a túlzott folyadékbevitel ártalmas lehet. Erre az állapotra jellemző panaszok nincsenek, az emberek a veseműködés súlyos csökkenését nem veszik észre, így a nem megfelelő folyadékbevitel hatására vizenyőssé válhatnak, fulladásos panaszok lépnek fel.

Fontos tehát, hogy mindenki, aki vesekárosodás lehetőségének van kitéve – ilyenek a magas vérnyomásosok és a cukorbetegek is – időben vizsgáltassák meg magukat. Figyeljenek veséik állapotára, és ennek megfelelően tervezzék napi folyadékbevitelüket. A sajnos egyre több embert érintő súlyos vesebetegség, valamint ennek az időben történő felismerésének fontosságára évről évre a Vese Világnapja keretében hívják fel világszerte a figyelmet.

Székesfehérváron "Figyeljünk veséink védelmére!" címmel rendeznek lakossági fórumot 2015. március 19-én, csütörtökön 10 és 13 óra között a Fehérvári Civil Központban. A Vese Világnapja alkalmából a vesék és a folyadék kapcsolatáról tart előadást dr. Zakar Gábor nefrológus főorvos. A helyszínen vizeletszűrést  és vérnyomásmérést végeznek a B. Braun Avitum 9. Dialízisközpont munkatársai.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >