Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
BACH 330 Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. március 20.

Image

Székesfehérvár énekesei és zenészei együtt ünneplik 2015. március 21-én, szombaton Székesfehérvár különböző helyszínein Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulóját. A zenei rendezvénnyel a nemzetközi Bach-köszöntéshez kapcsolódik a város zeneszerető közönsége más magyar városokkal együtt
.

 

 

Bach születésének 330. évfordulója alkalmából 2015. március 21-én, immár ötödik alkalommal rendezik meg világszerte a „Bach in the subways”, azaz „Bach az aluljárókban” napot. Idén 39 ország 129 városában emlékeznek Bachra aluljárókban és köztereken való utcazenéléssel, nyitott koncerttermekben és nyitott templomokban felcsendülő muzsikával. A nemzetközi mozgalom alapítója Dale Henderson New York-i gordonkaművész, akinek célja, hogy a jövő generációival megismertesse Bach művészetét és a klasszikus zene értékeit. Az esemény során zenészek, zenekarok, kórusok aluljárókban és nyilvános helyeken, nyitott koncerttermekben és templomokban Bach-műveket adnak elő.

 

Idén első alkalommal Székesfehérvár is csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez. A szombati eseményeket beharangozó sajtótájékoztatón Csutiné Schleer Erzsébet főszervező elmondta: „Magyarországot Budapesten kívül egyedül Székesfehérvár képviseli, ami tovább öregbíti a város hírnevét. Nagyszabású, önszerveződő, önkéntes zenei megmozdulás lesz majd a város több pontján a Mester emlékére. Muzsikálni fognak dalosok és zenészek, profik és amatőrök, együttesek és szólisták. Számomra nagy öröm, hogy a Primavera Kórus felhívására az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, neves orgonaművészek, a Hermann László Zeneiskola növendékei és tanárai, valamint a MéhKasAula Egyesület is csatlakozott a szombati eseményhez.” Az utcai zenéléshez egész nap bárhol csatlakozhat mindenki, akinek kedve van. A hangversenyek mindenhol ingyenesek, és adományt sem fogadnak el!

„Örömmel fogadtuk és segítjük e programot, hiszen Székesfehérváron már több kreatív kezdeményezés volt arra, hogy a komolyzenét kivigyük utcáinkra, tereinkre. A visszajelzés nagyon pozitív a város lakói részéről.” – emelte ki Székesfehérvár alpolgármestere. Brájer Éva hozzátette: „Bach születésének 330. évfordulója alkalmából - egy nagyon szép összefogásnak köszönhetően - most egy újabb remek lehetőség nyílik erre. Az Órajáték előtti és a kihangosított templomi koncertek mellett igazi különlegességnek számít az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Primavera kórus közös előadása az Alba Plazaban. Kíváncsian várom, milyen lesz a fogadtatása.” – tette hozzá Brájer Éva, aki tisztelettel hívta a fehérváriakat a koncertekre.

 

Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója hangsúlyozta, hogy örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert ezen a napon az embereknek ajándékba adhatják a zenét, mint ahogy Bach is ajándékba adta az utókornak fantasztikus muzsikáját. „Remek lehetőség ez a koncert arra is, hogy újabb hallgatókat nyerjünk a komolyzenének.”

Korb Tamás orgonaművész a templomi koncertről elmondta, a város neves zenészeinek előadásában a legismertebb Bach-művek hangzanak el. „Az a cél, hogy közelebb hozzuk ennek az univerzális zseninek a műveit az emberekhez.” Az esti koncertet a Városház téren kihangosítják, és emellett a Méhkas Dia Project fényfestéssel színesíti az estét és a Szent Imre templom falát, mondta Szepesi Imre „Zöld”.

A „Bach 330” nemzetközi kezdeményezés folyamatosan frissülő, székesfehérvári programjai megtalálhatóak a http://primavera.hu/evrolevre/fooldal.htm oldalon. E szerint március 21-én, 12.15 órakor a Hermann László Zeneiskola növendékei és tanárai a Kossuth utcai órajáték előtti téren muzsikálnak. 14.00 órakor az Alba Plaza bevásárlóközpontban a Primavera Kórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ad elő Bach műveket. 19.30 órától a templomban a város orgonaművészei (Teleki Miklós, Korb Tamás, Tóka Szabolcs, Tóka Ágoston, Moharos Sándor, Vadászy Barbara, Szarka Andrea, Fux István) mellett fellép Gede László (harsona), Pásztor Kata (fuvola), valamint Radics Éva és Reiner Renáta (szoprán). A többórás koncert a kihangosításnak köszönhetően a Városház téren is hallható majd, ahol a MéhKasAula Egyesület ünnepi fényfestéssel köszönti a zeneszerző-fejedelmet.

A zenekedvelő érdeklődőket szertettel várják minden helyszínen!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >