Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Szakmai konzultáció a Fejér megyei jogászokkal Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsa   
2015. március 23.

Image

Második helyszínként Székesfehérváron került sor szakmai konzultációra a polgári perrendtartás új szabályainak kodifikációja kapcsán. A Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezete által rendezett Jogásznapon és konferencián dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter is előadást tartott. A tárcavezető dr. Sárközy Tamással, a Magyar Jogász Egylet elnökével, valamint dr. Bóka Viktor jegyzővel, a Fejér Megyei Szervezet elnökével és dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel közös sajtótájékoztatón összegezte a találkozó tapasztalatait.

 

 

A Magyar Jogász Egylet – a Polgári Perjogi Kodifikációs Főbizottság tagjaként - országszerte szervez a kodifikációhoz kapcsolódó szakmai konzultációkat. A sorozat második helyszíneként pénteken Székesfehérváron tartottak Jogásznapot és Pp. konferenciát, a dr. Bóka Viktor elnök vezetésével működő Fejér Megyei Szervezet rendezésében.

Az új polgári perrendtartás koncepciója mellett a valódi közigazgatási bíráskodás megteremtéséről, valamint a cégeljárás fejlesztésének lehetőségeiről értekeztek a résztvevők. Dr. Trócsányi László miniszter “Az Igazságügyi Minisztérium magánjogi kodifikációi” címmel tartott előadást.

A szakmai napot záró sajtótájékoztatón az igazságügyi miniszter elsőként Székesfehérvár alkotmányosságban betöltött szerepéről szólt. "Amikor Székesfehérváron vagyok, mindig az Alaptörvény jut eszembe, amely kimondja: „Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét.” Mindezt Székesfehérvár megtestesíti, hiszen a Szent Koronát itt őrizték, az Aranybullát pedig szintén itt fogadták el.”

Pénteki előadásában Dr. Trócsányi László az Igazságügyi Minisztérium magánjogi jogalkotását mutatta be és néhány aktuális példát ismertetett. „A minisztériumnak a tervezetteken felül mindig van számos ad hoc feladata, ilyen volt például a devizahitelek rendezése, a szerződések forintosítása kapcsán szükséges szabályozás. Most pedig a brókerbotrány kapcsán vizsgáljuk azt, hogy milyen lehetőségek vannak a jog területén a hasonló helyzetek elkerülésére, és milyen pénzpiaci szigorítások szükségesek. Az állandó feladatok kapcsán a közigazgatási perrendtartásra vonatkozó szabályozás koncepciójáról számoltam be, amelyet a jövő hónapban nyújt be az Igazságügyi Minisztérium a kormánynak.” - mondta az igazságügyi miniszter. Dr. Trócsányi László szerint a közigazgatási ügyekben különösen fontos, hogy korszerű és hatékony bíráskodás álljon az állampolgárok rendelkezésére. Meggondolandónak nevezte a közigazgatási felsőbíróság felállítását is a jelenlegi bírósági szervezetrendszeren belül. Közölte, hogy mind a koncepció, mind a közigazgatási felsőbíróság kérdésében még tavasszal dönt a kormány. A miniszter megemlítette a magáncsőd intézményének hazai bevezetésével kapcsolatos feladatokat, valamint beszámolt a képmás- és hangfelvétellel való visszaélések szabályozásának változásáról a polgári perrendben, amellyel a sajtóperek gyorsíthatóak fel.

Dr. Sárközy Tamás elnök a Magyar Jogász Egylet nevében örömét fejezte ki, hogy ők kaptak lehetőséget a civiljogi kodifikációval kapcsolatos szakmai viták megszervezésére. Mint mondta, Szegeden, majd Székesfehérváron kezdték a sort. Ezt követően pedig öt táblabíróságon, valamint Miskolcon és Szombathelyen rendeznek még hasonló konferenciát.

A sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester arra hívta fel a figyelmet, milyen nagy lehetőség a jogásztársadalom számára, hogy már előkészítés közben megismerhetik a jogszabályokat. Megköszönte a Magyar Jogász Egylet országos és Fejér megyei elnökeinek a lehetőséget, hogy a szakmai konzultációra, valamint színvonalas konferenciára Székesfehérváron kerülhetett sor. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >