Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Zene és próza egybefonódik
Zene és próza egybefonódik Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. március 27.
Komoly, ugyanakkor fiatalosan lendületes húsvéti koncertjére invitálja a közönséget az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A „Gyere, kövess engem!” című, keresztúti elmélkedésekkel átszőtt zenés áhitatra a Felsővárosi Szent Sebestyén templomban kerül sor március 31-én, kedden 19.30 órától. Felcsendül többek között Giovanni Battista Pergolesi „Stabat Mater”-e, melyet Tóth Tamás atya húsvétra felkészítő, nyugalmat adó gondolatai tesznek még különlegesebbé.

 

 

A zenekart Antal Mátyás Liszt-díjas karmester vezényli, aki éppen három évtizeddel ezelőtt, 1985-ben a fehérvári szimfonikusok művészeti vezetője volt. Jegyek korlátozott számban még kaphatóak a Vörösmarty Színház jegyirodájában. – hangzott el a Brájer Évaalpolgármester és ifj. Major István, a zenekar igazgatója részvételével rendezett sajtótájékoztatón. 

Sikeresen megtette az első lépéseket a megújulás, az intenzív fejlődés útján a januártól önálló intézményként működő Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Az idén százkét éves együttes teltházas kick-off koncertet adott a februárban a Vörösmarty Színházban, majd múlt szombaton bekapcsolódott a „Bach 330” nemzetközi komolyzenei kezdeményezés székesfehérvári programjaiba is. Az együttes jövő keddi húsvéti fellépése egészen különleges, Jézus szenvedéstörténetét megjelenítő, ugyanakkor nyugalmat adó élményt kínál a közönségnek.

A „Gyere, kövess engem” című, keresztúti elmélkedésekkel átszőtt zenés áhitat március 31-én 19.30 órakor kezdődik a Felsővárosi Szent Sebestyén templomban. „Hosszú évek hagyománya szerint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenyével köszönti a város a keresztény világ legnagyobb ünnepét. Idén a felújítás alatt álló Szent István Bazilika helyett új helyszínen, a Szent Sebestyén templomban kerül sor a húsvéti koncertre. Izgalommal várjuk a hangversenyt azért is, mert ifjabb Major István eltért a hagyományoktól a program összeállításakor. Fültanúi lehetünk egy klasszikus komolyzenei összeállításnak, melyet ezúttal Tóth Tamás atya prózai gondolatai tesznek igazán különlegessé, emelkedetté.” - emelte ki a koncert beharangozó sajtótájékoztatóján Brájer Éva alpolgármester. Hozzátette: köszönhetően a Felsőváros történelmi múltjának, az itt élő hívő közösség mindig nagyon erős és összetartó volt, a gazdálkodásból élőknek a hit adott erőt a mindennapi megpróbáltatásokhoz. A hívőknek helyet adó, felújítás alatt álló felsővárosi templom különleges hangsúlyt kap a szimfonikusok koncertje által.

„Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ügyel arra, hogy minden hangversenye különleges esemény legyen, de úgy gondolom, hogy a húsvéti koncertünk még kiemelkedőbb lesz. A felsővárosi templom akusztikai szempontból, és a befogadóképességét tekintve is megfelelő egy koncert megrendezésére. Fontosnak tartom, hogy a fehérvári fellépéseinken újabb és újabb helyszíneket vonjunk be a közösség életébe, így a Szent Sebestyén templommal is hosszútávú elképzeléseink vannak.”
 – hangsúlyozta ifj. Major István igazgató.


A húsvéti koncert műsoráról szólva elmondta: olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, akik tragikusan rövid életet éltek. Ugyanakkor nagyon pozitív az az üzenet, hogy Franz Schubert 18 évesen fejezte be a C-dúr misét, Giovanni Battista Pergolesi pedig mindössze 16 évesen komponálta a Stabat Mater-t. Egyházi jellegük ellenére mindkét alkotást áthatja a fiatalos lendület és a könnyedség. Tekintettel arra, hogy az ünnep előtt rendezik meg a koncertet, Krisztus szenvedéstörténetét és a húsvétra való felkészülés nyugalmát kívánják megjeleníteni. A Stabat Mater zenemű tételei között Tóth Tamás atya tolmácsolásában hallhatja a közönség Tomislav Ivančić plébános keresztúti elmélkedéseit, amely a mai kor emberéhez szólva nyújt lelki táplálékot. Vendég karmesterként Antal Mátyás Liszt-díjas karmester vezényel, aki a zenekar kinevezett művészeti vezetője volt csaknem három évtizeddel ezelőtt. Az újabb közös munka rendkívül motiváló a zenekari tagok számára, illetve még kevéssé ismert, fiatal szólisták - Szalai Ágnes, Derzsi-Pap Enikő, Varga Donát és Szerdahelyi Pál – is fellépnek az esten.

A fehérvári szimfonikusok törekvéseinek sikerét az is mutatja, hogy szinte minden jegy elkelt a koncertre, a templomi padok mellé pótszékek elhelyezésére is szükség lesz. Belépők korlátozott számban még kaphatóak a Vörösmarty Színház jegyirodájában. Szeretettel várják az érdeklődőket, akik különleges zenei élményt és lelki táplálékot kapnak a Húsvétot megelőzően!

A részletes program az Alba Regia Szimfonikus Zenekar holnapjánolvasható.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >