Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Óvodabővítés, út- és járdafelújítás Maroshegyen Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsa   
2015. március 26.

Image

Maroshegy az egyik legnagyobb területen fekvő városrész, éppen ezért az útfelújítások folytatása az egyik kiemelt szempont évről-évre. Emellett 2015-ben két csoportszobával bővül a Maroshegyi Óvoda, a Rádió lakótelepen kicserélik az elöregedett szennyvízcsatornát és befejeződik a Szilvamag területén is a járdaépítés. A Maroshegyet érintő idei fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatót a Gárdonyi Géza Művelődési Házban Brájer Éva alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.

 

Nemcsak új feladatok és fejlesztési lehetőségek jelennek meg a városi költségvetés elfogadásakor, hanem vannak több év alatt megvalósuló beruházások is. Egy ilyen fejlesztés zajlik ezekben a hetekben is Maroshegyen, a Szilvamag utcában. A közműkiváltásokat követően térköves járda épül a kis üzletek előtti útszakaszon, valamint a Balatoni út és a Szilvamag közötti területen, ahol még parkosítást is terveznek. Mint a szerdai sajtótájékoztatón Brájer Éva elmondta, hamarosan egyeztetést hívnak össze az üzletek tulajdonosaival, hogy velük összehangolva valósuljon meg a terület rendbetétele.  

Maroshegy önkormányzati képviselője örömmel adott tájékoztatást arról, hogy elkezdődött a bővítés a Maroshegyi Óvodában. „Szerencsére nagyon sok kisgyermek él a városrészben, ezért is szükség van a két új csoportszobára, szeretnénk, ha szeptemberre már megkapnánk a használatbavételi engedélyt. Emiatt elképzelhető, hogy a július 20-tól kezdődő óvodai nyári szünetet egy héttel előre kell hozni. Erre az öt napra, július 13-tól a Tóvárosi Óvodában helyeznénk el a gyermekeket. A 125 millió forintos beruházás az épület bővítéséről szól, emellett 10 millió forint áll rendelkezésre eszközbeszerzésre és parkolók kialakítására is szerepel forrás a költségvetésben, hiszen a kétszáz gyermek elhelyezésére szolgáló intézménybe sokan viszik reggel autóval a gyerekeket. Az intézményvezetővel éppen tegnap beszéltünk arról is, hogy a körzet képviselői keretéből új fejlesztő játékokat veszünk az óvodásoknak.” 

Az Ybl intézmény-felújítási program keretében új előtető készül a Táncsics Mihály Általános Iskola CLASP-rendszerű épületszárnyához. Brájer Éva elmondta, hogy a több mint 10 milliós beruházáshoz a tervek elkészültek, jelenleg a méretre szabott tetőelemeket készíti, majd helyezi fel a kivitelező. 

A körzet képviselője arról is beszámolt, hogy hamarosan lakossági fórumot tartanak a Rádió lakótelepen élőknek, mert a Vízgazdálkodási Alap terhére elkezdődik a szennyvízvezeték-hálózat átépítése a lakótelepen. Mint mondta: helyenként nemcsak elvékonyodtak a csövek, hanem be is szakadt a csatornaszakasz, ami rendkívül veszélyes. A munkálatokra összesen 66 millió forintot fordít a város, a kivitelezés idejére a lakótelepen élők türelmét kérik. 

„A Boba vasútvonal fejlesztésével kapcsolatban is tervezünk sajtótájékoztatót tartani a város főépítészével közösen, hiszen ha hosszú távon is, de jelentős fejlesztéseket eredményez ez a beruházás is a városrészben. Nemcsak a vasúti hálózat újul meg, hanem a környék közlekedésében és a csapadékvíz-elvezetésben is lesz fejlődés. Ezt a városrész-fejlesztési programot 2014-ben fogadta el a közgyűlés, a város jegyzője pedig idén is folytatja még az egyeztetéseket a beruházást végző NIF Zrt-vel.” – emelte ki Brájer Éva. 

Elhangzott, hogy a Balatoni út és a Maroshegyi Üzletközpont közötti területen egy kutyafuttatót szeretnének kialakítani, valamint remény van arra is, hogy a jelenlegi focipálya és a Balatoni út között egy kisebb műfüves pálya épülne. 

A sajtótájékoztatónak otthont adó Gárdonyi Géza Művelődési Ház felújításával kapcsolatban Brájer Éva elmondta, hogy – a 2013-as kihelyezett kormányülésen elhangzott ígéretnek megfelelően – kormányzati támogatásból kerülhet majd sor a beruházásra. Az önkormányzati képviselő régóta szeretné, ha Székesfehérvárnak is lenne önálló bábtársulata lenne. Ez is a megújult kulturális intézményben kaphat majd helyet. 

Maroshegy egy kiterjedt területen fekvő városrész, sok hosszú utcával és keskeny átkötő-utakkal. Éppen ezért az út- és járdafelújításokat kiemelten fontosnak tartja Brájer Éva. „Elkezdődött a Besztercei utca - a környékbeliek által csak Rigó dombnak hívott - út felújításának a tervezése. Ez egy rövid utcaszakasz, de nagyon fontos, mert a Borszéki és az Orsovai utca között reggel és délután komoly autóforgalom van a felújítandó szakaszon. Nagyon fontos ez a beruházás azért is, mert a gyerekek erre járnak az iskolába.” – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az idei beruházás mellett már megvannak a tervek a következő évekre is. A hosszabb, komolyabb beruházási igényű utcák – mint például a Brassói utca – felújítására keresik a pályázati lehetőségeket, a Lugosi utca pedig várhatóan jövőre városi költségvetési forrásból valósulhat meg. 

A körzet önkormányzati képviselője arról is beszélt, hogy folyamatosan nyílnak új utcák Maroshegyen. Az ott élők a zúzott köves helyett aszfaltozott utat szeretnének, melynek megépítése szerepel a tervek között, de a költségvetési forrásoktól függ. 

Folyamatosan napirenden van a postahivatal átköltöztetése is, ezzel kapcsolatban az önkormányzati képviselő megerősítette, hogy zajlanak a Magyar Posta és a város önkormányzata közötti egyeztetések, amelynek remélhetőleg hamarosan az eredményeiről is hírt adhatnak.  

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >