Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Összefonódó történelem, szoros barátság Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. március 30.

Image

Idén a sziléziai Opole volt a házigazdája a Magyar-Lengyel Barátság Napja rendezvényeinek, a nagyszabású közös ünnepléshez 30 fős magyar delegációt láttak vendégül. Az Opole városba közösen érkező Fejér megyei és székesfehérvári delegációt Dr. Kovács Zoltán, a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője és Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere vezette. A hivatalos delegációk a kulturális programok mellett a jövőbeni együttműködés további lehetőségeiről is egyeztettek.

 

 

A magyar és lengyel történelem közös vonásai, a két nép között kialakult szoros, történelmi barátság tiszteletére 2007-ben a Magyar Országgyűlés és a Lengyel Szejm március 23-át a Magyar-Lengyel Barátság Napjává nyilvánította.  A testvérmegyei és testvérvárosi szinten is hagyományosan megtartott ünnepen hivatalos találkozókat és közös kulturális programokat rendeztek. 

A lengyel – magyar barátság napja rendezvényei március 23-án hivatalos programmal kezdődtek a megyei önkormányzat részéről Dr. Kovács Zoltán hivatalvezető, Horváth András, Bálint Istvánné, Sebestyén Éva képviselők alkotta hivatalos delegáció  illetve Opolei vajdaság vezetőinek és a Régiós Bizottság képviselőinek részvételével. Az Andrzej Buła opolei marsal és Norbert Krajczy, az opolei vajdasági közgyűlés elnökének részvételével megtartott egyeztetésen szó esett a magyar közigazgatási rendszer Fejér megyét érintő átalakításáról, kiemelten a Fejér Megyei Önkormányzat területfejlesztésben betöltött új szerepéről és feladatairól. Opole vajdaság megfogalmazta a gazdasági kapcsolatok kiépítésének igényét is a megyei önkormányzat felé. Továbbá közösen megvitatták a további együttműködés lehetőségeit a mezőgazdaság, a gasztronómia, az ifjúság és a sport területein is. 

A székesfehérvári delegáció tárgyalt Mirosław Pietrucha opolei alpolgármesterrel, megbeszélést folytatott és találkozott Arkadiusz Wiśniewski polgármesterrel. Az egyeztetéseken a két város együttműködésének gazdasági kiterjesztéséről esett szó, első lépésként a turisztikai lehetőségek összekapcsolásáról. A delegációk közösen megtekintették az Opole Városi Könyvtárban a „Magyar-lengyel két jó barát” című kiállítást, melyen a 2014-ben Székesfehérváron rendezett barátság napra hirdetett képzőművészeti pályázat pályaműveiből nyílt tárlat. A programon a városi delegáció meghívott vendégeiként részt vettek a pályázat nyertesei: Ruzsinszki Bernadett és kísérő tanára Gálné Pék Eszter Anna a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskolából, valamint Turzó Kristóf és Farsang Áron és kísérő tanáruk, Pető Zsuzsa Alíz, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolából. A megnyitón Róth Péter alpolgármester és Marcin Ociepa, az opolei városi közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket. 

A folytatásban lengyel - magyar irodalmi találkozót szerveztek az Opolei Megyei Könyvtárban, ahol Chrobak Tadeusz, a könyvtár igazgatója köszöntötte a magyar delegációt, és díszvendégként dr. Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul asszonyt. A találkozón Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnöke előadásában megemlékezett Vörösmarty Mihály életéről és munkásságáról, Fejér megyének és Székesfehérvárnak a magyar irodalomban betöltött szerepéről, jelentőségéről és bemutatta a Vörösmarty Társaságot. Wójcik Janusz, költő, Opole vajdaság Kulturális, Sport és Turisztikai Főosztálya Igazgatója és Dr. Cséby Géza költő Vörösmarty több ismert versének szavalásával idézték fel a költő nagyságát. Az ünnepség pillanatait zongorajáték és a költőről és írásairól vetített képsorok tették még meghittebbé a magyar és a lengyel közönség számára. 

A két nép barátságát erősítő közös esti programok hagyományosan az opolei Filharmoniában folytatódtak. Dr. Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója megnyitotta a Mesevonat című kiállítást Az intézmény 2014-es meseillusztrációs pályázatának lengyel népmesét ábrázoló legszebb tíz alkotásából nyílt tárlat a Filharmonia előcsarnokában. 

Majd az ünnepség fénypontjaként, az ünnepi gálaesten a delegáció vezetői, Fejér megye és Székesfehérvár Önkormányzatának nevében Dr. Kovács Zoltán hivatalvezető, és Róth Péter alpolgármester valamint dr. Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul, Grzegorz Sawicki, Opole vajdaság marsall-helyettese és Arkadiusz Wiśniewski, Opole város polgármestere mondtak ünnepi beszédet a színpadon.

Dr. Kovács Zoltán köszöntőjében utalt a két nép összefonódó, közös történelmi múltjára, méltatta az ebből fakadó szoros, évezredes baráti köteléket. „Szívből remélem, hogy ez a rendezvény is, ahogy önkormányzataink további munkája is oda vezet majd, hogy polgáraink, egyesületeink és cégeink közt napi, élő, a közös érdekeken és a másik tiszteletén, szeretetén alapuló kapcsolat él majd.” – hangsúlyozta a hivatalvezető. 

Róth Péter beszédében felidézte az Áder János és Bronisław Komorowski köztársasági elnökök által a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából felavatott Henryk Słaviknak és id. Antall Józsefnek emléket állító műalkotást, valamint a magyar államfő beszédére hivatkozva az alpolgármester elmondta: „Számtalanszor jobbá tudtuk tenni egymást nehéz történelmi helyzetekben. Akkor is, amikor együtt kellett küzdenünk, és akkor is, amikor birodalmak kénye más-más helyzetbe sodort minket.” 

Az ünnepi gálán a lengyel közönség nagy tapssal kísérte a magyar fellépők: a Szedtevette zenekar és az Ikarus Senior Táncegyüttes színpadi műsorát. Az ünnepi díszfogadáson Székesfehérvár a város borával, a megye pedig móri borral és a dégi és sárszentmihályi sajtászok sajtjaival látta vendégül a vendégeket.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >